Чим НБУ відрізняється від мерії Києва?

Точка зору

Але навіть ставши головою НБУ, у Савченко навряд чи вистачить сил змінити законодавства США та ЄС, щоб ці країни гарантували українцям їх валютні вклади в банки, які своїми руками знищують керівники Нацбанку.

Добре бути європейцем: якщо ви не англієць, швейцарець або поляк, то ви отримуєте зарплату в євро, і розраховуєтесь тільки євро, і до курсу євро до інших валют у вас просто немає діла.

Добре бути американцем: долар він і в Україні долар. Добре було бути українцем: якщо ви українець, то ще недавно ваші заощадження були в гривні, доларі та євро, а роки стабільності приспали бажання стежити за курсом.

Тепер українцем бути погано, тому що гривня знову не викликає довіри, а Нацбанк оголосив війну доларам. І, що дивно, майже переміг. Але кому потрібна така перемога?

Загалом у країні стало занадто мало грошей. Залишки коштів на кореспондентських рахунках банків тануть очах. Якщо 1 лютого вони становили 182 мільярди гривень, то 18 лютого – вже 144.

У відділеннях банків у весь голос оголошують клієнтам, що в касі грошей немає. Забрати депозит, договір по якому вже минув, досі складно. Дефіцит валюти ще не зник. Зате трохи вщухла паніка. Але, на жаль, це тимчасове явище.

Голова НБУ Володимир Стельмах і багато банкіри протягом декількох років пропагували гривню. Вони стверджували, що як засіб заощадження гривня краще іноземних валют. І частково так і було.

Але боротьба з валютою призвела до зростання її вартості, зокрема, валютний кредит за ставкою 17,7% річних, зафіксований Нацбанком в Тернопільській області, – це наслідки дій регулятора.

Криза, що почалася навесні минулого року, з кризи ліквідності (в першу чергу, валютної), зробила долар і євро валютами спекулятивними, тобто такими, на які є ажіотажний попит, а курси коливаються занадто часто і з великою амплітудою.

І тому НБУ закликав населення (!) не нервувати і не шукати валюту – вона, мовляв, не потрібна. У той же час Нацбанк за "не зрозумілими" схемами рефінансував банки і за такою ж закритою схемою продавав їм валюту.

Іншими словами, Стельмах боровся з доларизацією для одних, і заохочував її для інших. А коли почалася істерика і паніка, вона не пожаліла нікого. Скільки б мільярдів не отримував банк "Надра" від НБУ, все одно в ньому було введено зовнішнє управління, що простими словами означає – клієнтам ні цента мінімум на півроку.

Оголошення війни долару і курсові коливання дали сигнал бізнесу: немає сенсу купувати валюту для розрахунків усередині країни. Скорочення доходів компаній, масові звільнення, зниження рівня доходів фізосіб – не найкращі друзі, тому ціни на товари і послуги потрібно було знижувати, але головне – зафіксувати їх у гривні, інакше ніхто нічого не заробить взагалі.

Одним з перших, хто припинив "номінування" цін у валюті були власники нерухомості. Багато роботодавців теж так вчинили: почали виплачувати зарплати за старим курсом, що так само є фіксацією витрат у гривні. І тепер новим фахівцям з порога пропонують гривневу зарплату без всіляких еквівалентів.

НБУ і зараз продовжує боротьбу з валютою, щоправда, "вилучення" з життя країни доларів і євро стосується, знову ж таки, не всіх. Першим постраждалим знову буде населення.

В інтерв'ю газеті "Дело" заступник голови правління НБУ Олександр Савченко заявив, що "внески населення в іноземній валюті в разі банкрутства банку не будуть компенсуватися Фондом гарантування вкладів". І уточнив: "Ця норма буде стосуватися виключно депозитів, які будуть відкриті після внесення змін в законодавство, "старих" депозитів вона не торкнеться".

При тому, що Савченко вважається "внутрішнім" опонентом Стельмаха, він все ще залишається при своїй посаді, а також підтримує шефа в боротьбі з доларизацією, про що і свідчить його заява. Але наступного дня перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов раптом заявив, що у Нацбанку немає таких планів, і що все це – особиста думка Савченко. І знову почалася істерика.

Тележурналісти, на жаль не завжди розуміючи, що може означати та чи інша заява керівництва НБУ, розповсюдили новини про те, що гарантування валютних вкладів не буде, але, не дочитали сказане Савченком до кінця. Вони забули уточнити, що мова йде про майбутні внески, а не про існуючі , і що для цього ще потрібно переписати не один закон.

У підсумку, в підігріві паніки взяли участь всі охочі. Але якщо телевізійникам це навіть можна пробачити, то дії керівництва НБУ не піддаються осмисленню, тому що цей "острівець стабільності" якось вже занадто активно почав наганяти хвилі.

Якщо за січень відтік по гривневих депозитах склав майже 14 мільярдів, а по доларових – близько 500 тисяч, то відмова від гарантування призведе до падіння валютних вкладів до нуля, і це ще не означає, що зростуть гривневі депозити. Борючись з низьким курсом гривні, НБУ все одно нічого не доб'ється, але ще глибше зміцнить недовіру вкладників у банки.

Так, у політиці України згоди немає, але перший, хто винен у кризі банків і кризу довіри до них, – це НБУ. Практично все, що зараз робить Нацбнак, точніше, все, що кажуть його незліченні керівники – це автоматна черга в голову банківської системи. На жаль, рішення та заяви головних банкірів часто суперечливі, сумнівні, незрозумілі, а іноді і просто безглузді.

Якщо газета "Дело" правильно процитувала Савченко, то він сказав наступне: "Гарантування з Фонду повинні підлягати тільки вклади в національній валюті. За внески в доларах нехай відповідає Федеральна резервна система США, в євро – Європейський центральний банк. Потрібно внести відповідні зміни в законодавство".

Савченко вже багато років активно коментує в пресі питання економіки і фінансів. Очевидно, він може прагнути зайняти місце Стельмаха. Але навіть усівшись у його крісло, у нього не вистачить сил змінити законодавства США та ЄС, щоб ці країни гарантували українцям їх валютні вклади в банки, які своїми руками знищують керівники НБУ. А їхній стиль роботи, знову-таки на жаль, вже починає нагадувати стиль київської мерії.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢