Криза жене за ґрати

Точка зору

Через зростання рівня злочинності вперше за останні роки зросла кількість арештованих: лише в січні до СІЗО потрапило на 600 осіб більше, ніж зазвичай.

Те, що економічні негаразди призводять до підвищення рівня злочинності, відомо кожному криміналісту. Що вже казати про фінансову кризу, адже різке зростання кількості безробітних виливається в криміналізацію суспільства. За умов відсутності легальних засобів для існування усе більше безробітних ризикуватимуть власною свободою, щоб прогодувати сім’ю, а вуличні пограбування вже зараз є найпоширенішим злочином. І якщо в МВС протягом останніх місяців намагаються «заговорити» цю тему (мовляв, який сплеск злочинності, не лякайте людей, є лише сезонне зростання), прості громадяни буквально скуповують засоби захисту у зброярських магазинах. Попитом користується і газовий балончик, і пістолет під пневматику чи навіть гумову кулю. Чи лише для захисту розкуповується зброя, чи, може, ще й для нападу на якусь філію банку у провінції? Це вже інше питання.

Натомість серед силових структур поки що лише у Держдепартаменті з питань виконання покарань визнають: за останні три місяці кількість арештованих у СІЗО почала різко зростати. І це при тому, що за останні чотири роки кількість підсудних та засуджених потроху зменшувалася. Окремі науковці–правники та правозахисники роблять невтішний прогноз: за таких умов уже за два–три роки кількість засуджених в Україні збільшиться… удвічі!

Сьогодні безробітний, завтра — засуджений?

За даними Держдепартаменту з питань виконання покарань України, станом на 1 лютого 2009 року у 139 виправних колоніях перебуває близько 110 тисяч засуджених. Рівно чотири роки тому за «колючкою» перебувало на 46 тисяч осіб більше. На думку голови Громадської ради при Держдепартаменті, ветерана кримінально–виконавчої служби Івана Штанька, це пов’язано насамперед зі змінами у Кримінальному кодексі згідно з європейськими стандартами.

«Законодавчі зміни у Кримінальному кодексі ввели в дію дванадцять видів альтернативних покарань за «нетяжкі» кримінальні злочини — від штрафів до громадських робіт, — зазначив «УМ» Іван Васильович. — Відтак суди отримали змогу ширше застосовувати таку «альтернативу» — без позбавлення волі. Тому в останні роки кількість засуджених постійно зменшувалася. Але нині через кризу різко збільшилася кількість важких злочинів. Ми це і без статистики МВС бачимо, адже лише за січень 2009 року кількість арештованих у 32 українських СІЗО збільшилася на шістсот осіб! Це тривожний показник. Якщо так і далі буде йти, на кінець року фіксуватимемо у виправних колоніях певне зростання кількості засуджених. Зауважу, вперше за останні роки!»

За словами голови Держдепартаменту з питань виконання покарань Василя Кощинця, такі тенденції вітчизняні пенітенціарії спостерігають ще з листопада минулого року й протягом трьох місяців кількість арештантів лише зростає. «Ми аналізуємо збільшення наповнюваності у СІЗО, і це дає нам підстави вважати, що невдовзі буде наплив людей і у виправних колоніях, — зазначив у ексклюзивному коментарі «УМ» Василь Васильович. — Поки що в установах зберігається рівновага — 110 тисяч засуджених — ніякого зменшення чи збільшення кількості. Але думаю, що вже менше ніж за рік ця рівновага порушиться. Не всі кримінальні справи слідство і суд розглядають більше року, тим більше коли йдеться про пограбування чи крадіжки майна. Не хочу бути великим песимістом, поки що зарано говорити про те, на скільки збільшиться кількість засуджених і коли, але те, що через кризу нині відбувається зростання рівня злочинності, а відтак і кількості підслідних, а в майбутньому — зросте і кількість засуджених, це правда».

У тому, що новими «зеками» ставатимуть переважно учорашні безробітні, змушені йти на злочин під тиском обставин, переконаний голова правління правозахисної організації «Міжнародна ліга захисту прав громадян України» Едуард Багіров. «Ми пам’ятаємо сплеск злочинності на початку 90–х років унаслідок економічних негараздів, — зазначає «УМ» правозахисник. — Чим менше можливостей для легального заробітку буде у глав сімей, тим частіше вони наважуватимуться на кримінальні злочини, щоб прогодувати своїх дітей. Йдеться про нову категорію злочинців — заручників економічної ситуації в державі. Сьогодні безробітний — завтра вже може бути засудженим. Але у мене не повертається язик назвати цих людей справжніми злочинцями».

Яка там криза? Ми її на «зоні» перечекаємо!

На недавньому виїзному засіданні Громадської ради при Держдепартаменті з питань виконання покарань, що проходило на базі Бучанської колонії №85, один із членів ради — академік Академії правових наук України Михайло Костицький відверто зазначив, що нині, як ніколи, важливо забезпечити кримінально–виконавчу систему усім необхідним. «Чи готові ми до того, що СІЗО будуть «нафаршировані»? А чи не буде невдовзі стояти черга перед колонією з бажаючих «пересидіти» кризу? Бо тут яка не яка робота, харчування, — зазначив пан Костицький. — Адже злочинність буде зростати. Це азбука кримінології: якщо на два–три роки затягнеться криза, а так і буде, то в колоніях буде вдвічі більше людей. Це неминуче!»

Радикальніший прогноз дає правозахисник Едуард Багіров: «Імовірним у найближчі роки є збільшення кількості засуджених на 100—150 тисяч осіб! Йдеться не лише про безробітних «заручників кризи», просто збільшиться кількість бажаючих потрапити до тюрми. Бо є така категорія людей, які спеціально скоюють дрібні злочини, щоб два–три роки «відсидіти». Бо в колонії є і дах над головою, і їжа, і постіль, а на волі за все треба платити».

Пан Багіров також вважає, що різке збільшення кількості засуджених позначиться й на умовах утримання, адже Держдепартамент — установа бюджетна. «На початку 90–х пам’ятаю загрозу «голодних бунтів» у колоніях, тоді саме Іван Штанько керував кримінально–виконавчою системою, шукав можливості нагодувати засуджених, де дістати два вагони макаронів тощо, — каже пан Багіров. — Слід віддати належне Іванові Васильовичу, тоді йому вдалося локалізувати загрозу. Як буде нині — сказати важко. Якщо держава не знайде можливості збільшити фінансування системи виконання покарань у разі збільшення кількості засуджених, думаю, перебої почнуться вже наприкінці третього–четвертого кварталу 2009 року, а далі — напруга лише зростатиме. Про реформи в галузі у такий час говорити не доводиться».

З одного боку, вільні місця, тобто «нари» на «зоні» зараз є. Як ми згадували на початку, за останні роки вивільнилося майже п’ятдесят тисяч «вакансій» за ґратами. З іншого боку — бюджетом–2009 таке поповнення не передбачено. Але не все так погано, на думку Василя Кощинця. За його словами, «система» поки що зможе прогодувати нових засуджених, а як буде далі — побачимо. «Якщо буде різкий наплив засуджених, то будемо вести мову на рівні уряду щодо додаткового фінансування, але поки що ми витримуємо. Бо маємо власні запаси продовольства, є заготівлі ще з минулого року, — каже голова Держдепартаменту. — Держава мусить виконати свою місію — годувати, давати тепло та належні умови проживання засудженим, дотримувати права людини. Мало цього, виробництво, налагоджене в колоніях, не знижує темпів, ніякого зменшення обсягів. Дякуємо нашим партнерам за ринки збуту».

А поки що, як дізналася «УМ» від окремих працівників Бучанської колонії №85, засуджені цікавляться у них, яка вона — та криза, що на волі. Переглянувши новини чи поговоривши про економіку держави із психологом тощо часто говорять: «Та яка там криза? Ми її тут, на «зоні», перечекаємо!»

ДОВІДКА

Станом на 1 лютого 2009 року у 32 діючих слідчих ізоляторах утримують 34 447 осіб. У 139 виправних колоніях відбуває покарання 109 649 осіб (із них — 5 554 жінок). Найбільш небезпечними у криміногенному відношенні є: засуджені до довічного позбавлення волі (1 533 особи), засуджені за умисне вбивство (майже 19 тисяч осіб), при обтяжуючих обставинах (9,7 тис. осіб), за бандитизм (474 особи), за умисне завдання тяжких тілесних ушкоджень (11,1 тис. осіб), за розбій, пограбування, вимагання (29,5 тис. осіб), за зґвалтування (2,7 тис. осіб), за захоплення заручників (лише 27 осіб).

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢