Сергій Соболєв: Тимошенко пропонує Пинзенику залишитись

Точка зору

Кадрові ротації у владі, про які останнім часом говорять ледь не всі, починаючи від прем’єр-міністра й закінчуючи рядовими депутатами, так чи інакше доведеться починати з посади міністра фінансів. 12 лютого стало відомо, що Віктор Пинзеник подав заяву на звільнення за власним бажанням.

Про те, чи остаточно вирішене питання зі звільненням з міністерської посади лідера партії «Реформи і Порядок», про можливість ротацій у Кабміні й керівництві парламенту, а також про особливості діяльності коаліції й опозиції поговорив із депутатом від фракції БЮТ, колегою Віктора Пинзеника по ПРП Сергієм Соболєвим.

– Пане Сергію, зараз уже можна чітко сказати, чи проголосує Рада за відставку Віктора Пинзеника з посади міністра фінансів?

– Мені важко казати, але наша позиція: якщо людина за власним бажанням написала заяву, треба задовольнити це бажання. Чи є голоси – це важко рахувати, бо кожен хоче скористатися, як і раніше користалися, з цієї ситуації. Є опозиція і Президент…

– Але хоча б рада коаліції прийняла узгоджене рішення?

– Це питання не ради коаліції навіть. Партія регіонів заявила, що вона не збирається голосувати ні за відставки, ні за призначення. З іншого боку, зрозуміло, що цим скористається Секретаріат Президента через свої впливи. От і все – тоді

виникає ситуація абсурдна: людина пише заяву, а її не відпускають. Що в такій ситуації робити? Законодавством це не визначено.

– У зв’язку з рішенням міністра фінансів піти у відставку й подіям, що цьому рішення передували, чи змінилися стосунки представників партії «Реформи і Порядок», так званої «групи Пинзеника» у фракції БЮТ, з іншими бютівцями?

– Це ж не є політична відставка. Це не відставка, яка пов’язана зі змінами векторів чи ще чогось. Це є відставка, пов’язана виключно з одним – щоб припинити спекуляції навколо міністра фінансів, коли його прізвище, його посада використовувались і опозицією, і Секретаріатом Президента для протиставлення міністра фінансів і прем’єра. Віктор Пинзеник вчинив дуже порядно, заявивши, що він не хоче бути розмінною монетою в цих брудних іграх.

Ми є членами ради коаліції, ми є членами коаліції, ми залишаємось у фракції, працюємо у фракції. Це питання (щодо відставки Віктора Пинзеника – ) навпаки дає можливість розібратися із ситуацією в уряді, щоб ніхто вже не міг використовувати його у своїх цілях.

– Ви спілкувалися з Віктором Михайловичем протягом останнього часу, вже після того, як він подав заяву про звільнення?

– Аякже. Постійно, щоденно спілкуємося. І з прем’єром, і з Віктором Михайловичем ми консультуємося щоденно.

– Він не схильний змінити свою думку щодо відставки?

– На жаль, ні. Хоча йому й пропонували повернутися. І зараз пропонують. Але, на жаль, це його позиція, і він прийняв це рішення.

– Пропозиція повернутися була від прем’єра?

– Так.

– Ситуація щодо можливості позитивного голосування за відставку Пинзеника до кінця не прояснилася. Чи, зважаючи на це, ведуться переговори щодо можливих кандидатур на посаду міністра фінансів?

– Ви самі дали відповідь на це питання. Не знають, чи знімуть – то яке може бути обговорення кандидатур. Ви ж бачите – в Інтернеті будь-що обговорюється. Але всі чудово розуміють, що одне питання – обговорювати, а інше питання – це призначити людину. Тому зрозуміло, що на рівні експертів обговорення є, але на рівні тих, хто приймає рішення, ніхто це не буде обговорювати до моменту прийняття першого рішення.

– Можна вважати голосування за відставку Пинзеника ключовим моментом – якщо рішення буде ухвалено, то це означатиме початок масштабного процесу ротацій в уряді?

– Я думаю, що й це навіть не так буде. Це буде в комплексі вирішуватися, коли буде розглядатися загалом ситуація в уряді. Я ж так розумію, що не лише за власним бажанням відбуваються звільнення.

Там будуть звільнення не за власним бажанням.

Я думаю, що це вирішуватиметься в комплексі.

– Хто є кандидатом на звільнення? Скажімо, ваш колега по фракції Андрій Кожем'якін назвав цілу низку міністрів, яких би він не хотів бачити в уряді – Огризко, Єхануров, Оніщук тощо…

– Я це не коментую. Я вважаю, що це можна буде коментувати, коли буде рішення ради коаліції або прем’єра, яка має право внести ці кандидатури на звільнення.

Поки що офіційно йдуть тільки консультації.

– За вашими прогнозами, коли можна очікувати предметних розмов щодо кадрів?

– Можливо, вже й на цьому тижні, можливо – наступного тижня. Але я переконаний, що нинішня ситуація не буде тривати.

– Проясніть, будь ласка, ситуацію з можливістю ротацій в іншій гілці влади – законодавчій. Наскільки реальним є зміщення з посади першого заступника голови Верховної Ради Олександра Лавриновича та його колеги по фракції Партії регіонів Сергія Єфремова з посади керівника регламентного комітету?

– Уже декілька місяців, як зареєстрована постанова про змішення Ківалова («регіонал» Сергій Ківалов – голова парламентського комітету з питань правосуддя – ). Це питання для обговорення на раді коаліції. Оскільки це посади, як, наприклад, Єфремова, які закріплені за опозицію, то це має стосуватися й опозиції.

Що стосується Лавриновича… Я думаю, що немає ніяких протиріч стосовного того, що він має піти з посади. Є протиріччя, в який спосіб – чи бюлетенями, чи відкритим голосуванням. Оскільки свого часу Лавринович став першим заступником голови Верховної Ради шляхом відкритого голосування, ніякими не бюлетенями – кнопочками голосували, то я не розумію того, з яким «остєрвєнєнієм» Партія регіонів пробує добиватися регламентних норм.

Коли треба було знімати Яценюка – регламент не діяв, коли треба було призначати Лавриновича – регламент не діяв. А тепер раптом вони згадали про регламент.

– Ви не боїтеся, що коли замість Лавриновича першим віце-спікером стане, як про це говорять, представник Компартії, коаліцію будуть звинувачувати в підкупі комуністів цією посадою?

– Я не знаю, хто отримає цю посаду. Це, знов-таки, питання до для обговорення.

– Але ж існують домовленості, що ця посада має дістатися представнику опозиції. В опозиції зараз у нас дві сили – Партія регіонів і комуністи…

– Почекайте. Яка Партія регіонів в опозиції? Щось ви переплутали. Партія регіонів, яка не виходить із Секретаріату Президента? Яка всі свої найкращі кадри віддала Ющенку – Богатирьову, Гавриша (Раїса Богатирьова – секретар РНБО, Степан Гавриш – заступник секретаря РНБО – )? І виявляється, що вона в опозиції?

Партія, яка безпосередньо контролює, як мінімум, 25 відсотків обласних рад, третину території України по радам, називає себе опозицією? Це дивно. Як бігати на консультації в Секретаріат Президента – вони не опозиція, а як отримувати посади – вони опозиція.

Так не буває – треба Партії регіонів визначитися, де вони.

– От бачите – в такому разі єдиною опозиційною силою лишаються комуністи. Значить, вони отримають посаду першого віце-спікера?

– Ну, чому? Балога вважає себе опозицією, наприклад, його група «Єдиний Центр». От нехай усі ці представники опозиції зберуться й визначаться…

– Але ж депутати-«єдиноцентристи» – члени фракції, яка входить до коаліції, коаліція в нас – це фракційне утворення…

– Я все розумію, тільки, на жаль, все так змішалось – коаліція, опозиція, – що, я думаю,

на сьогоднішній день чіткого визначення опозиційної фракції не існує.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢