Юлія Тимошенко просить у Росії кредит

Точка зору

Розмови за зачиненими дверима між Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним, окрім укладення газових контактів, втілилися у додатковий пакет домовленостей, про зміст яких стає відомо тільки згодом. Зокрема, уряд почав переговори про отримання від Росії кредиту в п'ять мільярдів доларів для порятунку бюджету 2009 року.

У секретаріаті президента навколо спроб Тимошенко отримати кредит в Москві ініціюють новий фронт для звинувачень прем’єра у державній зраді. Натомість у самому уряді наводять аргументи, що отримати дешеві гроші – в інтересах самої України.

У ніч з п’ятницю на суботу в ефірі каналу "Інтер" уповноважений президента Богдан Соколовський заявив, що конфіденційно до Росії було відправлено делегацію уряду для переговорів про отримання спеціального кредиту.

"У четвер до Москви таємно поїхала делегація, щоб домовлятися про спеціальний кредит. На превеликий жаль, навіть на завданнях для цієї делегації є підпис Міністерства закордонних справ, когось із заступників, – сказав Соколовський. – Більше того, у технічному завданні пов'язується питання отримання кредитів від Росії із ратифікацією договору про "нульовий варіант".

У суботу газета "Дзеркало тижня" повідомила подробиці – Кабмін веде переговори з декількома державами, зокрема, з Росією, про кредитування України для наповнення стабілізаційного фонду.

За даними видання, мова іде про 5 мільярдів доларів, які обговорював у Москві заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський.

У свою чергу, його начальник, міністр фінансів Віктор Пинзеник, котрий перебуває у "Феофанії" на лікуванні, про факт проведення таких переговорів дізнався від журналістів.

Як повідомило "Дзеркалу тижня" джерело в українській делегації, під час зустрічі з міністром фінансів Росії Олексієм Кудріним, що відбулась у п’ятницю, Києву було висунуто цілу низку додаткових умов.

Зокрема, Москва вимагає від України:

— ратифікації угоди про так званий "нульовий варіант" (так називається угода про поділ майна колишнього СРСР, згідно з якою Росія бере на себе всі борги Союзу, однак інші колишні республіки відмовляються від своїх претензій на будь-яку власність СРСР);

— вирішення Україною питань власності колишнього СРСР за кордоном;

— вирішення спірних питань з російською власністю в Україні;

— визнання Україною в якості держборгу боргів українських підприємств перед Зовнішекономбанком СРСР.

Також у суботу інформацію про ніде не анонсовані переговори в Москві оприлюднила газета "Україна молода", яку очолює близький друг Ющенка Михайло Дорошенко. Дані були наведені з посиланням на двоюрідного брата Віктора Балоги Василя Петьовки.

У свою чергу секретаріат Кабінету міністрів виступив із спростуванням цієї інформації. Текст повідомлення складався з одного речення.

"Управління у зв’язках із засобами масової інформації секретаріату Кабінету міністрів спростовує хворобливі заяви уповноваженого президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського про те, що у Москву нібито поїхала урядова делегація для проведення "таємних переговорів".

Враховуючи, що останні два дні керівник цього управління Марина Сорока разом Юлією Тимошенко перебуває в Мюнхені, автором спростування по-суті є сама прем’єр-міністр.

Щоправда, з самого повідомлення не зрозуміло, що конкретно спростовується – сам факт проведення переговорів або їх таємний статусе проведення.

Міністр Кабінету міністрів Петро Крупко в розмові з "Українською правдою" також сказав, що "вперше почув інформацію на цю тему в ефірі каналу "Інтер".

"Я підписую документи, які стосуються відрядження українських офіційних делегацій за кордон – не тільки на рівні міністерств, але й Генеральної прокуратури чи Конституційного суду. І про цю поїздку мені нічого не відомо. Жодних документів я не підписував. Думаю, це просто вигадка", – сказав Крупко..

"Українська правда" також направила запит до першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, який залишився у Києві після від'їзду Тимошенко. Вустами свого прес-секретаря він спростував інформацію про відряджених до Москви.

Однак "Українській правді" вдалося отримати підтвердження, що насправді переговори про залучення кредиту в Росії для фінансування державного бюджету України в самому розпалі.

Так, у розпорядження "Української правди" потрапило "Технічне завдання" делегації України на відрядження до Москви для ведення таких переговорів.

Завдання затверджено заступником міністра фінансів Володимиром Литвином і погоджено в.о. першого заступника міністра закордонних справ Юрієм Костенком.

Серед тем, які пропонувалося обговорити в Москві – це джерела фінансування негативного сальдо платіжного балансу в умовах зростання цін на російський газ.

Очікуваним результатом переговорів вказано "досягнення домовленості про отримання кредиту від Росії для фінансування дефіциту державного бюджету України в 2009 році".

За інформацією "Української правди", з 4 по 6 лютого у Москві справді перебувала делегація на чолі з заступником міністра фінансів Мярковським.

Під час зустрічі керівник російського Мінфіну Кудрін назвав параметри кредиту, на які може розраховувати Україна: розмір – до 5 мільярдів доларів, ставка – не нижче libor + 8-9%, що дорівнює ставці, на яку може розраховувати сама Росія на ринку запозичень. Строк кредиту – від п'яти до семи років.

На умовах анонімності люди в оточенні Тимошенко повідомили, що уряд справді веде переговори з іноземними кредиторами для вирішення проблем бюджету-2009.

"Спочатку було відібрано 11 держав, які могли виступити джерелами цих грошей. Потім число цих країн зменшилося до п'яти. За Росію відповідає сама Юлія Володимирівна. А Турчинов, приміром, відповідає за переговори про отримання кредиту в Об’єднаних Арабських Еміратах. І найближчим часом він летить туди на переговори – до речі, скориставшись квитком економ-класу", – сказав співрозмовник "Української правди".

Наближений до Тимошенко депутат Сергій Пашинський здивований ажіотажем, який виник навколо інформації про пошук Кабінетом міністрів кредиторів.

"Уряд намагається залучити кошти в стабілізаційний фонд, який передбачений бюджетом-2009. Наприклад, за рахунок цих коштів можна запустити програму підтримки будівельної галузі", – сказав Пашинський в інтерв’ю "Українській правді".

"Джерелом наповнення стабфонду є приватизацію, яку в найближчому майбутньому реалізувати неможливо. Тому ведуться переговори і з міжнародними фінансовими організаціями, і з урядами інших країн про залучення кредитів. Мені не відомо про Росію, але я знаю, що велися переговори зі світовими банками, з Німеччиною", – додав Пашинський.

Сама Тимошенко на останній прес-конференції в середу уникнула відповіді на питання про відкриття Україні кредитної лінії в Росії, пообіцявши, що журналісти дізнаються про це першими.

Так воно і вийшло – тільки до преси ця інформація дійшла всупереч бажанню прем’єр-міністра.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢