Таємниці липського двору

Точка зору

Інтрига з голосуванням за відставку уряду Тимошенко вивела на поверхню внутрішнє протистояння в Партії регіонів. Уже більше року в лавах біло–блакитних йшла конкуренція фінансових груп за вплив на Віктора Януковича і всю його структуру.

Дмитро Фірташ похитнув монополію Ріната Ахметова на право останнього слова у партії разом з проведенням дострокових виборів 2007 року.

Саме тоді Янукович користувався гелікоптером, орендованим через компанію Фірташа "ЄЕС–Авіа", а у фракції регіоналів з'явилась так звана "газова група", до якої увійшли Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, його сестра Юлія Новікова, керівник особистої охорони Фірташа Іван Мирний та Олександр Волков, екс–президент баскетбольного клубу "Київ", яким володіє Фірташ.

У свою чергу, Льовочкін з Бойком мають приятельські стосунки або впливають на Ганну Герман, Едуарда Прутніка, Олену Лукаш, Олександра Лавриновича, Андрія Кравця та керівника секретаріату фракції Олега Рафальського.

Діяльність Інни Богословської на посаді глави слідчої комісії з газових питань, де вона зацікавилася лише епізодами про "РосУкрЕнерго", також викрила її наближеність до Фірташа.

Підсилення групи Дмитра Фірташа дало поштовх чуткам про альтернативне Рінату Ахметову джерело фінансування партії.

Люди з газовим корінням отримали в партійній структурі формальні посади. Навесні Сергій Льовочкін став заступником голови Партії регіонів. Пізніше аналогічні пости отримали Юрій Бойко та земляк Фірташа Михайло Папієв.

Коли ж наприкінці року Бойко став керівником Київської обласної організації ПР, ображений Василь Грицак публічно оголосив про появу в Партії регіонів групи впливу на чолі з Льовочкіним.

До останнього часу Януковичу вдавалось ефективно маневрувати між двома командами – донецькою і РосУкрЕнергівською.

Для лідера Партії регіонів група Фірташа була, по–перше, дієвим інструментом для балансування впливу Ріната Ахметова, по–друге — альтернативним каналом переговорів з Банковою.

Але газовий конфлікт з Росією завершився фіаско РосУкрЕнерго. Це призвело до суттєвого зменшення фінансових можливостей Фірташа. Як наслідок, відбулося майже неприкрите відстоювання інтересів газового монополіста окремими членами партії. З каструлі, в якій закипала вода, забули підняти кришку. І вона вибухнула.

Це сталося у середу. За інформацією "Української правди", на зборах фракції, що відбулися в середу, за день до голосування за відставку уряду, Віктор Янукович вирішив влаштувати розбір польотів "окремим випадкам некомандної поведінки".

Розмова в "Зоряному" була жорсткою, і за її підсумками було навіть домовлено, що зміст зустрічі залишиться в таємниці. Однак подробиці швидко просочилися в пресу.

– Я багато розмовляю з однопартійцями, є багато чуток про те, що дехто притримується альтернативної точки зору, – заявив Янукович своїм однодумцям. – Партія у нас демократична, але треба поставити крапку.

За словами очевидців, Янукович у своєму виступі використовував досить жорсткі слова, не гребуючи терміном "зрадники".

Першим питанням заслухали звіт партійної комісії, яка розслідувала голосування фракції під час розгляду Держбюджету на 2009 рік. Тоді на підтримку уряду всупереч рішенню фракції виступили одразу чотири регіонали – Павло Корж, Василь Грицак, Василь Гуреєв і Тарас Чорновіл. Оскільки бюджет набрав лише 226 голосів, кожен голос регіонала був вирішальним.

Комісію попросили назвати прізвища винних. Вона оголосила: перегляд відео під час голосування показав, що помилки припустились депутати Григорій Смітюх та Віктор Турманов, які начебто проголосували і за себе, і ще за двох соратників по боротьбі.

Нібито Григорій Смітюх під час голосування розвернувся до місця своїх колег, що сиділи позаду, і натиснув на зелені кнопки "за" депутатів Коржа та Гуреєва.

Сам Смітюх, в маєтку якого на вулиці Липській розташована штаб–квартира Партії регіонів, почав виправдовуватися – мовляв, картками регіоналів проголосували помаранчеві зі своїх терміналів. А якщо його й надалі звинувачуватимуть, він готовий скласти мандат.

За словами очевидців, Янукович доволі жорстко його осадив: "Лідер сказав, що ми прийшли сюди, аби розібратися з проблемами, а не кричати один на одного".

Після Смітюха виправдовувався Турманов, який запевняв, що він також не голосував за бюджет.

Настрій Януковича почав псуватися. Почали розбиратися, чому взагалі в цей день фракція майже в повному складі проігнорувала засідання Ради. "Хіба це не важливе питання для нас — Державний бюджет?", – запитував він.

На трибуну викликали Андрія Клюєва, який є відповідальним за явку фракції у парламентській залі.

Клюєв виправдовувався недовго.

– Что я могу сделать? Я кричу, ругаюсь, а руководители подгрупп меня не слушаются, – передав слова Клюєва один з учасників засідання фракції.

– Так давайте заменим руководителей. В чем проблема? – запропонував Янукович.

– Ну… – Клюєв зніяковів. – Тут надо называть фамилии, а я бы не хотел…

– Называйте, кто! – Янукович почав лютувати.

За словами очевидців, з трибуни прозвучали прізвища Льовочкіна та Бойка.

Представники так званої "групи Фірташа" спростували слова свого колеги, звинувативши, його, в свою чергу, в змові з Тимошенко. Адже, як відомо, саме Клюєв разом з Віктором Медведчуком проводив багатораундові переговори з прем’єр-міністром про перекроювання Конституції.

Далі почалися розборки навколо Василя Грицака, якого Бойко усунув з керівництва Київського обласного осередку Партії регіонів. За нього заступився Клюєв – мовляв, Грицак навіть під крапельницею виконував доручення партії. Сам Грицак додав – Льовочкін ініціював проти нього кримінальну справу, щоб забрати близький йому бізнес – концерн ЄДАПС.

Найцікавіше, що Грицака почав захищати й Борис Колесніков, який запідозрив, що група Фірташа намагається навіть його позбавити впливу в партії – зокрема, є пропозиція Богословської розглянути звіт Колеснікова як головного ідеолога ПР.

Миротворцем на зборах фракції виступила Ганна Герман. Вийшовши на трибуну, вона звернулась до одно партійців з проханням "не розвалювати партію своїми суперечками". Наразі Герман — одна з небагатьох депутатів, якій вдається однаково вдало співпрацювати як з групою Ахметова, так і з групою Фірташа.

Випустивши пару, депутати заспокоїлися та домовилися про консолідоване рішення за відставку Тимошенко.

Однак у підсумку знову троє регіоналів не підтримали вотум недовіри Кабінету міністрів: Піскун, Грицак і Чорновіл. Останні двоє були тими людьми, які чи не вперше обурливо заявили про монополізацію партії людьми Фірташа.

Зараз про це говорить у повний голос навіть Колесніков. В інтерв’ю "Українській правді" він прямо звинуватив Бойка і Льовочкіна в тому, що вони, форсуючи відставку Тимошенко без консолідації необхідних 226 голосів, фактично зіграли їй на руку.

"Якщо і далі корпоративні інтереси деяких наших колег домінуватимуть над партійними, ми ініціюватимемо їх виключення з Партії регіонів", – сказав Колесніков.

На його думку, Януковичу слід не рвати жили заради прем'єрства, а балотуватися в президенти з опозиційного майданчика, що в умовах глибокої депресії створює більші шанси на перемогу.

Для самого Віктора Януковича такі відкриті партійні сварки можуть стати приводом для віддалення від газового лобі, яке в публічній сфері кидає на партію дедалі більшу тінь. Якщо, звичайно, ці люди не пов’язані ще сильніше, ніж здається на перший погляд – наприклад, через облаштування для Януковича резиденції "Межигір'я" під Києвом.

З іншого боку, Фірташ може запропонувати Януковичу також привабливі ресурси: щонайменше медійний у вигляді телеканалу "Інтер". Після проблем, які виникли в "РосУкрЕнерго", фінансова база групи зменшиться – але акумульованих коштів на одну виборчу кампанію їм має вистачити.

Єдине, чим група Дмитра Фірташа поступається "донецьким" — відсутністю електоральної бази. На фоні негативного піару, над яким активно працює Юлія Тимошенко, це може виявитись вирішальним для Януковича.

Новини

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢