Юлія Тимошенко згадала про памперси

Точка зору

Збагачення політичного лексикону словом "памперс" об'єднало Юлію Тимошенко зразка 2009 року з Віктором Януковичем у версії 2003 року.

"Усі політики, які хочуть гострих відчуттів, але при цьому не розуміють ставлення до цього українського народу – вони повинні запастися памперсами і не займатися політикою", – порадив Янукович Ющенку за рік до минулих виборів президента, коли централізовано організовані групи п'яних ПТУшників зірвали "Нашій Україні" проведення з'їзду в Донецьку.

Мине п'ять років, і тепер вже Янукович буде головним союзником Ющенка у спробах відправити у відставку Тимошенко – що для цих двох чоловіків буде останнім шансом вивести прем'єр-міністра з гри напередодні нових виборів президента.

Тепер Тимошенко знервовано заявляє на камеру домашню заготовку: "Якщо вже ініціювали відставку уряду, то майте елементарну чоловічу і політичну мудрість послухати, а не памперси вдягати на такі слухання".

Роздратування прем'єрки зрозуміле – Партія регіонів хоче розглядати питання про відставку уряду в четвер, коли в Тимошенко запланована участь у 45-ій Мюнхенській безпековій конференції. Відбути туди вона може в статусі повноцінного керівника, а повернутися – в.о. прем'єр-міністра.

Весь минулий тиждень "говоруни" Партії регіонів попереджали про відставку уряду та погрожували, що голосів для цього вистачить. Здавалось, від цих заяв опозиції почали нервувати і в Кабінеті міністрів.

Але відкриття весінньої сесії парламенту видалось дивовижним: трибуна Ради виявилась заблокованою самими ж регіоналами. Перегородивши стільцем вихід до президії, вони довгий час не могли навіть сформулювати свої вимоги, очікуючи на лідера…

У розпал блокади до ложі уряду увійшла сама Юлія Тимошенко, яка в руках тримала три мобільних телефони. Вона почала розгублено придивлятись до натовпу депутатів, і, мабуть, згадала ті буремні часи, коли заради її повернення до влади бійцям БЮТ доводилося ночувати під електрощитовою в підвалі парламенту.

Нинішня ж мізансцена більше нагадувала помилку асистентів режисера, які невчасно випустили на сцену акторів з різних частин п'єси: Тимошенко закликає якнайшвидше проголосувати питання вотуму недовіри до неї, а Янукович заговорює зуби вимогою, щоб у Верховній Раді разом з прем'єром звітував і президент. Той самий, з яким вони проводять спільно час і будують плани про усунення Тимошенко.

Ситуація виявилася повним віддзеркаленням подій зими 2007 року. Тоді аналогічно відбулося зближення Ющенко і лідера опозиції в особі Тимошенко заради усунення Януковича з посади прем'єра.

Публічний хаос в перебіг подій вніс лідер Партії регіонів.

– Ми вимагаємо, щоб до нас прийшов президент і проаналізував положення справ в країні, – переходив на крик Віктор Янукович. – Брехнею нас всіх вже нагодували, ми не знаємо, кому сьогодні вірити. Ми, депутати, не можемо отримати інформацію про стан справ в економіці. Що вже говорити про простих людей?

За інформацією "Української правди", відтягування відставки Юлії Тимошенко має досить зрозуміле підґрунтя – Януковичу потрібен час, щоб сформувати 226 голосів за це рішення.

Союзників цього рішення Янукович шукає в… групі В'ячеслава Кириленка.

Арифметика для розрахунку резервів під голосування вотуму недовіри Тимошенко виглядає так.

Партія регіонів нараховує 175 депутатів. І в разі консолідованого рішення за відставку уряду можуть проголосувати всі соратники Януковича – навіть ті декілька депутатів, які останнім часом стали супер-лояльними до Тимошенко, на кшталт Грицака або Табачника.

Януковичу вкрай необхідна підтримка частини "Нашої України". І саме це є темою його переговорів з Ющенком – щоб той вплинув на депутатів, які орієнтуються на колишнього лідера фракції В'ячеслава Кириленка.

Щоб зрозуміти, скільки депутатів від НУНС можуть підтримати відставку Тимошенко, можна проаналізувати останні знакові голосування. Так, закон про бюджет не підтримали 26 нашоукраїнців, а рішення про обрання лідером фракції Миколи Мартиненка – 30 депутатів.

Тобто сумарно Партія регіонів плюс частина "Нашої України" можуть консолідувати за звільнення уряду 200 голосів.

У такому разі ключ до відставки Тимошенко в руках комуністів, які нараховують 27 депутатів і без голосів яких реалізувати вотум недовіри уряду неможливо. Очевидно: якби у Януковича не було сподівань на КПУ, то Партія регіонів взагалі не затівала би це питання.

Однак, на переконання регіоналів, Петро Симоненко і його найближче оточення вже давно сидять на бютівській голці підживлення партійної каси. Публічно своє небажання голосувати за відставку уряду вони завжди пояснюють тим, що не хочуть грати на руку Ющенку.

Тому для Януковича важливо поламати розстановку сил всередині КПУ. І останній сімейний скандал Симоненка спрямований на те, щоб позбавити його впливу на партію.

Головним підбурювачем в КПУ за відставку Тимошенко виступає Леонід Грач. Джерела стверджують: останньою краплею для нього стала інформація, що керівництво фракції непогано заробляє на підтримці позиції БЮТ.

Так, коли комуністи врятували Тимошенко при ухваленні бюджету-2008, проголосувала картка Леоніда Грача, який був відсутній у сесійній залі. Коли той почав розбиратися, то з'ясував, що під його голос було виділено ресурс, який зник невідомо де.

Колегіального рішення про відставку Тимошенко комуністи не ухвалили. Але аргументації у Симоненка, ослабленого сімейним скандалом, явно буде менше. І чим далі тим складніше йому буде пояснювати гру в команді Тимошенко.

Нинішня спроба відправити уряд на відпочинок є останнім шансом для Ющенка і Януковича.

Згідно з Конституцією, питання про відповідальність Кабінету міністрів не може розглядатися Верховною Радою більше одного разу протягом сесії.

Таким чином, якщо зараз парламент не ухвалить резолюцію недовіри уряду, Тимошенко автоматично отримує імунітет до вересня поточного року. А восени у розпал президентських виборів провести це питання буде нереально.

Однак ще одна причина – відставка уряду у вересні не вирішує питання.

Якщо Януковичу з Ющенком вдасться зараз прибрати Тимошенко, то у них виникають декілька варіантів гри.

Перший – спробувати сформувати новий уряд, домовившись про формат співпраці Банкової та Партії регіонів на виборах президента. Це задовольнило би і Ющенка, і Януковича.

Але якщо група націонал-демократів з "Нашої України" теоретично може проголосувати проти Тимошенко, то піти на коаліцію з Януковичем їм буде нелогічно – бо кілька місяців тому вони висували аналогічні претензії на адресу БЮТ.

Другий – якщо після відставки Тимошенко протягом 60 днів не буде сформовано новий уряд, то призначаються дострокові парламентські вибори, на яких беззастережним фаворитом є Партія регіонів. Однак цю норму Конституції можна реалізувати лише на поточній сесії.

Це правило вже не буде діяти у вересні 2009 – бо за півроку до виборів президента Віктор Ющенко втратить конституційні повноваження для розпуску Верховної Ради.

Третій варіант. Якщо регіонали провалять зараз вотум недовіри Тимошенко, в них залишається шанс реалізувати інший сценарій – про складання 150 мандатів, що повинно призвести до розпуску Верховної Ради.

Реалізувати це буде набагато складніше, ніж це зробив блок Тимошенко два роки тому. Тепер треба, щоб заяву про складення повноважень підписали не лише народні депутати, але і всі 275 осіб, які залишилися у виборчому списку за межами парламенту.

У блоці Тимошенко стверджують, що навіть якщо біло-блакитні почнуть розробляти таку схему, в БЮТ вистачить судового впливу, аби швидко її зупинити. Крім того, Януковичу буде важко домогтися рішення про анулювання його списку на рівні Центрвиборчкому, де в один момент може зникнути кворум.

І головна умова – цей задум втілити в життя можна знову ж таки тільки за півроку до виборів президента.

Четвертий сценарій – найменш реальний – передбачає тридцятиденне блокування парламенту, яке теоретично повинно призвести до його розпуску. Однак витримати місяць, не даючи змоги відкрити сесійне засідання, складно навіть фізично.

Зараз у Партії регіонів загострилася протистояння по лінії Ахметов-Фірташ. Оточення власника СКМ обурене тим, що партія, яку фінансує переважно він, у своїй публічній діяльності керується інтересами "РосУкрЕнерго".

За інформацією з кола регіоналів, конфлікт між групами інтересів вже переріс в особистісні сутички. Джерела "Української правди" в президії Партії регіонів стверджують, що днями Інна Богословська написала Віктору Януковичу листа, в якому висловила своє обурення діяльністю заступника голови партії з питань ідеології Бориса Колеснікова і навіть запропонувала розглянути питання про його виключення з президії.

У свою чергу, група Ахметова, яка грала в аналогічну гру з Ющенком минулої осені, сьогодні скептично ставиться до планів Фірташа а) реалізувати відставку Тимошенко і б) організувати в зв'язку з цим розпуск парламенту.

"Навіть якщо будуть підстави для дострокових виборів парламенту, де гарантії, що вони відбудуться? Ющенко минулого року нічого не зміг зробити. Сьогодні для нас єдиний вихід – Янукович має іти на вибори президента як лідер опозиції та перемагати. Бо, починаючи з виборів 2002 року, в Україні перше місце займають опозиціонери", – діляться роздумами члени команди Ахметова.

Є ще одна причина, чому група Фірташа змушена діяти оперативно. Ціна питання дорівнює 11 мільярдам кубометрів газу, який знаходиться в підземних газосховищах України. Попри слова Тимошенко, сказані в суботу, що на митниці відбувається розмитнення цього газу, однак, за словами джерел "Української правди", цей процес завершено не було.

Крім того, новий перший заступник глави СБУ Валерій Хорошковський збирає матеріали для порушення кримінальної справи про контрабанду цього газу. Формально ініціатором перевірки виступив депутат від Партії регіонів борець Ельбрус Тедеєв. Член комітету з питань фізкультури і спорту раптом зацікавився долею "РосУкрЕнерго".

У розпорядження "Української правди" потрапив лист Хорошковського до глави "Нафтогазу" Олега Дубини з вимогою надати всі матеріали, які стосуються переоформлення 11 мільярдів кубометрів, та забезпечити явку до спецслужби всіх причетних осіб.

Як видно, Хорошковський готовий захищати "РосУкрЕнерго" не тільки щоп’ятниці в ефірі власного каналу, а й максимально використовувати для цього свою нову посаду. Цей документ – одне з перших його рішень в СБУ, де власник "Інтеру" ще не встиг навіть обладнати свій кабінет.

На фоні подій у Верховній Раді, непомітно відбувається ще один процес – зближення Віктора Ющенка з Арсенієм Яценюком. За інформацією "Української правди", екс-спікер днями мав достатньо довгу бесіду з главою держави, а потім затримався у Віктора Балоги.

Джерела стверджують, що наразі Яценюк перетворився на протеже Банкової в боротьбі за крісло голови НБУ. Лобіюючи молодого політика на цю посаду, Віктор Ющенко вирішує одразу декілька задач.

По-перше, заміна Стельмаха на Яценюка – чи не єдиний варіант, який дозволяє голові держави зберегти своє обличчя в умовах повної дискредитації нинішнього керівника НБУ.

По-друге, на посаді в Нацбанку Яценюк стане дієвою противагою Тимошенко. За позитивного розвитку подій, голова НБУ в очах громадської думки автоматично стає учасником "команди, що вивела країну з кризи". Але на відміну від уряду, керівникові центробанку значно легше буде скинути провину за невдачу на Кабінет міністрів.

По-третє, багато хто в оточенні Ющенка вважає, що призначення Яценюка до Національного банку може стати початком операції "наступник". Посада для екс-спікера стане рейтинговим трампліном, який, якщо не виведе Яценюка поперед Тимошенко, то може значно ослабити її вплив на західні регіони.

Усі ризики цього розуміють і в блоці Тимошенко, де розгорнули кампанію проти Яценюка. Останній симптом – пропозиція БЮТ створити парламентську слідчу комісію парламенту з перевірки діяльності Світлани Нєжнової – близького до Яценюка заступника глави СБУ. У минулому році, коли екс-спікер був потрібен прем'єрці для стримування Банкової, вони закривали очі на можливі зловживання цими контактами.

Зараз же для Тимошенко, яка переконана у наявності зв'язки Яценюк-Фірташ, колишній союзник поступово перетворюється на головного ворога.

Новини

16 Квітня 2024

Українські металургійні компанії у березні скоротили експорт напівфабрикатів на 38,7%

Києву загрожують відключення світла за графіком – ДТЕК

Польська JSW скоротить видобуток вугілля на 850 тисяч тонн

АМКР збільшив виплавку сталі на 93% 

За три місяці китайські металурги відвантажили за кордон 25,8 млн тонн сталі

Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку великої війни

Споживання сталі в Україні впало на чверть у 1 кварталі

Нафтогаз готовий викупити весь газ, запропонований українськими видобувниками

Запоріжкокс сплатив до бюджетів понад 225 млн грн податків і зборів

Торговий дефіцит України за перші два місяці 2024 року становив понад 3 млрд дол

Україна вийшла з переговорів з судноплавства в Чорному морі, які вела з РФ та Туреччиною

Україні потрібно інвестувати у енергозбереження – експерт

ЄС схвалила умови для виділення Україні 50 млрд євро 

15 Квітня 2024

ЄС має надати Україні обладнання для децентралізації генерації електроенергії

Україна збільшила експорт ЗРС у 2,5 раза

Voestalpine зробив першу у світі катанку із зеленої сталі

ВСІ НОВИНИ ⇢