Стельмах потягне за собою Ющенка?

Точка зору

Позачергове засідання Верховної Ради, присвячене розгляду діяльності НБУ, не пошанували своєю присутністю ані Президент, від якого сподівалися почути причини незвільнення Володимира Стельмаха, ані прем’єр-міністр, чия політична сила збирала підписи для проведення цього засідання, ані сам голова Нацбанку, звіт якого планувалося сьогодні заслухати.

Тим не менш, засідання пройшло досить жваво. Депутати покритикували всіх трьох осіб, що не з’явилися в парламенті, прийняли рішення про відповідальність глави держави за ситуацію у фінансово-кредитній сфері та скасували своє ж рішення про призначення Володимира Стельмаха на посаду голови НБУ.

Ще на початку засідання голова парламенту Володимир Литвин закликав колег по Раді не допустити публічного з’ясування стосунків під час розгляду «нацбанківської проблеми». «Ми повинні розглядати це питання виключно у професійній площині», – сказав він.

На жаль, до порад Володимира Михайловича дослухався мало хто. Не професійна, а саме політична складова переважала в більшості виступів, починаючи від в.о. голови Нацбанку Анатолія Шаповалова, закінчуючи представниками різних політичних сил. Сам

Шаповалов, якому довелося «віддуватися» за свого шефа, що начебто перебуває «в черговій відпустці», виглядав невпевнено. Читав текст з папірця так, наче бачив його вперше, і майже не піднімав голови, щоб подивитися на депутатів.

Як і слід було очікувати, заступник Стельмаха «рішуче відкинув звинувачення на адресу Нацбанку» та запевнив, що НБУ керується у своїй діяльності виключно діючим законодавством, на що народні обранці реагували бадьорими вигуками «Ганьба!».

Чим далі, тим більше у своїй промові пан Шаповалов віддалявся від теми доповіді та починав звинувачувати уряд – і в авантюрній економічній політиці, і в неспроможності розпорядитися рекордним врожаєм, і в відсутності стабілізаційного фонду…

Депутати один за одним починали позіхати та відкривати принесені з собою свіжі газети. Раз у раз на адресу Шаповалова чулися вигуки «Ворюга!»

Сперечатися з цим Анатолій Васильович не став. Утім, на запитання нардепа Ярослава Джоджика, чи не збирається він подавати у відставку, Шаповалов твердо відповів – ні.

«Я не збираюся йти у відставку. Я цій справі віддав 35 років», – сказав банкір і додав, що його дії є професійними.

Наступним на трибуну вийшов голова комітету з питань фінансів і банківської діяльності, екс-міністр фінансів Микола Азаров. На жаль, передбачувана доповідь від комітету теж перетворилася на надання політичних оцінок опонентам.

Закінчивши першу частину свого виступу (російською мовою), Азаров раптом заявив: «Я пєрєйду на національну мову, поскольку мнє тут підготувалі», чим немало збадьорив і насмішив депутатів, деякі з яких уже починали куняти.

Виступив у Раді і Юрій Полунєєв, голова тимчасової слідчої комісії з питань діяльності НБУ. Головною ідеєю його промови було те, що потрібно визнати роботу НБУ незадовільною, а подальше перебування Стельмаха на посаді голови Нацбанку –неприпустимим. При цьому пан Полунєєв зазначив, що діяльність його комісії «не є вендетою проти Стельмаха чи проти Шаповалова».

Завершилася основна частина засідання виступом голови Рахункової палати Валентина Симоненка. Після цього у депутатів, нарешті, з’явилася довгоочікувана можливість висловити наболіле. Пропозицій було море:

нунсівець Юрій Кармазін заявив, що потрібно відправити у відставку одночасно і Стельмаха, і Ющенка. «Регіонал» Василь Кисельов запропонував заслухати в один день звіт про діяльність НБУ та про діяльність уряду – мовляв, це буде справедливо.

Однопартійка Кисельова Ганна Герман поспішила заявити, що сьогоднішнє засідання було абсолютно непотрібним, а громадяни України знову заплатили свої гроші за «великий пшик» у Верховній Раді.

Однак тут же зробила обмовку – виявляється, пані Герман сподобалася пропозиція її політичного опонента Юрія Кармазина про те, щоб відправити у відставку одночасно голову НБУ і Президента. «Додайте сюди ще Юлію Тимошенко – і зал проголосує 450-ма голосами», – впевнено підсумувала Герман.

Наговорившись досхочу, парламентарі перейшли до справи. Протягом півгодини Верховна Рада ухвалила відразу декілька важливих постанов. По-перше, 227-ма голосами була прийнята постанова про відповідальність Президента за ситуацію у фінансово-кредитній сфері України. «За» відповідне рішення проголосували 4 депутати з ПР, 154 з БЮТ, 23 з НУНС, 27 з КПУ, і 19 з Блоку Литвина.

«Покласти на Президента України Ющенка Віктора Андрійовича особисту відповідальність за ситуацію, що склалася у фінансово-кредитній сфері України, насамперед: за різке знецінення грошової одиниці України, численні спекуляції на валютному та іпотечному ринках, невиконання комерційними банками своїх зобов’язань перед вкладниками, істотні зловживання в процесі рефінансування комерційних банків, повну відсутність контролю Національного банку України за діяльністю комерційних банків, що призвело до значного погіршення добробуту громадян України», – йдеться в постанові.

Її прийняття вже стало приводом для розмов про початок процедури імпічменту глави держави.

Заступник глави фракції БЮТ Андрій Портнов заявив, що початок процедури імпічменту Ющенка залежатиме від того, чи відправить він у відставку голову Національного банку.

Ще одним резонансним рішенням, прийнятим сьогодні, стала постанова «Про діяльність Національного банку України в період фінансової кризи та стан виконання рішень Верховної Ради України з цих питань», прийнята, як і попередня, 227-ма голосами.

Прийнятим документом, зокрема, визнається такою, що втратила чинність, постанова ВР «Про призначення Стельмаха В.С. на посаду голови Національного банку України».

Щоправда, хоча зняти Стельмаха Раді і вдалося, але справа з його наступником досі не вирішена. Для ухвалення постанови «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України «Про звільнення Тігіпка С.Л. з посади голови Національного банку України» не вистачило 43 голоси.

Як пообіцяв лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, питання з керівництвом НБУ буде вирішено вже наступного пленарного тижня. Мовляв, 3 лютого на пленарному засіданні буде прийнятий закон, який повністю врегульовує всі проблеми, пов’язані з Національним банком, включаючи кадрові питання.

Утім, конкретних прізвищ можливих кандидатів на крісло голови НБУ пан Кириленко не назвав. Лише повідомив, що кандидатури на цю посаду будуть обговорюватися членами коаліції. Ну, а поки що обов’язки голови НБУ виконуватиме перший заступник голови, все той же Анатолій Шаповалов.

І перша, і друга прийняті постанови до глибини душі обурили першого заступника голови ВР Олександра Лавриновича, який назвав ці рішення незаконними.

«Те, що зараз проголосоване в цьому сесійному залі, є знущанням не тільки із законів Конституції України, а й над основами права взагалі», – сказав він.

Не задоволені рішенням депутатів і в Секретаріаті Президента. Перший заступник голови СП Олександр Шлапак заявив, що, попри сьогоднішнє рішення Верховної Ради, Володимир Стельмах залишається законним головою Національного банку України, а постанова про його звільнення – антиконституційна.

За його словами, також, попри згадане рішення, у рамках закону на своїй посаді залишається і перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов, який виконує обов`язки голови НБУ.

Таким чином, парламент, з одного боку, виконав заплановану на сьогодні місію. А з іншого – очевидно, що виконувати його рішення основні діючі особи не збираються. І мають при цьому неабияку підтримку з боку як Партії регіонів, так і Секретаріату Президента.

Новини

19 Квітня 2024

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

ВСІ НОВИНИ ⇢