Уряд наповнює бюджет, вбиваючи малий бізнес?

Точка зору

Підприємець, що має автомобілі, обладнання, оргтехніку, залишки сировини або готової продукції, має це ніби-то ("умовно") продати, відобразити такий продаж у декларації та сплатити відповідну суму ПДВ.

" …органи державної податкової служби повинні терміново забезпечити анулювання реєстрації платників податку на додану вартість фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування…"

Це витяг із листа Державної податкової адміністрації своїм місцевим відділенням, про те, як розуміти та застосовувати постанову Кабміну №1118. Цей нормативний акт можна сміливо назвати найнебажанішим для підприємців подарунком до Нового року.

Першими його наслідками для фізичних осіб-підприємців, що були зареєстровані платниками ПДВ, уже стали зриви багатьох угод. Та цим їх втрати не обмежаться.

Фактично, їм доведеться сплатити разовий податок на все майно – тобто, десятки тисяч гривень. А надалі – забути про існування такого явища, як податковий кредит.

У далекому 1998-му тодішній президент Леонід Кучма підписав указ "Про спрощену систему оподаткування". Серед основних його положень – дозвіл фізичним особам-підприємцям сплачувати єдиний податок, який не мав перевищувати двісті гривень на місяць плюс пятдесят відсотків за кожного найманого працівника.

Підприємці звільнялись від інших виплат, як-то податок на прибуток та податок з доходів фізичних осіб, збори на обов'язкове соціальне та державне пенсійне страхування.

Указ не забороняв тим підприємцям, які до переходу на спрощену систему оподаткування були платиками ПДВ, залишатися ними й надалі. Через два роки останню норму підтвердив і Кабінет міністрів, прийнявши власні розяснення до президентського указу.

Зокрема, у постанові №507 від 16.03.2000 містилася така норма: "платниками податку на додану вартість мають право бути також суб'єкти малого підприємництва-фізичні особи. У разі, коли суб'єкт малого підприємництва-фізична особа приймає рішення бути платником податку на додану вартість, на нього поширюється дія Закону України "Про податок на додану вартість".

Саме цю норму 20 грудня 2008 року і скасував уряд Тимошенко. В новій редакції відповідний пункт виглядає так:

"4) суб'єкти малого підприємництва – фізичні особи, які до переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності були платниками податку на додану вартість, повинні подати до відповідного органу державної податкової служби заяву про анулювання реєстрації їх як платників податку на додану вартість і здати відповідне свідоцтво;"

Постанова Кабміну набрала чинності 30 грудня, а 12 січня Податкова розіслала своїм регіональним відділенням інструкції щодо дій за нових умов. У листі фактично й окреслені основні наслідки урядвих новацій для підприємців.

Так, згідно з пунктом 9.8 статті 9 закону "Про податок на додану вартість", платник податку, в обліку якого на день анулювання реєстрації знаходяться товарні залишки або основні фонди, стосовно яких був нарахований податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, має визнати умовний продаж таких товарів за звичайними цінами та відповідно збільшити суму своїх податкових зобов'язань за наслідками податкового періоду, протягом якого відбувається таке анулювання.

Іншими словами, підприємець, що має автомобілі, обладнання, оргтехніку, залишки сировини або готової продукції, має це ніби-то ("умовно") продати, відобразити такий продаж у декларації та сплатити відповідну суму ПДВ.

Тобто, він повинен терміново виплатити двадцять відсотків вартості всіх активів та пасивів, ПДВ при купівлі яких він відносив до податкового кредиту. Без сумніву, для багатьох підприємців виплата такої суми, та ще й за умов економічної кризи, може означати втрату бізнесу.

Цікаво й інше. Зважаючи на строки прийняття постанови (кінець року), багато підприємців потрапили у своєрідну пастку. Так, виплати величезних сум ПДВ можна було б уникнути, перейшовши на загальну систему оподаткування.

Як відомо, такий перехід можна здійснити "не пізніше, ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного (податкового) періоду (кварталу)" (п. 4 указу президента "Про спрощену систему оподаткування").

Втім, у грудні підприємці традиційно подали заяви щодо спрощеної системи оподаткування 2009 року, сплатили єдиний податок за січень. А отже, як пояснюють у ДПА, вже не мають права перейти на загальну систему оподаткування, та змушені пройти через процедуру анулювання реєстрації платника ПДВ – умовно, продати майно та сплатити податок.

Самі підприємці стверджують, що податківці досить ретельно взялися за постанову Уряду. Інспектори не чекають, поки підприємці покладуть їм на стіл свідоцтва, а самі телефонують ФОПам і вимагають написати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ.

На форумах підприємців з'явилися навіть поради щодо дій за нових умов. Головна ідея – під будь-яким приводом не писати заяву. Найпростіше – казати, що нічого не знаєш про постанову, а коли телефонують з податкової – робити вигляд, що зв'язок поганий і нічого не чути. Найсміливішим пропонують лякати податківців судовими позовами.

Такі поради мають досить вагомі підстави. Так, проти нововведення виступила Рада підприємців при Кабінеті міністрів. За повідомленням прес-служби ради, наразі готується звернення до уряду із законодавчо обгрунтованим проханням скасувати постанову 1118.

А голова цієї організації Оксана Продан порадила ФОПам зачекати з поверненням свідоцтв про реєстрацію принаймні до 21 січня, коли відбудеться засідання уряду, на якому міністри мають переглянути свою постанову. За її словами, таке "зволікання" законодавству не суперечить.

До того ж, у Раді підприємців вважають, що для уникнення непорозумінь з партнерами платникам ПДВ на єдиному податку (фізичним особам) до остаточного вирішення питання з постановою уряду слід обмежити надання податкових декларацій. Оскільки податкові органи можуть їх не визнати.

Позицію підприємців підтримує й експертне середовище. Так, в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій "Економічній правді" підтвердили: якщо постанова виконуватиметься, то малий бізнес втратить дуже багато.

"Правова колізія тут дійсно має місце. Дана постанова суперечить закону про систему оподаткування, де передбачено, що зміни ставок оподаткування, механізм справляння податків тощо повинні вноситись саме в закони про оподаткування, і не пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного року", – розповіла "Економічній правді" експерт інституту Катерина Пількевич.

На переконання фахівця, кумулятивний ефект від прийняття постанови 1118 не буде позитивним. Хоча надходження до держбюджету дійсно можуть бути збільшені за рахунок знищення схем, які раніше дозволяли підприємцям мінімізовувати податки.

Зате тепер колишнім фізичним особам-платникам ПДВ, скоріше за все, доведеться перейти на загальну систему оподаткування з відповідними відрахуваннями до всіх соціальних фондів. У кращому випадку.

У гіршому ж це призведе до закриття підприємств або до їх переходу в тінь.

Новини

22 Грудня 2023

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

Нацбанк фіксує відновлення на ринку нерухомості

ДТЕК бачить великий потенціал у розвитку малих модульних реакторів

Україна у 2023 році наблизилася до Європейського зеленого курсу

До декларації щодо гарантій безпеки для України приєдналася вже 31 країна

ВСІ НОВИНИ ⇢