З новим роком, Америко!

Точка зору

Сьогодні у Вашингтоні відбудеться інавгурація 44–го президента США Барака Обами. Для американців перед телевізорами і більшості учасників церемонії це буде лише пишне дійство–шоу. Але за ним стоїть велика робота зі зміни лідера за кермом найпотужнішої машини світу без її зупинки. Як відбувається зміна «водіїв» і який курс обере новий керманич?

Особливості передачі влади

Перехідний період від однієї до іншої адміністрації США є унікальним явищем серед демократичних країн. Це пояснюється особливостями Конституції США та традиціями, які склалися впродовж 232 річної історії країни. В американській історії є приклади вдалих, невдалих і навіть катастрофічних періодів передачі влади, які надалі визначали весь наступний курс дій нової адміністрації. Передача влади 2001 року від Клінтона до Буша була затьмарена актами дрібного вандалізму співробітників Білого дому, які залишили після себе брудні приміщення, розкидані документи та розбиті телефони. Була викрадена і так ніколи й не знайдена президентська печатка. Другий президентський термін Річарда Ніксона розпочинався 1972 року в атмосфері інтриг та залаштункової боротьби і закінчився уотергейтським скандалом та відставкою президента.

Попри те, що цього разу влада переходить від республіканської до демократичної адміністрації, процес її передачі відбувався гладенько. Але однак адміністрації доводиться починати все майже з нуля — люди Обами приходять у порожні кімнати, де залишилися лише телефони і комп’ютери. Відповідно до федерального закону від 1978 року, всі документи попередньої адміністрації є власністю президента, який складає повноваження. Щоправда, деяка документація залишається в юридичному відділі Білого дому та в Національній раді безпеки.

Переїзд нової адміністрації в Білий дім завжди готують сотні осіб згідно з чітко визначеним протоколом. У ньому в подробицях описано процес формування апарату Білого дому: потрібно призначити 7840 нових співробітників, 1177 з яких затверджує Конгрес. Упродовж кількох перших тижнів існування адміністрації Обами на ці посади претендуватимуть приблизно 40 тисяч осіб, а до кінця 2009 року кількість претендентів зросте приблизно до 75 тисяч. Досі жодній новій адміністрації не вдавалося до 1 квітня призначити більше 25 членів кабінету.

Не на білому коні, а на чорній «Бестії»

Барак Обама прибуде на інавгурацію на Капітолії чорним восьмитонним автомобілем. У Вашингтоні віддавна діє правило, що новий президент має їздити новим автомобілем. Починаючи з інавгурації Білла Клінтона 1993 року, офіційним постачальником президентських авто є компанія «Каділлак», дочірнє відділення концерну «Дженерал Моторс». Компанія виготовила для Обами «справжню лялечку», створивши її на базі кількох моделей автомобілів «Дженерал Моторс». У результаті з’явився справжній колос, який ЗМІ США вже охрестили «Бестією».

На каркасі авто марки «Шевроле Сабурбан» конструктори розмістили броньований кузов, виготовлений із легких композитних матеріалів, які використовуються в космічних технологіях. Попри легкість цих матеріалів, авто важить вісім тонн, бо його корпус дуже товстий (лише двері — завтовшки 20 сантиметрів). Цей мобільний бункер поставлено на 19,5–дюймові шини, які не можна прострелити. Конструктори запевняють, що автомобіль здатен витримати ракетний обстріл і навіть падіння метеорита. Цього «монстра» приводить у рух восьмициліндровий двигун на бензині потужністю 600 кінських сил. Завдяки спеціальній системі інжекції палива, потужність двигуна можна тимчасово збільшити до 1000 кінських сил, що є важливим для втечі при можливому переслідуванні. Окрім програвача компакт–дисків, у салоні також є кілька телефонів, супутниковий зв’язок та інтернет. Речник «Дженерал Моторс» Девід Колдвелл повідомив журналістам, що в салоні встановлено ще кілька надсучасних технічних новинок, про які не можна розповідати.

Пріоритети Обами

Опитування громадської думки показують, що для двох третин американців питанням номер один є фінансова та економічна криза, а на другому місці — війна в Іраку. Ті, для кого визначальне значення має війна з тероризмом, голосували переважно за Джона Маккейна. Обама не може ігнорувати думку цієї частини американців, тому за тиждень до інавгурації заявив, що «Аль–Каїда» надалі є ворогом номер один для Америки і він продовжить боротьбу з тероризмом.

Росія дуже розраховує, що Обама не буде таким непоступливим, як Джордж Буш, і змінить думку стосовно доцільності розміщення в Центральній Європі елементів системи протиракетної оборони (ПРО). Президент Буш зіпсував відносини зі світом, відмовившись вирішувати разом із світовим співтовариством проблеми екології. А Обама розставив екологічні питання на дуже високих позиціях у своїй виборчій програмі. Вимагають нормалізації відносини з Європою, передусім із традиційними союзниками на «старому континенті», які були зіпсовані війнами в Іраку та Афганістані, безоглядною підтримкою Вашингтона агресивних дій Ізраїлю. Обама вже втратив довіру одного потенційного союзника. Першим поздоровив з обранням його президентом ХАМАС, утім Обама жодним чином упродовж трьох тижнів не відреагував на бійню, яку Ізраїль влаштував у Секторі Газа. Обамі знадобиться гнучкість акробата для балансування на натягнутому канаті американсько–китайських відносин. Китай є і великим торговельним партнером США, і її конкурентом та суперником у світі. Обамі належить нарешті нормалізувати відносини з Кубою.

Політики, які керуються більше розумом та досвідом, а не емоціями, говорять, що Обама надалі залишається великою загадкою і великим ризиком для США. Прагматики вказують на досвід попередніх років, який свідчить, що всі кандидати, які ставали президентами, втрачали свої найбільш екстремальні риси і поверталися до стилю мислення пересічної Америки. Так буде і з Обамою.

ГЛАС НАРОДУ

Барак Обама розпочинає своє правління з велетенським кредитом громадської довіри. Проведені за кілька днів до інавгурації газетою «Нью–Йорк таймс» та телемережею Сі–Бі–Ес опитування показують, що 79 відсотків американців покладають оптимістичні очікування на наступні чотири роки президентства Обами. Навіть 58 відсотків тих, хто голосував за республіканця Джона Маккейна, вірять, що правління Обами буде успішним. Переважна більшість опитаних вірить, що Обама здійснить зміни у Вашингтоні, прийматиме вдалі рішення у справах економіки та закордонної політики, захистить країну від терористичних нападів. Водночас більшість американців відповіли, що не очікують упродовж найближчих двох років справжнього прогресу в реформуванні економіки, системи охорони. Дві третини опитаних вважають, що теперішня економічно–фінансова криза триватиме щонайменше два роки.

2001 року, коли на президентську посаду вступав Джордж Буш, такий мандат довіри йому давали лише 47 відсотків американців.

ПІДТРИМКА

Під час недільного концерту на підтримку Обами «Ми — єдині» біля меморіалу Лінкольна у Вашингтоні перед тисячами глядачів виступили співаки Брюс Спрінгстін, Джон Бон Джові, Джеймс Тейлор, Стіві Уандер, Джон Меленкамп та Піт Сігер, співачки Шеріл Кроу, Мері Дж. Блайдж, Шакіра та Бейонс, джазмен Хербі Хенкок та рок–група U2.

Новини

22 Грудня 2023

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

Нацбанк фіксує відновлення на ринку нерухомості

ДТЕК бачить великий потенціал у розвитку малих модульних реакторів

Україна у 2023 році наблизилася до Європейського зеленого курсу

До декларації щодо гарантій безпеки для України приєдналася вже 31 країна

Енергоатом і американська Holtec планують створити спільне підприємство

Морський експорт компенсував втрати від блокади кордону з Польщею

Пірати захопили судно з прокатом південнокорейської Posco

Фінляндія розробила план щодо відновлення України 

Китай заборонив експорт технологій рідкоземельних металів

ВСІ НОВИНИ ⇢