Власник «Фаїни» приховує подробиці переговорів з піратами?

Точка зору

Вже 114 діб триває полон моряків судна «Фаїна», який пірати захопили ще 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. Однак питання про їх визволення досі не вирішене. Натомість, з кожним днем виникають нові, відповіді на які не знає ніхто.

Родичі 17 українських моряків, які вже четвертий місяць утримуються силою на кораблі, час від часу приїжджають до столиці з надією почути про своїх синів, братів, чоловіків щось нове. Однак чують весь час одне й те саме: «Переговори тривають. Вода, їжа та паливо на судні є. Екіпаж почуває себе нормально».

– Представники МЗС та консульства регулярно виходять з нами на зв’язок, зокрема, Сергій Погорельцев (директор Департаменту консульської служби МЗС України, – авт.) або Сергій Бороденков (заступник директора Департаменту консульської служби,
начальник відділу консульського забезпечення захисту інтересів фізичних та юридичних осіб, – авт.), – розказала Ольга Гіржева, мама 21-річного Артема. – Але кажуть весь час одне й теж. Вода, їжа, паливо – ось ключові слова наших розмов.

24 грудня ми їх дуже сильно просили, навіть дали письмовий запит, щоб зробили фотографію членів екіпажу, щоб ми могли хоча б побачити своїх хлопців, адже 9 січня вже минуло два місяці, як була зроблена остання фотографія.

Тільки 4 січня наш лист був взятий до обробки, а коли будуть результати, зовсім не зрозуміло. Чесно, ми вже, й не сподіваємося, що побачимо фотографію.

З представниками ЗМІ МЗС теж спілкується виключно на брифінгах або прес-конференціях, де, в принципі теж не повідомляє жодних нових подробиць. Ще в середині грудня на зустрічі з пресою Василь Кирилич, керівник прес-служби МЗС запевняв, що заходи зі звільнення моряків «Фаїни» завершуються, і скоро вони будуть звільнені: «Погоджена схема заходів по звільненню заручників. Вона реалізується… Ми очікуємо, що найближчим часом скінчиться епопея поневірянь українців». Однак приблизно таке саме він говорив і два місяці тому… Телефонний зв’язок з «Фаїною» є, час від часу туди навіть вдається додзвонитися деяким родичам.

Зокрема, з тими, хто знаходиться на містку, а це нинішній капітан судна Віктор Нікольський, другий помічник Олександр Присуха та старший механік Олексій Хархалуп, рідні мають змогу говорити хоча б раз на місяць, а то й частіше. А от почути голос інших членів екіпажу, яких утримують замкненими у маленькій каюті, неможливо.

– Ми неодноразово намагалися з ними зв’язатися, ось і позавчора теж, але – безуспішно, – з сумом говорить пані Ольга. – Ми додзвонювались декілька раз на судно, але зв’язок був перерваний. Складається таке враження, що дзвінки з нашого боку блокуються, спеціально, щоб ми не зв’язувалися з рідними. І не зрозуміло чому. Наприклад,

заручникам на інших судах, скажімо, «Леманн Тімбер» або «Капітан Степанов», давали можливість поговорити з ріднею. Це був такий своєрідний вплив на рідних та близьких, які в свою чергу, могли б надавити на судновласника, й він би швидше заплатив викуп. А у нас зовсім навпаки.

Невже вантаж «Фаїни» настільки непростий, що ситуація з порятунком людей відсувається на незрозумілий план?

– Я не думаю, що все пов’язано з вантажем настільки, що навіть не можна поговорити з хлопцями по телефону. Одна справа – керівний склад екіпажу може володіти якоюсь секретною інформацією, але ж рядові моряки – навряд, – переконана мама моряка.

Швидше за все передачі грошей на викуп, які були зібрані, до речі, ще в жовтні минулого року, заважають посередники, яких останнім часом з’явилось аж занадто багато. Питання, чому зібрану суму досі не передали піратам, родичі екіпажу судна не раз задавали представникам МЗС, але нічого конкретного у відповідь не почули.

Нещодавно «випливла» громадянка США Мішель Лінн Балларін, яка намагалася вплинути на піратских старійшин, щоб вони скасували всі попередні домовленості з нашим юристом, що вів цю справу. Вона нібито обіцяла піратам, що витягне з України набагато більше грошей. Але, за останніми даними, була проведена робота з «блокування» діяльності» цієї дамочки, й зараз вона не втручається.

– Михайло Войтенко, представник судновласника, постійно зв’язувався з нами, надавав інформацію, – продовжує пані Ольга. – Але

з вівторка чомусь різко змінилося його ставлення до нас і його поведінка по відношенню до нас набула якогось незрозумілого характеру. Щось сталося, але що – не відомо. Швидше за все, що судновласник його вже не інформує про перебіг переговорів.

Що ж стосується Ради національної безпеки та оборони України, яка в перші дні брала активну участь у вирішенні питання визволення моряків «Фаїни», то тепер РНБО це питання тримає під контролем, але офіційно нічого не коментує. Всіма питаннями, пов’язанами з «Фаїною» займається МЗС, і воно надає відповідні коментарі.

Де, в кого та сума, яку зібрали родичі заручників? Єдине, що відомо – вона за кордоном. Щось занадто багато фігурантів крутиться навколо «Фаїни». Україна, Кенія, посередники, власники, ті, про кого не згадуються. Хто наступний?

Новини

24 Квітня 2024

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

Постачальник китайсьих труб Vorex зриває програму буріння Укргазвидобування

Для відновлення енергосистеми треба запровадити графік підвищення тарифів на електрику – експерт

У березні Україна імпортувала 8,44 тис тонн довгого прокату

Фонд підтримки енергетики України зібрав 410 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢