МВФ пішов на поступки уряду

Точка зору

У четвер постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр зіграв на користь уряду. В очевидний суперечці, чи повинен НБУ віддати свої резерви до бюджету, він висловився в дусі "як вирішите, так і буде". Де-факто, це підтримка уряду.

"З точки зору МВФ, зобов'язання країни – це відповідальність самої держави-учасниці, а не окремого органа чи організації. Керівництво країни може прийняти рішення надати, перевести або розмістити такі пасиви серед різних внутрішніх організацій або органів", – сказав Альєр.

Нагадаємо, в середу в. о. міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що Нацбанк повинен віддати уряду 2 мільярди доларів з резервів. За його словами, ця операція була погоджена з МВФ.

"Рішення прийняте, воно схвалене Радою директорів МВФ, доведене до Мінфіну і Нацбанку. Тимчасом, воно не виконане Національним банком на жодну копійку", – сказав в. о. міністра.

Напередодні, 30 грудня, Рада директорів МВФ дозволила пом'якшити один з граничних показників, прописаних у меморандумі з Україною: фонд дозволив знизити мінімальну планку чистих резервів з 14,9 мільярда доларів приблизно на 2 мільярди.

Це технічне рішення дозволяло Україні розраховуватися за зовнішніми платежами і не порушувати умови меморандуму.

Вже на початку січня воно відпрацювало себе: НБУ викупив у "Нафтогазу України" держоблігації, які та отримала від уряду для поповнення статутного фонду. Отримавши від Нацбанку 893 мільйони доларів, НАК розрахувалася за постачання російського газу у грудні.

Однак Мінфін трактував рішення МВФ як дозвіл забрати гроші в НБУ. Є кредитор, який свого часу надав позику. Мова йде про те, щоб частину цієї позики разом з активами і зобов'язаннями передати іншому позичальникові.

"Нацбанк мотивує відмову нібито невідповідністю законів "Про Національний банк" та "Про банки і банківську діяльність", заявляючи, що це нібито нецільове використання золотовалютних резервів. Це не зовсім коректно, тому що, по суті, це є для Національного банку погашенням його зобов'язань перед МВФ. Тобто, він насправді не передає золотовалютні запаси, а передає активи і зобов'язання, тим самим погашаючи свої зобов'язання перед МВФ", – сказав чиновник.

Простими словами, Мінфін трактував так: МВФ дозволив зменшити резерви, а отже, він дозволив віддати гроші до бюджету.

В середу керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький сказав, що Нацбанк здивований заявою Уманського.

"МВФ не відкликав кредит у Нацбанку, щоб перенаправити його уряду. Без ухвалення такого рішення Фондом, ми не можемо передати валюту Кабміну… Особливо з урахуванням того, що в першому кварталі 2010 року не передбачено проведення будь-яких зовнішніх урядових платежів", – зазначив Литвицький.

Справа в тому, що кредит stand by видається центральному банку для того, щоб він міг підтримувати курс національної валюти у разі виникнення дисбалансу у платіжному балансі країни.

Простіше кажучи, це гроші на інтервенції, щоб не допустити різкі коливання гривні.

Втім, екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко ще в середу допустив, що МВФ може схвалити позицію уряду.

"У попередні роки існували чіткі критерії. Якщо виділявся кредит stand by, то гроші йшли в резерви Нацбанку, а уряд міг отримати щось через Світовий банк. Тепер ця система зруйнована. МВФ та інші продовжують виконувати свої функції, але при цьому позбулися принципів. Ця ситуація дає карт-бланш на подібні заяви. Виявляється, що всі мають рацію – і Нацбанк, і уряд. Ясно, що коли немає чим платити пенсії, починається виривання грошей з рук ", – підкреслив експерт.

Заява Уманського вважалася абсурдною рівно до сьогоднішнього ранку. Очікувалося, що МВФ зробить офіційну заяву, в якій розставить всі крапки над "i". А саме, скаже, що кредит stand by – це програма співпраці фонду з Нацбанком.

Тим не менше, спрацювало припущення Яременко. Альєр не захотів ставати ні на чий бік, і повністю зняв із себе відповідальність за те, що відбувається.

Замість чіткої відповіді, НБУ повинен дати гроші уряду чи ні, він визнав допустимим будь-який з варіантів. "Будь-які рішення щодо такого переказу або розподілу є виключно рішенням керівництва України", – зник за формулюваннями Альєр.

В четвер він розіслав пояснення до своїх слів. "Заява цього ранку мала на меті зазначити лише одне: державі, яка є членом МВФ (в цьому випадку – Україні), належить самій вирішувати, як саме розмістити свої зобов'язання перед фондом – керуючись при цьому власним законодавством і дотримуючись властивих їй інституційного порядку", – знову зняв з себе відповідальність Альєр.

Напевно, у Кабміні обидві заяви представника МВФ сприйняли з переможним "ура!". Як розповіло джерело "Економічної правди" в секретаріаті президента, спочатку ніяких шансів на отримання грошей в уряду не було.

"Минулого року, коли скінчилися гроші в бюджеті, Кабмін попросив грошей у МВФ. Там проти опинилися всі, крім Росії, яка була зацікавлена у справній оплату свого газу. Однак її позиція не виявилася досить вагомою. Рада директорів ухвалила технічне рішення про те, що Нацбанк при необхідності може порушити "маяки" за чистими резервами, визначеними в Меморандумі. Отримавши цей документ, Мінфін вирішив спробувати щастя", – зазначив чиновник.

"В уряду немає грошей у складі резервів НБУ", – підкреслив він.

Після заяви Альєра, директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик заявив, що мова не може йти ні про яке вилучення грошей з резервів.

"Законодавство прямо забороняє кредитувати уряд і фінансувати його витрати з резервів. Крім того, у договорах МВФ з Україною чітко зазначено – кредит stand by надходить у резерви. Те, що в 2009 році уряд два рази отримало гроші в рамках угоди stand by – це прецедент, виняток із правил ", – підкреслив Круглик.

За його словами, у договорах, які підписувалися під час виділення грошей, чітко зазначено – одні кошти надходять в резерви, а інші – до бюджету.

"Щоб отримати 2 мільярди, потрібно рішення Ради директорів МВФ про відкликання кредиту в Нацбанку і передачу його уряду. Природно, такого рішення Ради директорів бути не може. Інакше фонду доведеться пояснювати всьому світу, чому він пішов на порушення багаторічних принципів, і передав гроші центробанку до бюджету України ", – сказав Круглик.

Натомість, за його словами, Нацбанк виконує рішення про зниження рівня чистих міжнародних валютних резервів. Але у законний спосіб, про який є домовленості з МВФ.

"Рішення про зниження рівня чистих резервів виконується Національним банком. Рівень чистих резервів знижений, що надає можливість виконувати зовнішні платежі, які виникають у поточному році. Зокрема, з суми зниження чистих резервів був здійснений платіж, зокрема за імпортований газ майже 900 млн. доларів. Буде сплачений і наступний платіж за газ", – сказав Круглик.

Він висловив сподівання, що до того часу, поки відбудеться тарифна і структурна реформа "Нафтогазу", ресурси МВФ використовуватимуться згідно з основною метою програми stand-by, а саме – підтримки платіжного балансу, левову частку якого сьогодні і складають платежі за імпортований газ. Тобто, гроші залишаться у резервах Нацбанку.

Джерело в Секретаріаті президента також підкреслило, що абсолютно точно Нацбанк не має наміру віддавати 2 мільярди до бюджету. Однак, припустив він, уряд ще підніме багато шуму, щоб натиснути на керівництво Нацбанку.

Сергій Лямець

Новини

21 Січня 2024

Мінекономіки окреслило стратегію економічного зростання України на 2024 рік

20 Січня 2024

В Україні запропонували збільшити податок тим, хто заробляє від 20 тисяч гривень

Мінінфраструктури поглиблює співпрацю з німецьким бізнесом для збільшення інвестицій у відбудову

19 Січня 2024

Виручка від експорту плоского прокату за рік скоротилась на 42,2% 

Україна скоротила імпорт коксу на 8,5%

Ціни на електроенергію в Європі нижчі, ніж в Україні

Надходження валюти від експорту залізної руди впали за рік на 40%

HBIS Serbia продовжить роботу на одній доменній печі

Уряд ОАЕ запровадив мито на експорт металобрухту замість заборони

Укренерго очікує зниження споживання, дефіцит електрики не прогнозується

Ціни на автогаз у мережах АЗС продовжують знижуватись

У минулому році Запоріжсталь розпочала виробництво 14 нових видів продукції

Україна суттєво скоротила експорт титановмісних руд і концентрату

Нафтогаз розраховує на збільшення обсягів іноземного газу в українських ПСГ

Румунські фермери припинили блокаду пункту пропуску на кордоні з Україною

Tata Steel обговорює з профспілками закриття двох доменних печей на заводі в Уельсі

ВСІ НОВИНИ ⇢