"Родовід" розрахується за боргами Укрпромбанку

Точка зору

Під Новий рік Україну чекає чергова вистава у рамках передвиборчої кампанії Юлії Тимошенко.

В середу прем'єр остаточно підтвердила інформацію про те, що "Родовід Банк" поверне депозити усім вкладникам-фізособам Укрпромбанку. Також вона пообіцяла, що до кінця 2009 року буде рекапіталізований "Надра Банк".

Мільйони клієнтів цих двох установ повинні приготуватися. Скоро можна буде одним махом забрати всі гроші.

Як все відбуватиметься

"Щодо Укрпромбанку: депозити та активи будуть переведені у "Родовід Банк". Сьогодні ми приймаємо це рішення, і надалі приступаємо до безпосереднього переведення рахунків", – сказала прем'єр-міністр напередодні засідання уряду.

"Безумовно, Укрпромбанк буде ліквідовано", – додала Тимошенко.

У самій установі в середу напружено чекали рішення. "Є багато юридичних складностей у переведенні. І поки що не зрозумілий механізм, за яким ця процедура відбуватиметься", – сказав співрозмовник "Економічної правди" в Укрпромбанку.

Перша складність зводиться до того, що рішення про ліквідацію банку може прийняти тільки НБУ. Він також має право вирішувати, що робити з майном комерційних установ.

Уряд може розпоряджатися майном лише державних банків. Однак Укрпромбанк не є казенною установою і підкоряється тільки НБУ та тимчасовому адміністратору.

Друга складність – абсолютно незрозуміло, як переводити депозити.

"Найбільш логічним ходом був би продаж Укрпромбанку "Родоводу", а не переведення вкладів. Існують механізми передачі активів. Але немає жодної юридичної схеми передачі депозитів. У законодавстві чітко зафіксовано, що без згоди кредитора неможливо змінювати боржника", – підкреслило джерело в "Укрпромі".

Втім, працівник банку припустив, що "рішення уряду може бути достатньо".

Третя складність – технічна. "Родовід Банк" набагато менший за Укрпромбанк. Отже, його мережа не дозволить вкладникам отримувати кошти за місцем проживання.

"Теоретично, можна було б або продати йому мережу "Укрпрому", або укласти агентську угоду. Але ліквідація призведе до втрати банківської ліцензії, а без неї філії не зможуть проводити фінансові операції", – підкреслив експерт.

Чому відсутнє слідство щодо "Укрпрому"

Природно, кінцеве слово за Нацбанком. Врешті-решт, йому затверджувати усі процедури та контролювати процес переведення. І, звичайно ж, йому "друкувати" гроші для повернення депозитів клієнтам Укрпромбанку.

Установа винна вкладникам понад 7 мільярдів гривень. Люди уже майже втратили віру у те, що колись побачать свої гроші. Тому, напевно, побіжать забирати депозити, як тільки це стане можливим.

Є навіть певна статистика. Коли уряд почав виплачувати внески у "Родовід Банку", 78% депозитів були зняті. Це був справжній провал, тому що рекламна теза Тимошенко про довіру до державних банків не підтвердилася. Навіть навпаки.

Як відомо, сьогодні у "Родоводі" відновлений мораторій на виплати. В уряді це пояснюють необхідністю відпрацювати питання про переведення депозитів Укрпромбанку. У той же час, банк місяць тому попросив у Кабміну додаткову суму грошей.

Найцікавіше, що Нацбанк погодиться абсолютно на всі пропозиції щодо Укрпромбанку. Володимир Стельмах залюбки підпише постанову про емісію навіть 10 мільярдів гривень. Причина проста: НБУ безпосередньо винен у банкрутстві "Укрпрому".

Судіть самі. Сьогодні більше половини активів банку – проблемні. Виявилося, що значна частина ресурсів, які збирав банк з усієї України, йшла на кредитування власників установи – компанії "Альфа-Нафта". Мова йде про величезні суми – до кризи "Укрпром" входив у десятку найбільших.

Такий перекіс – грубе порушення банківського законодавства і всіх нормативів. Потрібно було сильно товаришувати з НБУ, аби він закривав очі на те, що один з десяти провідних банків країни є кишеньковим.

Тільки-но настала криза, "Альфа-Нафта" перестала обслуговувати кредити. А потім, за неперевіреною інформацією, мережа з 360 заправок була продана групі "Приват". Сам Ігор Коломойський каже, що операція не закінчена.

Однак заправки ANP ведуть синхронний демпінг разом з "приватівськими" АЗС, а структури ФПГ "Приват" блокують у судах рішення про стягнення боргів з "Альфа-Нафти".

Не виключено, що свій інтерес у справі "Укрпрому" має і Тимошенко. Джерело "Економічної правди" у НБУ допускає, що ліквідація банку буде вигідна саме "Привату".

Швидше за все, після виведення депозитів і частини активів у банку залишаться саме кредити під заправки ANP. А потім якимось чином вони будуть виведені на користь "Привату".

Будь-який з викладених фактів міг би стати основою для гучного розслідування. Тим не менше, Україна – ще та бананова республіка. Не "копають" ні під Нацбанк, ні під колишнє керівництво "Укрпрому", ні під "Альфа-Нафту", ні під "Приват".

Усі роблять вигляд, що не відбувається нічого особливого. Адміністрація, рекапіталізація, ліквідація, 7 мільярдів…

Укрпромбанк прирівняли до Ощадбанку

Спочатку НБУ пропонував рекапіталізувати "Укрпром" за 8,9 мільярда гривень. Потім з'явилися розмови про ліквідацію банку і переведення клієнтів-фізосіб у Фонд гарантування вкладів фізосіб.

У такому випадку, всі вони отримали б компенсацію від держави у розмірі до 150 тисяч гривень. Це був би найсправедливіший сценарій. Банк з такою "діркою" у балансі навіть за кілька років не здатний розрахуватися із своїми вкладниками.

Однак у серпні почав розвиватися популістський сценарій. І в уряді, і в НБУ заговорили про переказ коштів вкладників Укрпромбанку у "Родовід Банк" або Ощадбанк.

Ця ідея безглузда. І ось чому.

До останньої заяви Тимошенко лише один банк в Україні мав особливе положення – Ощадбанк. Держава зобов'язується повернути населенню абсолютно всі його гроші, якщо заклад раптово збанкрутує. Пункт про 150 тисяч гривень на Ощадбанк не поширюється.

Тепер в Україні дві особливі установи – Ощадбанк і Укрпромбанк. Чому уряд вирішив повернути абсолютно всі гроші, а не суми до 150 тисяч, – дуже цікаве питання.

Можна говорити, що її про це хтось попросив. Хтось, у кого в банку "зависли" мільйони. Можна, звичайно, пояснити усе банальною передвиборчою політикою Тимошенко. Мовляв, гроші повернуті всім і в повному обсязі.

Але тоді залишається одне питання. Чому б не передати "Родовід Банку" депозити клієнтів у банках "Національний кредит", "Західінкомбанк", Трансбанк, "БІГ Енергія", "Банк регіонального розвитку", "Дністер", "Володимирський", "Столиця", "Інпромбанк" і УФГ? Усі вони зараз мають тимчасову адміністрацію і чи виживуть – невідомо.

Мабуть, клієнти "Укрпрому" все-таки особливі.

"Надра Банк" може обійтися без рекапіталізації

Ще одна заява Тимошенко стосувалася "Надра Банку". "Ми плануємо до кінця року зробити все, щоб "Надра Банк" було націоналізовано", – сказала вона.

За словами прем'єра, для цього залишилося вирішити питання з кредиторами. Але, як на зло, "Нацбанк нам цього не дає зробити".

Не виключено, що регулятор правий. "Надра Банку" вже може бути не потрібна рекапіталізація. Установа майже ожила.

Річ у тім, що "Надра" вже давно і успішно повертає депозити. Так, поки що частково. Так, проблеми не вирішаться відразу. Але тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська показала себе з найкращого боку. За великим рахунком, вона оживила "Надра" без рекапіталізації.

"Я вважаю, що сьогодні потрібно провести ще один аудит "Надра Банку". Інформація, яка є у мене, показує, що банк вже коштує далеко не одну гривню, як півроку тому. Сьогодні йому і рекапіталізація може бути не потрібна. Вистачить легкої підтримки рефінансуванням, і через якийсь час він сам встане на ноги", – відзначило у коментарі "Економічній правді" джерело у Нацбанку.

Сьогодні в історії з "Надра Банком" більше політики, ніж економіки. Фірташ, виведення капіталу і, звичайно ж, передвиборча "роздача слонів". У якомусь сенсі, сьогодні Жуковська – особистий ворог Тимошенко. Вона уже повертає депозити, які прем'єр лише обіцяє віддати.

Сергій Лямець

Новини

9 Лютого 2024

У січні зростання споживчих цін сповільнилось до 0,4%

В Україні зростає споживання електроенергії

Попит на електромобілі в Україні зріс у 2,8 раза

Експорт чавуну в Бразилії збільшився

Уряд створив промислово-оборонний комітет на чолі з прем’єром

В ЄС досягли попередньої угоди щодо закону про промисловість з нульовими викидами

У світі зростатиме конкуренція за високоякісний металобрухт

POSCO розпочала будівництво електродугової печі на заводі в Кван’яні

Outokumpu розраховує на збільшення поставок у першому кварталі

Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

США запровадили санкції за порушення обмежень цін на російську нафту

Vale та Hydnum Steel вивчать можливість будівництва заводу з виробництва залізорудних брикетів

Tata Steel завершує злиття п’яти дочірніх компаній та скасовує злиття з TRF Limited

Світ перевищив критичне потепління на 1,5​​°C у 2023 році – дослідження

Україна збільшить експорт зернових – прогноз

США запровадили нові санкції проти російських діамантів 

ВСІ НОВИНИ ⇢