Наскільки Україні вистачить золотовалютних резервів

Точка зору

Міжнародні резерви НБУ включають в себе валюту, яка належить Центральному банку та Уряду. Міжнародні резерви ще називають золотовалютними резервами, одак частка дорогоцінних металів у них незначна.

Розмір міжнародних резервів є одним з найважливіших макроекономічних показників країни, оскільки показує як довго країна може триматися на плаву в період серйозної економічної кризи.

В першу чергу, важливим є співвідношення розміру міжнародних резервів до обсягів майбутнього імпорту товарів в країну.

За стандартами Міжнародного валютного фонду, мінімальний критичний рівень валютних резервів країни має дорівнювати обсягу тримісячного імпорту в доларовому еквіваленті.

І чим вище резерви країни знаходяться від цього рівня, тим більший у неї запас міцності і тим надійніша її валюта.

Ще одним важливим показником є обсяг чистих резервів. Він показує розмір міжнародних резервів Національного банку без врахування кредитних коштів, отриманих від міжнародних фінансових інститутів, наприклад МВФ. На початку березня розмір чистих міжнародних резервів НБУ становив $17,3 млрд.

Що відбувається з міжнародними валютними резервами НБУ

В лютому на валютному ринку було спокійно, нерезиденти та експортери продавали долар на міжбанку, а НБУ, для стримування темпів зміцнення гривні, викуповував надлишки валюти в свої міжнародні резерви.

Так минулого місяця на міжбанку Нацбанк викупив у резерви більше ніж на $700 млн. В цілому на початку березня золотовалютні резерви Національного банку становили $26,6 млрд.

Однак на початку березня, на фоні новин про стрімке поширення коронавірусної інфекції COVID-19 Європою та обвалу цін на нафту, попит на валюту в Україні стрімко зріс.

Бізнес, наляканий наближенням кризи, різко наростив попит на валюту. Водночас нерезиденти поспішали конвертувати у валюту гривню від проданих облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), або отриманих в Україні дивідендів, для виводу валюти за кордон.

Для згладжування курсових піків, та щоб не допустити стрімкої девальвації гривні, Національний банк з початку березня щодня виходить на міжбанківський ринок з інтервенціями та продає сотні мільйонів доларів зі своїх резервів.

В результаті цих інтервенцій, обсяг проданої валюти з резервів НБУ 2-19 березня становив $2,18 млрд. Таким чином, обсяг золотовалютних резервів НБУ за неповний місяць скоротився з $26,6 млрд до $24,4 млрд.

Продаж валюти НБУ на міжбанку не зупинив девальвацію гривні: з початку березня офіційний курс гривні до долара США опустився на 3,3 грн, до 27,8 грн/$.

Однак Національний банк публічно заявляє, що не ставить перед собою за мету зупинити падіння гривні будь якої ціною. Його ціль – згладжування різкого падіння курсу вниз. І для цього, як заявляє НБУ, у нього є достатньо резервів.

БізнесЦензор вирішив порахувати, на скільки Нацбанку вистачить золотовалютних резервів при збереженні сьогоднішнього темпу продажу ним валюти на міжбанківському ринку.

Чи достатньо в України валютних резервів

Для того, щоб зрозуміти, наскільки Україні вистачить її валютних резервів ми вирішили зробити прогноз на основі середнього місячного обсягу імпорту товарів в Україну в 2019 році.

Загальний обсяг імпорту товарів в Україну минулого року становив $60,8 млрд, або в середньому $5,1 млрд щомісяця.

Тобто, якщо припустити, що в найближчі три місяці обсяг імпорту товарів в Україну буде плюс-мінус на рівні середньомісячного імпорту за 2019 рік, то мінімальний обсяг резервів Нацбанку повинен бути на рівні $15,3 млрд.

Водночас, наразі у НБУ – на $9,12 млрд резервів більше від мінімально необхідного рівня. А весь обсяг міжнародних валютних резервів НБУ покриває майже п'ять місяців майбутнього імпорту товарів в Україну, якщо він буде на рівні $5,1 млрд на місяць.

Наразі Нацбанк, для стримування різкого падіння курсу гривні, викликаного панікою від поширення світом коронавірусної інфекції, щодня продає на міжбанку $200-300 млн з валютних резервів.

Тільки з 2 по 19 березня обсяг міжнародних резервів НБУ зменшився на $2,18 млрд. При цьому середньоденний обсяг інтервенцій Нацбанку за цей період становив $180 млн.

При збереженні такого темпу для підтримки гривні і задоволення попиту на валюту, НБУ вистачить міжнародних валютних резервів, розмір яких зараз знаходиться на рівні $24,4 млрд, на 137 банківських днів, або на 4,5 місяці.

Однак, якщо Нацбанк щодня продаватиме на міжбанку по $250 млн, то резервів Україні вистачить на 100 робочих днів. Якщо продаватиме по $300 млн, то резервів вистачить на 82 дні, або на 2,7 місяця.

З чого складаються валютні резерви

Міжнародні резерви Національного банку – це не "супер захищене сховище", де знаходиться майже $25 млрд. Це сума активів, які складаються з валюти, монетарного золота і цінних паперів.

Так, на початку березня міжнародні резерви Національного банку України мали таку структуру: 10% (або $2,76 млрд) – готівка, депозити та коррахунки в інших банках, 5% (або $1,34 млрд) – монетарне золото, 84,6% (або $22,5 млрд) – цінні папери.

Як бачимо, майже 90% міжнародних резервів НБУ, з яких він продає валюту для стримування паніки на міжбанку, становлять цінні папери, вартість яких також наразі знижується через обвал на світових фінансових ринках.

В основному в резервах НБУ знаходяться державні облігації США з рейтингом ААА. До економічної кризи вони вважалися найнадійнішим інструментом збереження грошей від знецінення.

Юрий Винничук

Новини

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

ВСІ НОВИНИ ⇢