Держбюджет 2020: кошторис проїдання чи розвитку

Точка зору

Вже протягом більше ніж п’яти років уряд, у відповідності до чинного законодавства, подає проект бюджету на розгляд парламентарів вчасно.

Проте, профільний міністр погоджується що документ подається недосконалим. Фактично, мінфін номінально виконує нормативну функцію, визнаючи, що кінцевий документ буде доповнюватись.

Проте, додатково законодавець матиме час до кінця листопада для внесення поправок та доповнень перед його фінальним затвердженням в грудні.

З поданого проекту вже зараз можна визначити ключові пріоритети уряду, його фінансово-економічні та монетарні цілі на наступний бюджетний рік.

15 вересня прем'єр-міністр Олексій Гончарук та міністр фінансів Оксана Маркарова на спільному брифінгу озвучили заплановані основні показники проекту державного бюджету на 2020 рік.

Дохідна частина бюджету вперше повинна перетнути межу в 1 трильйон гривень, що перевищує минулорічні показники на більше ніж 50 мільярдів гривень. Видатки бюджету, за прогнозами урядовців, будуть вищими у порівнянні з доходами на більш ніж 90 мільярдів гривень.


 

Таким чином, у відсотковому співвідношенні, дефіцит бюджету запланований у розмірі 2,09% У порівнянні з попередніми роками, позиція бюджетного дефіциту в два відсоткові пункти є одним з найнижчих показників за всі періоди.


 

Як запевнило профільне міністерство, проект бюджету на 2020 рік побудований на діючому макроекономічному прогнозі, з середньорічним валютним курсом 28,2 грн за долар США. Документом також передбачено зростання мінімальної заробітної плати для громадян на 550 гривень, до 4723 гривень.

Серед видатків урядовці пропонують збільшити фінансування сектору безпеки та оборони на 33,8 млрд грн, до 245,8 млрд грн.

На продовження реформи охорони здоров’я та загальне державне медичне забезпечення уряд планує виділити 108 млрд грн, що майже на 10 млрд грн більше ніж минулоріч.


 

Збільшиться фінансування і на освіту та науку до 136,4 млрд грн, що майже на 8 млрд грн більше ніж минулоріч. В цьому фінансуванні окремими статтями Мінфін передбачив підтримку реформи нової української школи (1,4 млрд грн) та інклюзивну освіту (0,5 млрд грн).

Амбітні цілі уряду відображені в проекті бюджету 2020 виражаються також у збільшенні видатків на покращення дорожньої інфраструктури. Згідно з поданим в парламент документом, фінансування дорожнього фонду повинно бути на рівні 70 млрд грн. У порівнянні з минулорічними витратами це на 19 млрд грн більше.

Мабуть найочікуванішою в проекті бюджету статтею витрат є 4,4 млрд грн на запуск комерційного обігу земель сільськогосподарського призначення. В цю суму входять видатки на підтримку малих та середніх сільгоспвиробників, шляхом компенсації частини відсоткової ставки для кредитування вітчизняних фермерів.

В проекті бюджету також передбачено фінансування енергоефективних заходів, що повинні сприяти зменшенню споживання енергоресурсів та їх ефективнішого використання задля досягнення енергонезалежності України в умовах війни.

Зокрема йдеться про продовження фінансування державного фонду енергоефективності (1,6 млрд грн) та програми "теплі кредити" (0,4 млрд грн). Окремо передбачається фінансування оптимізації збиткових вугільних шахт (0,7 млрд грн) та реструктуризацію вугільної галузі загалом (1,9 млрд грн).

На підтримку органів місцевого самоврядування, в контексті реформи децентралізації, в проекті бюджету передбачено 9,5 млрд грн, що на 1,8 млрд грн більше ніж минулоріч. Ці кошти реалізуються в рамках державного фонду регіонального розвитку, що на конкурсній основі, фінансує інфраструктурні проекти в регіонах.


Проте найбільшою статтею видатків проекту кошторису на 2020 рік є обсяг платежів за державним та гарантованим боргом який складає 438,1 млрд грн, що в перерахунку становить 15 млрд доларів США. При цьому 293 млрд грн від загальної суми передбачено на погашення боргу, а 145 млрд грн – витрати на обслуговування (читай – оплату відсотків). У розрахунку обсягу держборгу до ВВП планові платежі становлять 54,1% що є семирічним мінімумом.

Окремої уваги заслуговують прогнози уряду на доходи від анонсованої масштабної приватизації. Цьогоріч суми більш реалістичні – 5 млрд грн. До прикладу, минулого року уряд розраховував виручити 17 млрд грн. За попередньою інформацією, Кабмін пропонує провести анбандлінг Укрзалізниці, виділивши з неї три окремі компанії та приватизувати їх. Також в планах урядовців приватизувати вітчизняні держбанки та Укрпошту.

Дмитро Рибальченко

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢