Кому держава віддала право видобувати український газ

Точка зору

Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (УРП) визначила переможців конкурсів на укладення угод про розподіл вуглеводнів, які будуть видобуватися на дев'яти ділянках.

Протягом двох місяців Кабмін має остаточно затвердити переможців конкурсів. Погодження угод з місцевими громадами, де будуть вестися роботи, триватиме один рік.

Компанії, які отримали право на видобуток, зобов'язуються протягом п'яти років сукупно інвестувати $430 млн в проведення сейсмічних робіт і пробурити 39 розвідувальних свердловин.

Паралельно вони повинні працювати над відновленням законсервованих об'єктів для якнайшвидшого отримання газу.

Передбачається, що частка держави в прибутковій продукції повинна бути не менше 11% від її загального обсягу. Максимальна частка інвестора – 70% від загального обсягу виробництва до повного відшкодування витрат інвестора. Але умови кожної конкретної УРП можуть відрізнятися в залежності від заявок, які запропонував учасник конкурсу.

Ключові умови конкурсу УРП такі:

  • Загальна тривалість УРП становить 50 років.
  • Плата за участь у кожному окремому конкурсі становить 300 тис. грн (близько 9,8 тис. євро) і не підлягає поверненню.
  • Мінімальний обсяг інвестицій, що мають бути здійснені протягом першого етапу геологорозвідувальних робіт (5 років) складає від 450 млн до 1 млрд грн.
  • Протягом п'ятирічного періоду розвідки має бути завершена мінімальна програма робіт, яка включає геологічне вивчення надр на ділянці, у тому числі буріння не менше двох розвідувальних свердловин та здійснення тривимірного сейсмічного дослідження, для Варвинської та Софіївської ділянок передбачене зобов'язання – мінімум 500 кв. км 3D сейсміки і буріння трьох розвідувальних свердловин.
  • Максимальна частина компенсаційної продукції, за рахунок якої інвестору буде компенсовано його витрати, становить 70% загального обсягу виробленої продукції до повного відшкодування витрат інвестора.
  • Частка держави у прибутковій продукції повинна становити не менш як 11% загального обсягу такої продукції.
  • Рента для нафти та конденсату в рамках УРП становить 2%, для природного газу – 1,25%.
  • Відповідно до Закону про УРП, інвестор зобов'язаний сплачувати всі податки та збори, передбачені Податковим кодексом України. Загальна ставка податку на прибуток підприємств наразі становить 18%.

 

БізнесЦензор розбирався, хто контролює компанії, що перемогли в конкурсі.

Компанія "Укргазвидобування" перемогла в чотирьох конкурсах на укладення угод про розподіл вуглеводнів.

Вони видобуватимуться в межах чотирьох ділянок. На двох ділянках – Берестянській і Бузівській – компанія працюватиме самостійно. А ще на двох – у партнерстві з канадською Vermilion Energy. Вони розроблятимуть Балаклейську та Іванівську ділянки.

Vermilion Energy видобуває нафту та газ в Канаді, США та Європі. Акції компанії торгуються на Нью-йоркській фондовій біржі та на біржі Торонто. 5% акцій Vermilion належить менеджменту та працівникам.

"Укргазвидобування" – найбільша газовидобувна компанія України, яка належить державі через НАК "Нафтогаз України".

На УГВ припадає 75% видобутого в Україні природнього газу. Чистий прибуток компанії за 2018 рік становив 27 млрд грн, а дохід – 79 млрд грн.

Компанія Юкрейн енерджі Л.Л.С., яка перемогла в конкурсі на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Варвинська (3471 кв. км), входить в американську компанію Aspect Energi.

Це одна із структур холдингу Aspect, який було засновано Алексом Кранбергом. Кранберг – професійний нафтовик з Техасу (США), працює в цьому бізнесі більше 20 років.

Як пише Forbes, його компанії видобувають нафту та газ на узбережжі Мексиканського заливу, в Белізі, Угорщині та в Іраку. На сайті холдингу Aspect, в біографічній довідці Кранберга, йдеться про його знайомство з нинішнім міністром енергетики США Ріком Перрі.

"У 2011 році губернатор Рік Перрі призначив Кранберга на шестирічний термін в Раді регентів Техаського університету", – йдеться на сайті компанії Aspect. Про зв'язки Кранберга з Перрі пишуть і американські ЗМІ.

Рік Перрі – відомий в Україні американський політик. Він добре поінформований про енергетичні проблеми України і її потенційні запаси вуглеводнів.

Перрі часто відвідує Україну з візитами. Наприклад, він був на інавгурації Володимира Зеленського від США.

ДТЕК Ріната Ахметова, через свої компанії "Ойл енд гез оверсіз тредінг Бі.Ві." та ТОВ "Нафтогазексплуатація", отримала право розробки Зінківської ділянки, площею 571 кв. км.

Видобутком нафти та газу в холдингу Ахметова займається дивізіон ДТЕК Нафтогаз, в який входять компанії "Нафтогазвидобування" та "Нафтогазрозробка".

"Нафтогазвидобування" – друга найбільша газовидобувна компанія в Україні. З початку року компанія видобула 8% обсягів всього газу в Україні.

За історію свого існування ця компанія належала різним бізнесменам. Її акції належали Петру Порошенку, Нестору Шуфричу, Миколі Рудьковському, Віктору Медведчуку.

За президентства Віктора Януковича, після корпоративного конфлікту між Шуфричем і Рудьковським і викраденням директора "Нафтогазвидобування" Олега Семінського, компанія опинилася у власності Ріната Ахметова. Повну історію про це можна прочитати тут.

Бенефіціари компаній-переможців конкурсу на УРП

Переможець Площа Власники
"Укргазовидобування" та "Верміліон Юкрейн Експлорешн Б.В." Балаклейська, Іванівська УГВ – держава через НАК "Нафтогаз"; Vermilion – публічна канадська компанія
"Укргазовидобування" Берестянська Держава через НАК "Нафтогаз"
Укргазовидобування Бузівська Держава через НАК "Нафтогаз"
Юкрейн енерджі Л.Л.С. Варвинська Aspect Energi Алекса Кранберга (США)
"Ойл енд гез оверсіз тредінг Бі.Ві." та ТОВ "Нафтогазексплуатація" Зінківська Рінат Ахметов
Видобувна компанія "Укрнафтобуріння" Русанівська Ігор Коломойський, Віталій Хомутиннік та Павло Фукс
"ГЕО АЛЬЯНС ПАРТНЕРСТВО" та "ГЕО АЛЬЯНС ПАРТНЕРШІП Б.В." Софіївська Віктор Пінчук, Vitol
ТОВ "ВЕЛЛ КО" Угнівська Зіновій Козицький

Газовидобувна компанія "Укрнафтобуріння" виграла право розробляти Русанівську ділянку. Її площа – 766 кв. км.

Ця компанія також входить в рейтинг найбільших видобувачів газу. Займає четверте місце за обсягами видобутку з початку 2019 року.

Основний актив компанії – ліцензія на Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище (31,7 кв. Км в Харківській обл.). Одне з найбільших родовищ в країні.

"Укрнафтобуріння" належить олігарху Ігорю Коломойському, нардепу Віталію Хомутинніку та російському бізнесмену Павлу Фуксу. Останній викупив акції компанії у оточення Віктора Януковича.

Оперативне управління компанією здійснюють менеджери Коломойського.

Компанії "Гео Альянс Партнерство" та "Гео Альянс Партнершіп Б.В." перемогли в конкурсі за право розробки Софіївської ділянки на 2,7 тис. кв. км.

Обидві компанії входять в нафтогазовий холдинг Geo-Alliance олігарха Віктора Пінчука. Половина газового холдингу Пінчука належить одному з найбільших світових трейдерів Vitol.

Зятю колишнього президента України Леоніда Кучми належить трубно-колісний холдинг "Інтрепайп" і одним з найбільших в Україні медіа холдингів StarLightMedia (телеканали ICTV, Новий, СТБ, М1, М2 та канал Оце).

Право видобутку вуглеводнів на Угнівський ділянці (967 км2) отримала компанія "Велл Ко" Зіновія Козицького. Компаніям його холдингу "Західнадрасервіс" належить низка спецдозволів на видобуток вуглеводнів.

Також йому належить компанія "Еко-Оптіма", яка будує сонячні, вітрові та малі гідроелектростанції. Родина Козицьких є співвласниками та інвесторами сервісу велопрокату в Україні NextBike.

Юрій Віннічук

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢