Чи стане президентом український націоналіст?

Точка зору

У більшості національних держав питання про можливість зайняття посади президента націоналістом вважається недоречним, оскільки там кожен, хто претендує на цю посаду, як правило, є палким патріотом своєї країни, захисником її корінних інтересів, іншими словами – націоналістом.

В Україні все не так. Переконаний, що у остаточному переліку претендентів на пост глави Української держави буде чимало тих, хто відверто закликатиме до ліквідації цієї держави шляхом її приєднання до Росії, або ж встановлення такого порядку і влади, де про Україну і українців нагадуватиме лише назва країни.

Парадокс полягає ще й у тому, що такі претенденти – це не якісь політичні маргінали чи диваки, а реальні політики, які перебувають на політичному Олімпі вже не один рік.

За таких обставин, актуалізується так званий націоналістичний чинник, коли у хід виборчого процесу включаються патріотичні ідеї та гасла. Так було у минулому. Так буде і цього разу.

При цьому виглядає на те, що у нинішньому виборчому процесі націоналізм може стати розмінною монетою, яку використовуватимуть різні політичні сили.

У даному випадку йдеться не стільки про Олега Тягнибока, політична сила якого після переможних виборів до Тернопільської обласної ради зайняла домінуючу позицію у націоналістичному та націонал-демократичному середовищі, як про його конкурентів, які експлуатуватимуть "національну ідею".

Без сумніву, що на першому місці буде чинний президент Віктор Ющенко. Впродовж останніх років він зробив чимало щоб у суспільній свідомості закарбувався образ Ющенка-патріота.

Укази присвячені визначним діячам національно-визвольного руху, відзначення на державному рівні історичних дат, які до цього часу відзначали лише патріотичні громадські організації, домагання державного визнання ОУН і УПА, сприяння утвердженню єдиної помісної церкви тощо.

Все це позитивно відрізняє його від попередників Кравчука і Кучми та буде змістом передвиборної тактики.

Правда, треба зауважити, що "націоналістом" Ющенко був не завжди. Ще не стерлися з пам’яті підписання ним у Києві документу про співпрацю з російським Союзом правих сил (Борис Нємцов, Ірина Хакамада), у якому він зобов'язувався поборювати "прояви націоналізму в Україні", а також аналогічна заява на зібранні єврейських громад у Нью-Йорку.

Однак вже сьогодні зрозуміло, що до націоналістичної риторики звертатимуться й інші претенденти. Передусім Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк.

Останнім часом прем’єр-міністр дедалі більше починає робити крен у бік українського патріотизму, використовуючи для цього будь-яку нагоду. Ось лише кілька цитат із її виступу на річних загальних зборах Світового конгресу українців, який нещодавно відбувся у Львові.

"Я хочу вам сказати, що Україна і українці будуть жити вічно. У цю святкову мить ми маємо виголосити першу нашу національну заповідь перед усім світом: "Україна – це назавжди! Україна – це молода держава древньої нації, яка житиме на цій планеті вічно".

"І хочу вам сказати, що поки наша команда при владі, поки справжні патріоти і українці при владі, а я думаю, що це вже буде незмінним, нікому в Україні ми не дамо навіть поставити питання про будь-яку другу державну мову, тільки українська, раз і назавжди, за будь-якого стану".

"Зараз українська мова стала "модною", запам'ятаєте це слово. Зараз на ній всі прагнуть говорити. І ми не дамо навіть поставити це питання – про другу державну мову в Україні, до тих пір, поки я знаходжуся при владії".

І це промовляла політик, яка ще кілька місяців тому докладала максимум зусиль, щоб створити у парламенті коаліцію з Партією регіонів, яка має діаметрально протилежні погляди на "українське питання".

Пробує стати "націоналістом" і Яценюк. Саме він фактично озвучує у ЗМІ одну із програмних засад "Свободи", коли закликає до створення Східноєвропейського простору, "де Київ є столицею і центром прийняття рішень".

Саме Яценюк нещодавно пафосно заявив: "Я не дам Москві, або будь-кому іншому плюнути в сторону Києва", хоч перед тим саме у столиці РФ звинувачував президента Ющенка у погіршенні взаємин між Україною і Росією.

Не можна виключити, що згодом побачимо нових "націоналістів". Час для їх появи ще є. У цьому зв’язку не важко передбачити появу проекту "Козак-2", коли за аналогією 2004 року український націоналізм намагатимуться виставити у карикатурному світлі, переслідуючи мету дискредитації котрогось із кандидатів, а за одно певного світогляду і політичної практики.

І це лише початок виборчої кампанії. Але він добре ілюструє реальність: патріотизм та націоналізм знову намагаються зробити ефективною політичною технологією, яка має забезпечити підтримку електорату зорієнтованого на українські духовні і культурні цінності.

А така ситуація – вкрай небезпечна для майбутнього держави, оскільки може призвести до девальвації вартостей, без яких Україна не може відбутися як національна держава.

А щодо відповіді на питання заголовку статті… Для того, щоб президентом України став український націоналіст він має включитися у передвиборну боротьбу і перемогти.

Богдан Червак

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢