Малі підприємства з великим впливом: як і чому у світі підтримують малий та середній бізнес

Точка зору

В Україні менше 10% підприємств використовують кредитні ресурси загалом. Ті що використовують — доволі часто за рахунок кредиту підсилюють обіговий капітал, а не інвестують у подальший розвиток. Європейські підприємці, навпаки, майже не уявляють своєї діяльності без залучення кредитних ресурсів і використовують ці кошти з урахуванням перспектив.

Німецько-Український фонд спільно з Економічною Правдою продовжує спецпроект про підтримку малого і середнього бізнесу. В минулих публікаціях ми розповідали про діяльність Фонду в Україні, можливості, які він надає малим та середнім підприємствам, про банків-партнерів НУФ та найбільш економічно-активні регіони України.

У цій публікації ми розкажемо, чому малий та середній бізнес у розвинених країнах відіграє важливу роль в економіці та які преференції підприємці можуть отримати від держави.

Одним з надважливих викликів для України сьогодні є створення широкого пласту середнього класу — за зразком європейських країн. Там цього досягли через стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу.

Роль малого і середнього бізнесу значно зросла у 80-х роках минулого сторіччя. За даними ООН, на малих та середніх підприємствах задіяно 50% працездатного населення і виробляється від 30% до 60% національного продукту.

В Україні частка малих підприємств (до 50 осіб) у забезпеченні населення робочими місцями становить, за офіційними даними, до 10%. Насправді цифра буде дещо більшою через високий рівень тіньової економіки. Проте до європейських показників Україна "не дотягує". І це при тому, що в Україні налічується понад півтора мільйона фізичних осіб-підприємців, з яких справжню операційну діяльність веде лише третина.

Ще однією якісною характеристикою, яка демонструє відмінності від європейських економік, є структура зайнятості підприємців по галузям. В Україні малий бізнес переважно асоціюється з роздрібною торгівлею або зі сферою обслуговування.

Водночас у країнах Європи малий та середній бізнес є надійним партнером великих корпорацій. Наприклад, у Німеччині серед підприємств переробної промисловості підприємства малого і середнього бізнесу складають 98,5%, у галузі енерго- і водопостачання — 98,4%, в будівництві — 99,5%.

У таких розбіжностей є цілий ряд важливих причин. Європейській малий та середній бізнес активно розвивається століттями, тоді як жодному українському малому або середньому підприємству немає й 30 років. Більш того, європейські підприємці вже декілька десятиліть мають широкий доступ до фінансових ресурсів. Окрім розгалуженої банківської мережі європейським МСП доступна і державна підтримка.

Так, у Німеччині будь-який корінний житель, що вирішив зайнятися підприємництвом, може отримати пільговий державний кредит до 50 тис. євро на 20 років. Протягом перших 2 років підприємець може користуватися грошовими коштами безоплатно — не потрібно оплачувати ні заборгованість, ні відсотки по кредиту.

Наступні 8 років необхідно вносити в банк тільки пільгові відсотки за користування кредитом — близько 4-5% річних.

А саму суму заборгованості треба погашати тільки з одинадцятого року видачі кредиту.

В Україні менше 10% підприємств використовують кредитні ресурси загалом. Ті що використовують — доволі часто за рахунок кредиту підсилюють обіговий капітал, а не інвестують у подальший розвиток. Європейські підприємці, навпаки,  майже не уявляють своєї діяльності без залучення кредитних ресурсів і використовують ці кошти з урахуванням перспектив.

В Україні банківський сектор завжди був тісно пов'язаний з великими підприємствами, фокусуючись переважно на їх обслуговуванні. Втім після декількох криз ситуація починає змінюватись: великі підприємства не витримали напруги, в той час як МСП довели свою стійкість та витривалість.

Тож зараз багато важливих гравців фінансового ринку звертають увагу на малі та середні підприємства, збільшуючи їхню долю в своїх кредитних портфелях.

Однак не можуть не стримувати розвиток кредитування МСБ високі процентні ставки, які були введені Національним банком для боротьби з інфляцією. Часто саме вони нівелюють конкурентні переваги вітчизняних підприємців та унеможливлюють розвиток підприємств із залученням інвестиційного ресурсу.

Подолання саме цієї проблеми є одним з найголовніших пріоритетів Німецько-Українського фонду.

Завдяки програмам НУФ, а також спільним проектам з місцевии органами влади українські підприємці можуть залучати ресурс зі ставками, значно нижчими за середньоринковий рівень. Умови кредитування в Україні наближаються до тих, що існують за кордоном.

Так, підприємці міста Києва вже сьогодні можуть отримати кредит на інвестиційні цілі під процентну ставку 7,5%. Це стало можливим завдяки співпраці НУФ з Київською міською владою — саме за рахунок КМДА, з коштів місцевого бюджету, компенсується 50% від вартості кредиту.

Наразі у Харківській та Тернопільській областях підписані угоди про співробітництво між Німецько-Українським фондом і місцевими державними адміністраціями, які дозволять найближчим часом запровадити аналогічні умови кредитування МСП у цих областях.

Ще в 7 областях — Вінницькій, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій — ведеться підготовка до підписання угоди про співробітництво.

НУФ сьогодні є однією з найбільш ефективних установ у справі розвитку малого та середнього підприємництва в Україні, адже знає: лише якісна і ґрунтовна підтримка МСП може забезпечити економічне зростання і стабільність Україні. 

Новини

26 Грудня 2023

До 2030 року виробництво водню зросте лише до 110 млн тонн

УЗ провела 101 аукціон з продажу 76,4 тис тонн брухту 

Для відбудови та розвитку енергосектору України необхідне залучення сталого фінансування

50 млрд євро Україна отримає в будь-якому випадку – Кулеба

В Мінекономіки обговорили майбутнє зеленої металургії

Південнокорейська POSCO перезапустила три доменні печі

Туреччина переглядає антидемпінг на китайські труби з нержавіючої сталі

Японська Sumitomo припинить роботу вугільної ТЕС у рамках декарбонізації

Заводи на Закарпатті скорочують роботу через черги на кордонах

На кордоні з Польщею в чергах стоять понад 3 тисячі вантажівок

Цього року Метінвест розпочав виробництво 25 нових видів продукції

Експерти МВФ очікують подорожчання низки металів

Австралійська залізорудна промисловість шукає шляхи пристосування до зеленого переходу

Грузія посилить санкції за забруднення Чорного моря

Centravis зупинило виробництво продукції

Тайвань з початку року збільшив імпорт металобрухту на 19%

ВСІ НОВИНИ ⇢