Тимошенко сховала пазурі і замінила мангуста на саламандр

Точка зору

"Нещодавно мені подарували книгу Умберто Еко "Історія тілесних покарань і тортур у середньовіччі". З малюнками. Дуже цікава й корисна книга. Мені не терпиться застосувати її на практиці"…

Саме таку цитату Юлії Тимошенко могли б роздавати журналісти зі святкування 10-річчя партії "Батьківщина", якби вона вирішила зачитати той виступ, який взяла із собою на трибуну.

Ні для кого не секрет, що довгі промови політики проголошують за заздалегідь підготовленим текстом. При цьому Віктору Януковичу розписують все до ком і наголосів, а Віктор Ющенко любить потім сам перечитати спіч із помаранчевим маркером. Та й тексти Юлії Тимошенко стають колоритнішими після того як їх почитає Віталій Чепінога.

Але, якщо навіть нескінченні насмішки опонентів не змусили лідера Партії регіонів відмовитися від суфлера, то для Юлії Тимошенко прокол з цією технікою став певною психологічною травмою.

Після того як в Інтернеті і на деяких каналах з'явився ролик "Пропало все", здається, у команді прем’єра дмухають і на холодну воду.

У вівторок під час з'їзду партії "Батьківщина", як тільки почалася трансляція промови Юлії Тимошенко, її помічник Михайло Лівінський зайняв місце поряд з техніками і уважно стежив за картинкою і сигналом, яка іде в ефір.

Залишив він це місце лише тоді, коли трансляція припинилася.

Та й сама Тимошенко після історії з суфлером всіляко намагається підтвердити, що промови свої вона виголошує сама і підказки їй ніякі не потрібні.

На з'їзді Тимошенко вийшла до трибуни з чималим стосом паперу, але не озвучила і десятої частини того, що там було написано.

Хоча, можливо, причина не тільки в тому, що прем'єр хотіла показати, що говорить вона від себе, а й у тому, що текст їй написали такий, що не одна коса в залі могла стати дибом.

Залишається лише здогадуватися про джерела натхнення її спіч-райтерів, оскільки деякі моменти її промови були занадто різкі та криваво-яскраві навіть для Тимошенко.

Перли про зграї котів, постановку парламенту "у позу", саламандр, які не горять у вогні – це просто дитячі пустощі в порівнянні з тим, що Тимошенко могла начитати залу.

Текст виступу разом з економічними таблицями й викладками, залитий водою, Тимошенко забула на столі президії, давши суспільству таким чином дізнатися не тільки те, що в політика на язиці, але й на думці.

У своїй промові перед зібранням прем’єр вирішила не згадувати президента Ющенка, залишивши його персону на суд історії.

Але спіч-райтери заклали значно жорсткішу її позицію в неозвученому тексті.

"Я вирішила в цій доповіді присвятити Ющенку лише один абзац. На більше ця людина не варта. Ющенко – тотальне розчарування. Для світу, країни, нації. Він виявився абсолютно нездатним, неспроможним і порожнім. Ця людина зруйнувала все, за що б вона не бралася", йдеться в непрочитаній промові, яка зрештою дуже нагадує публічні заяви Тимошенко зразка 2008 року.

"Зрештою, ми також відповідальні за те, що ця нікчемна людина опинилася в кріслі глави держави. І саме ми мало не за руки привели його на вулицю Банкову і посадили в крісло, яке йому так сподобалося, що він вріс у нього за лічені дні після інавгурації", – могла б обуритися прем’єр, а далі згадати про індійський обряд саті, коли "жива жінка після смерті чоловіка має йти за ним у вогнище".

"Приблизно так хоче вчинити Ющенко зі мною після власної політичної смерті. У них це по Фрейду. Вони навіть на останньому з'їзді ухвалили єдине рішення: Тимошенко не повинна йти в президенти. Але ми в вогонь за ними не поліземо, у нас ще тут багато роботи", – йдеться в заготовленому для Тимошенко тексті.

Також у своїй промові на ювілеї партії вона ні словом не згадала Віктора Януковича. Це й не дивно, адже незважаючи на запевняння у своїй перемозі на виборах, не виключено, що Тимошенко доведеться ще не раз домовлятися з лідером Партії регіонів про мирну співпрацю у взаємних інтересах. Наприклад, по закону про вибори.

Втім в запалі президентської гонки Юлія Володимирівна може ще не раз повторити те, що її технологи заготовили для неї.

"Сьогодні декому здається, що Янукович став іншим, демократичнішим, дипломатичнішим, делікатнішим. Мовляв, не такий він уже й страшний. Це – не так. Повірте мені, я його знаю ближче. Я знаю, що Янукович лишився таким же як і був у 2004 році. Але хитрішим. Його вивчили читати, причесали й напудрили. Більше жодного оновлення образу не відбулося. Щойно він стане президентом, вся цивілізована шкарлупа з нього злетить в один момент. І ми будемо змагатися за ті ж самі цінності, за ті ж ідеали, що й на Майдані 2004 року".

Не оминули увагою спіч-райтери Тимошенко і соціальні ініціативи Партії регіонів, які стали черговим об'єктом уїдливих насмішок:

"Ви подивіться з якими вимогами виступає Партія регіонів – вимогою негайного підвищення соціальних виплат. Для мене це так само дивно, якби вовки запропонували негайно запровадити вегетаріанство і відмовитися від м'яса… Я ознайомилася з їхніми так би мовити економічними пропозиціями. У мене таке враження, що я досі спілкуюся з людьми, які переконані, що земля стоїть на трьох черепахах, а блискавка і грім в небі через те, що святий Петро їздить хмарами на залізній колісниці…"

З у сього тексту прем’єр процитувала на з'їзді тезу про неспроможність маркшейдерів вирішувати економічні питання, маючи на увазі Миколу Азарова.

Про "третю силу" як своїх опонентів Тимошенко на з'їзді також говорила мало. Хіба що порівняла їх з третьою ногою.

Крім цього колоритного порівняння у заготовленому тексті були і інші перли на цю тему:

"…реальним главою держави за певних умов може стати Фірташ. Для нього президентські вибори – це вдалий політичний проект для реанімації діяльності тіньової "Росукренерго". Це – як Змій-Горинич: одну голову рубаєш, а дві нові виростуть. Він не втратив надій знову дірватися до ресурсів країни і вибори для нього це реальний шанс.

Не хочу нікого образити, але скажу про таке. Мені нещодавно принесли старий рекламний плакат, якому років 35, або й більше.

Думаю, що цей плакат без змін може повісити Фірташ у себе в кабінеті. На ньому намальовано сіренького кролика з хутровими виробами на лапках і баночками з м’ясом, і внизу підписано "Разводите кроликов. Невелик уход, а большой доход". Думаю в цьому давньому заклику поміститься вся тактика і стратегія тіньових кіл щодо наступних президентських виборів".

Окрім випадів проти опонентів готувалася і маса корисної інформації для учасників зібрання. Зокрема автори заготували детальну цифрову розкладку, скільки однопартійцям треба залучити голосів, щоб забезпечити вихід Тимошенко у другий тур – 37 на кожного члена партії (разом 19 мільйонів 345 тисяч).

Прем'єр дуже гуманно окреслила на святкуванні тему партійних чисток, вирішивши не виносити публічно сміття з хати. Вона озвучила лише тезу про хімчистку задля того, щоб повернутися до бездоганного білого кольору.

Проте в заготовленому тексті пропісочування потенційних лозинських і вінських супроводжується нагадуванням про середньовічні тортури та інші криваві образи.

"Коли я читаю аналіз стану справ в деяких місцевих організаціях, в мене очі наливаються кров'ю і ростуть кігті з пазурями".

Ця заготовка була б абсолютно в дусі Тимошенко, якщо згадати її улюблений анекдот про Червону Капелюшку та її обіцянки зняти шкуру з деяких міністрів.

Чи не найяскравішим перлом Тимошенко на з'їзді стало її порівняння своєї команди з саламандрами, які не горять у вогні. Порівняння більш ніж суперечливе, і в підготовленому тексті його не було. Можливо, його придумала сама лідер БЮТ.

Оскільки спіч-райтери запропонували їй порівняння з іншою екзотичною тваринкою : "І хай злі язики нас порівнюють із бджолиним вуликом чи мурашником, де існує чітка ієрархія і матка-керівник, чи навіть із собачою зграєю з вожаком на чолі. Ми не боїмося цих порівнянь. Хоча якщо вже говорити про зоологічні порівняння, я б сказала, що ми більше схожі на мангустів, як Рікі-Тікі-Таві. Тобто ми можемо бути пухнастими і милими, але запросто перегриземо горло будь-які кобрі, будь-якій Нагайні, яка зазіхне на інтереси Української держави".

Були у непрочитаній промові Тимошенко і милі й безневинні тези, які можливо додали їх прихильників серед фанів "Льодовикового періоду" і "Доктора Хауса".

Втім всі ці перли можна ще витягти з шухляди і використати за призначенням, можливо ми їх ще почуємо – виборча кампанія ще попереду.

Тетяна Ніколаєнко

Новини

14 Січня 2024

Якщо боржникам почнуть відключити електрику, то рівень платежів зросте – НКРЕКП

13 Січня 2024

ЄК виділила 126 млн євро на розширення румунських портів для експорту товарів з України 

12 Січня 2024

Велика Британія надає 200 млн фунтів для виробництва українських дронів

З України до морських портів в Румунії будують нову автомагістраль

Cвітові продажі електромобілів зросли на 31%

ДБР підозрює суддю Дніпровського райсуду столиці у прикритті оборудки Жеваго

Відбір газу з українських ПСГ сягнув максимуму за два роки

За тиждень автогаз у мережах АЗС подешевшав майже на гривню

У 2024 році Мінекономіки прогнозує зростання ВВП на 4,6%

Індійська JSW Steel планує побудувати новий завод

У 2023 році імпорт до України перевищив експорт на 27,5 млрд дол

Імпорт електроенергії гарантує великим підприємствам можливість продовження роботи

В НБУ очікують на здешевлення кредитів

В Україні більше жінок працюють на чоловічих посадах

Міттал оголосив про будівництво найбільшого в світі металургійного заводу

Уряд планує цього року запустити п’ять індустріальних парків

ВСІ НОВИНИ ⇢