Парламентський тиждень: ліс, корупція і тютюн

Точка зору

Складається враження, що депутати минулого тижня вирішили знищити підґрунтя власного існування. На це вказує їхня активна боротьба з корупцією, гральним бізнесом, палінням та порнографією.

Остання, правда, має стосунок не до парламентарів, а до політичного процесу, який щоденно демонструють депутати.

Так, минулого тижня всі очікували на феєричне коаліційне шоу під назвою ПРіБЮТ. Але замість вистави на депутатів чекали розчарування і нудна законотворча робота. Її результати в економічній царині виявилися наступними.

Насамперед, депутати згадали про ліс. Прийняті ними зміни до Лісового кодексу України вилучають "ордер" із списку документів, які визначались як спеціальний дозвіл.

Натомість залишилися такі спеціальні дозволи як "лісорубний квиток" та "лісовий квиток". На радість лісорубів, спеціальний дозвіл на використання лісових ресурсів видається власниками лісів або постійними лісокористувачами безоплатно.

Поряд з цим, документ чітко регламентує строк для прийняття рішення про видачу дозвільних документів та встановлює вичерпний перелік підстав для відмови. Про підвищення заліснення території країни в документі не йдеться.

Великий, але, швидше, беззмістовний подарунок приготували парламентарі орендарям державного та комунального майна.

Зміни до 73 статті держбюджету-2009 щодо договорів оренди передбачає, що орендар, який належно виконує свої обов'язки за договором, строк дії якого закінчується, має право на продовження угоди на новий строк, але не більше, ніж на два роки.

Для цього орендар, який має намір скористатися таким правом, повинен повідомити про це орендодавця не менше, ніж за місяць до закінчення строку договору. Загалом це доволі дивний акт, особливо якщо пригадати прийняті 19 лютого 2009 року зміни до закону "Про оренду державного та комунального майна".

Згідно з ними, після закінчення дії договору оренди добросовісний орендар має приоритетне право на укладання угоди на новий строк. Крім випадків, коли орендоване майно необхідне для потреб його власника. Отже, одна рука дає, інша – забирає.

Раз на сто років Конституційний суд займається проблемами простих громадян. Цього разу він не дозволив уряду зовсім залишити без державної допомоги безробітних, звільнених з формулюванням "за згодою сторін".

За даними Держкомстату, за перші три місяці 2009 року було зареєстровано 879 тисяч безробітних. Експерти стверджують, що як мінімум половину з них було звільнено саме з цим формулюванням.

Прийняті зміни до закону про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття виправляють урядові ініціативи щодо економії коштів за рахунок безробітних і захищають права громадян, які звільнилися за згодою сторін.

Закон визнає їх такими, що втратили роботу з незалежних від них обставин і гарантує виплату допомоги з безробіття, починаючи з восьмого дня після реєстрації у державній службі зайнятості.

Не секрет, що слова "корупція" і "Україна" для світу є синонімами. Щоб виправити ситуацію, Верховна Рада під тиском парламентської асамблеї Ради Європи прийняла три антикорупційні законопроекти.

Проект про засади запобігання та протидії корупції визначає корупцію як використання особою наданих їй службових повноважень та пов'язаних з цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки чи пропозиції такої вигоди.

Згідно з проектом про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень, юридична особа відповідатиме за вчинення її керівником злочинів, передбачених статтею 209, частинами першою або другою статей 235, 235, статтями 364, 365, 368, 369 і 376 Кримінального кодексу України.

А проект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення визначив поняття "службова особа". Це представник влади або людина, яка керує підприємством чи установою незалежно від форми власності.

Зазначені законопроекти пройшли експертизу європейських фахівців та в цілому відповідають антикорупційним європейським стандартам.

До слова, минулого тижня міжнародна організація Transparency International опублікувала звіт про рівень корупції у світі. У ньому Україна посіла останню сходинку серед "нових незалежних країн". Оцінки виставлялися за п'ятибальною шкалою, де 1 бал – найбільш низький рівень, а 5 – найвищий. Рівень корупції в Україні оцінили в 4,3 бала.

Чергове фінансове послаблення громадянам принесуть прийняті депутатами зміни до земельного законодавства. Документ усуває неузгодженості між Господарським кодексом та законом "Про оренду землі". Він передбачає необов'язковість нотаріального посвідчення договорів оренди земельної ділянки – тепер воно може здійснюватися за бажанням сторін договору.

Нові підходи до вирішення житлової проблеми продемонстрували зміни до законів з питань забезпечення житлом громадян.

Акт передбачає можливість виплати черговикам компенсації замість отримання житла. Депутати хочуть таким способом зменшити кількість військових, які потребують поліпшення житлових умов.

Втім, чи зможе держава надавати військовослужбовцям справжню ринкову вартість житла, не кажучи про реальне грошове забезпечення цього рядка у бюджеті – велике питання.

Минулого тижня депутати також змінили програму реформування житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки.

Закон передбачає виділення 23,4 мільярда гривень на розвиток ЖКГ. Зокрема, на переоснащення та капремонт житлових будинків витратять 3,2 мільярда гривень, на реконструкцію систем теплопостачання – 2,9 мільярда гривень.

Втім, існує великий сумнів щодо ефективності використання цих коштів. У держбюджеті на 2009 рік передбачено 525 мільйонів гривень на підвищення енергетичної ефективності в ЖКГ.

Але, за словами профільного міністра Олексія Кучеренка, жоден муніципалітет не звернувся у міністерство із заявкою для співробітництва у рамках цієї програми. Нікому нічого не потрібно?

Триває наступ на бізнес тютюнових компаній: депутати змінили закон про зменшення вживання тютюнових виробів.

Документ, зокрема, встановлює, що текст медичних попереджень споживачів повинен займати не менше 50% площі зовнішньої поверхні кожної більшої сторони упаковки сигарет.

Перелік шкідливих для здоров'я речовин, що входять до складу тютюнових виробів, зазначається на середній за розміром стороні упаковки і повинен займати 100% площі цієї сторони.

Текст, оформлення, порядок ротації цього переліку розробляються і затверджуються не рідше, ніж раз на три роки центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.

Центральною подією минулого тижня стало подолання вето на закон про заборону грального бізнесу. Голова парламенту Володимир Литвин заявив, що якщо президент Віктор Ющенко відмовиться підписувати документ, то він це зробить власноручно.

Взагалі, у гуманізм обранців віриться слабо. На думку експертів, більш реальною видається версія, що тему підняли особи, які не встигли взяти участь у розподілі прибутків від грального бізнесу, але мають для цього вільні землі.

Також на минулому тижні було прийнято закон про радіочастотний ресурс. Цей акт, кажуть депутати, оптимізує використання радіочастот та дозволить залучити інвесторів у старі проекти.

"Якщо подивитися, як зараз розподіляється між операторами мобільного зв'язку радіочастотний ресурс, то вийде ковдра з клаптиків", – підкреслив голова НКРЗ Сергій Колобов.

Автор закону депутат Юрій Мороко зазначив, що СДМА-операторам частоти видавалися частками, тому багато ресурсу вони витрачали на забезпечення взаємної електромагнітної сумісності.

А перерозподіл смуги GSM-900 дасть для нового ліцензування під комерційне використання більше 5 МГц. Номінальна вартість такої ліцензії – 40 мільйонів гривень.

Оператори можуть придбати її, збільшивши тим самим ємність мережі. Загалом, це перший крок до вторинного ринку частот. В Європі він вже працює, зазначив Мороко.

Крім того, депутати прийняли закон про цінні папери та фондовий ринок, який має покращити захист прав інвесторів. Зокрема, Верховна Рада зобов'язала емітентів повертати інвесторам кошти при визнанні емісії цінних паперів недійсною.

Таким чином, майно та майнові права, які надійшли як плата за цінні папери, повинні бути повернені інвесторам у порядку та строки, встановлені ДКЦПФР. Інвестори ж повертають емітенту свої акції.

Для розуміння "трендів" політичного процесу варто звернути увагу не тільки на позитивні голосування, але і на "провалені" документи.

Так, минулого тижня було перенесено розгляд закону про суспільне телебачення. Очевидно, що це питання матиме величезне значення для усіх політичних гравців.

Назва не включеного до порядку денного проекту про тимчасову заборону збільшення податків говорить сама за себе: фіскальний тиск залишається для влади єдиним методом боротьби з кризою.

Заручниками боротьби інтересів стали зміни до Земельного та Лісового кодексів. Депутати міркували, хто має розбазарювати ліси – місцеві ради чи центральна влада. Оскільки через уряд цим займатися важче, таке право залишили за місцевими радами.

Та ж історія трапилася і з законом про вилучення особливо цінних земель. Проект забороняв передачу в комунальну чи приватну власність ділянок для розробки відкритим способом родовищ корисних копалин. Отже, розбазарювання триватиме і далі.

Також депутати не поділили землі Міноборони, "заваливши" проект про вилучення майна в умовах військового чи надзвичайного стану. Заблокували вони і зміни до закону про туризм, який додатково захищав права мандрівників.

Нарешті, депутатам не сподобалися пропозиції до ряду законів про унеможливлення виконання сфальсифікованих судових рішень.

Не дочекавшись створення коаліції, депутати вирішили цього тижня не збиратися на пленарні засідання. Вони будуть відпочивати, або, як у них це називається, "працюватимуть у комітетах".

Новини

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

Нацбанк фіксує відновлення на ринку нерухомості

ДТЕК бачить великий потенціал у розвитку малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢