Захід зацікавився стосунками Януковича з Тимошенко й Володимира Кличка з Наомі Кемпбелл

Точка зору

Віктор Янукович та Юлія Тимошенко стали на цьому тижні головними героями численних публікацій не лише у вітчизняній пресі, а й у закордонній.

Попри те, що цей тиждень ознаменувався новим витком українсько-російського газового сюжету та черговою трагедією на донецькій шахті, яких у світі також не могли не помітити, коаліційні пригоди ЮВТ та ВФЯ не загубилися навіть на такому тлі.

Тимошенко, Янукович і Кличко

У публікаціях про пригоди без угоди наших політичних лідерів цікавим був не стільки і без того добре відомий українцям фактаж, скільки принагідні коментарі західних журналістів. Наприклад, американська газета Washington Post відзначала, що коаліційні переговори між Януковичем та Тимошенко «підкреслили хронічні напруження і боротьбу за владу», у яких Україна застрягала одразу ж після перемоги «Помаранчевої Революції».

У The New York Times натомість нагадали, що ще минулої п’ятниці парламент позбавив посади Юрія Єханурова. Видання однозначно стверджувало, що «оркеструвала» цей хід Юлія Володимирівна, намагаючись завдати чергового удару Вікторові Ющенку. Тим самим американські журналісти вже вкотре при аналізі українських подій спиралися на точку зору, запропоновану саме Віктором Андрійовичем.

Доволі несподівана фраза з’явилася у присвяченій президентським амбіціям пані Тимошенко статті в чеській газеті MF Dnes.

Чехи запевнили своїх читачів, що з усіх ймовірних кандидатів, які «досі виказали зацікавленість посадою Президента», саме Юлія Володимирівна «має найбільшу надію» на успіх згідно із соцопитуваннями.

Очевидно, вони не помітили або рейтинг Віктора Януковича, або його власну неприховану «зацікавленість».

Вже зовсім інший українець став ключовою фігурою публікації у The Times, у якій розповідалося про український павільйон на фестивалі Бієнале у Венеції. Це місце зайняв Володимир Кличко, «куратор» нашого павільйону. Зі слів британських журналістів, такий незвичний вибір «куратора» разом із непоганим фінансуванням зміг привабити на відкриття павільйону навіть таких зірок, як Наомі Кемпбелл.

Загалом британці оцінили представництво України доволі високо.

Прикметними, однак, були коментарі до цієї статті на веб-сайті The Times. У той час, як один австрійський користувач не приховував свого захоплення, називаючи українське представництво «одним з найкращих» на цьогорічному фестивалі, власне українська користувачка називала павільйон «смішним» і «кічевим».

Що ж до сумних новин з Донеччини, то тут західна преса здебільшого залишалася лаконічною. Лише французьке видання Le Figaro з цієї нагоди іще раз наголосило, що українські шахтарі часто змушені працювати з старим і зношеним обладнанням, до того ж – за «заледве 500 доларів» у місяць.

Україна, Росія і Польща

Щодо зовнішньополітичного життя України, то тут левова частка уваги західної преси була, як і зазвичай, спрямована на відносини нашої держави із Росією, у першу чергу – на газовий сюжет.

Французьке видання Le Monde, як і польська Gazeta Wyborcza, синхронно відзначили, що, попри стурбовані попередження-погрози Росії, «Нафтогаз» таки вчасно здійснив свою червневу оплату. Жодне із видань не звернуло уваги на слова українського президента про те, що оплата ця стала можливою завдяки додатковій емісії гривні, зате і французи, і поляки повідомили, що «Газпром» уже анонсував: вже невдовзі Україна все-таки не зможе оплачувати своїх газових рахунків.

Чеське ж видання Lidove Noviny, до слова, про цей анонс росіян також повідомило своїх читачів, проте ані в цій самій, ані у будь-якій іншій замітці ані слова не написала про те, що на початку червня Україна, всупереч російським прогнозам, за газ таки розрахувалася.

Російсько-українських відносин торкалася також стаття російських «ліберальних» аналітиків Льва Ґудкова, Іґоря Клямкіна, Ґєорґія Сатарова та Лілії Шевцової «Хибні вибори для Росії», надрукована в американські газеті Washington Post. Автори залишилися невдоволеними нещодавно опублікованою в американській пресі статтею Томаса Ґрехема, у якій автор віддав належне російським претензіям на особливу сферу впливу в Україні і запропонував Обамі «фінляндизувати» нашу державу. На думку російських експертів, таким чином Ґрехем «немов папуга повторює російську націоналістичну риторику».

Тим часом Gazeta Wyborcza надрукувала розлогу статтю Марціна Войцєховського, присвячену деградації відносин між Україною і Польщею за останні декілька років.

Вину за цю деградацію пан Войцєховскі покладав здебільшого на своїх «стомлених від України» співвітчизників, проте українців безневинними також не вважав. Українські політики, за його словами, настільки захопилися братовбивчою боротьбою за владу, що зовсім не мають часу займатися відносинами із Польщею – до того ж, писав Войцєховскі, вони і так сприймають Польщу як безумовного друга, підтримку якого здобувати немає ніякого сенсу.

Юлія Тимошенко взагалі надає перевагу Росії, а зацікавлений Польщею Віктор Ющенко – слабкий і неефективний.

Їхні польські колеги тим часом не здатні зрозуміти, чому Україна зупинилася на шляху до ЄС і НАТО, і не знають, як реагувати на незацікавленість українців у тісній співпраці з Польщею: чи то доброзичливо терпіти, чи то махнути на них рукою, а чи то так само повністю від них відвернутися.

Самих поляків пан Войцєховскі особливо гостро критикував за ставлення до України в рамках підготовки Євро-2012 – зокрема, за відверту недоброзичливість і побажання Україні невдачі з надією отримати побільше матчів чемпіонату у польських містах. Загалом поляки, за словами автора, так і не навчилися сприймати Україну як рівноправного партнера, хоча самі вимагають такого сприйняття Польщі від сусідньої Німеччини і обурюються, коли його не зустрічають.

«Декілька років тому здавалось, ніби ніщо нас не може розділити чи віддалити.

Сьогодні виявляється, що достатньо пари іскор, браку вдумливості, хвилі неуваги, зайнятості важливішими справами, дещиці цинічного націоналізму, нестачі відчуття вразливості іншої сторони, акценту на власних кривдах та інтересах», –

завершив Марцін Войцєховскі свій доволі невтішний опис теперішній стосунків між нашими державами. 

Новини

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

Нацбанк фіксує відновлення на ринку нерухомості

ДТЕК бачить великий потенціал у розвитку малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢