Євген Жовтяк: Як професіоналові мені цікаво було б знову вивести Київську область у лідери

Точка зору

Після того, як Віра Ульянченко змінила посаду глави столичної облдержадміністрації на кабінет у Секретаріаті Президента, активізувались розмови про те, що за губернаторство знову побореться Євген Жовтяк. Після свого звільнення у 2006 році, він оскаржив відповідний указ Президента і виграв судовий процес. Віктор Ющенко був змушений поновити його на посаді, але відразу ж знайшов можливість звільнити. Жовтяк оскаржив і це рішення – і знову виграв суд. Про вірогідність повернення на посаду двічі звільненого губернатора 4 запитав у самого Євгена Жовтяка.

– Пане Євгене, ви виграли суд і юридично є головою Київської обласної державної адміністрації. Чому не приступаєте до роботи?

– Так, з 22 грудня 2008 року, коли набрала чинності постанова суду, я є головою Київської облдержадміністрації. Але до моменту звільнення з цієї посади Віри Ульянченко не було механізму мого фактичного поновлення на посаді.

Після того ж, як Президент Віктор Ющенко звільнив її з посади і призначив керівником свого секретаріату, немає жодних юридичних перешкод для того, щоб я приступив до виконання посадових обов’язків голови Київської обласної державної адміністрації.

Для цього не потрібно видавати жодних нормативно-правових актів, достатньо мого розпорядження про те, що я приступив до виконання обов’язків. Скажу навіть більше – немає жодного юридичного пояснення, чому я цього не роблю.

Я не приступаю до роботи винятково з морально-етичних міркувань. Для того щоб робити подальші кроки мені потрібно почути думку Президента з цього питання.

– Ви три роки боролися з Президентом в судах, щоб почути його думку?

– З Президентом я ніколи не боровся, а колишні члени його команди, здійсненню чиїх незаконних оборудок в Київській області я заважав, сьогодні уже мають іншого кандидата у Президенти.

Оскарживши Указ про своє безпідставне звільнення, я боровся за утвердження принципів правової держави, які були серед основних пунктів Програми кандидата у Президенти України В. А. Ющенка. В правовій державі ніхто не може бути безпідставно звільнений. Єдиною підставою для мого звільнення у травні 2006 року могло бути прийняття моєї відставки. І для мене не було проблемою подати заяву про відставку, якби Віктор Андрійович сказав мені, що він, як Президент України, не хоче більше бачити мене на цій посаді.

Однак натомість, я почув із засобів масової інформації коментар прес-служби Кабінету міністрів про те, що мене пропонують звільнити «за погіршення соціально-економічних показників». Абсурдність такого твердження очевидна – саме на тому засіданні Кабміну, після якого з’явився цей коментар, підводились підсумки соціально-економічного розвитку за перший квартал 2006 року і всім учасникам засідання були роздані порівняльні таблиці, з яких було видно, що Київська область вийшла на перше місце серед областей за підсумками соціально-економічного розвитку.

Нагадаю, що на час мого вступу на посаду область перебувала на дев’ятому місці. Жодного слова про погіршення показників соціально-економічного розвитку в Київській області на засіданні не було сказано і питання про моє звільнення не розглядалося.

Більше того, Указами Президента за ті ж самі соціально-економічні показники рівно через місяць після мого звільнення було присвоєно звання «Заслужений економіст України» моєму заступнику з економіки, а через два місяці було присвоєно звання «Заслужений працівник соціальної сфери України» моєму заступнику з соціальних питань…

Для мене важливо сьогодні почути думку В.А. Ющенка, чи маю я приступати до роботи.

Адже за три роки, які пройшли з часу мого звільнення, всі, хто активно формував негативну думку Віктора Андрійовича про мене, опинилися в коаліції, яку Віктор Андрійович не підтримує. Я ж незмінно залишаюся на попередніх позиціях.

Мені здається, цей факт мав би переконати Президента, що рішення про моє звільнення було помилковим не лише з юридичної точки зору.

– Як же розв’язати цю колізію?

– Насправді ніякої юридичної колізії не існує. З точки зору права я можу приступати до виконання посадових обов’язків. Що ж стосується розв’язання «питання Жовтяка», то є лише два конституційні шляхи його вирішення: згода на моє повернення, або прийняття відставки.

– А ви зможете працювати в команді Ющенка після всього, що сталося?

– Якщо ви уважно прочитаєте Конституцію України, то побачите, що насправді функції голови ОДА не політичні.

Це чиновник, який має найкраще організувати виконання Законів України, Указів Президента, Постанов Кабінету Міністрів та рішень обласної ради на відповідній території.

Найкращим виміром роботи голови ОДА є підсумки соціально-економічного розвитку відповідної області.

Як я вже згадував, за п’ятнадцять місяців моєї роботи Київська область піднялася з дев’ятого на перше місце серед областей України. Через три роки після мого звільнення область знову пасе задніх. Мабуть з якихось поважних причин…

Отже, перед областю знову стоїть завдання повернення лідируючих позицій.

Як професіоналу, мені цікаво взятися за це складне завдання. Переконаний, що в цьому зацікавлений і Президент.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢