Фірташ проти Тимошенко: ціна питання 3 мільярди доларів

Точка зору

Компанія "РосУкрЕнерго" озвучила суму своїх грошових вимог до "Нафтогазу" в рамках процесу в Стокгольмському арбітражі.

Юристи, які обслуговують РУЕ, подали відповідні документи до суду 15 травня.

За інформацією "Української правди", швейцарське спільне підприємство Дмитра Фірташа та "Газпрому" вимагає від "Нафтогазу" 2 мільярди 881 мільйон доларів.

Це – достатньо велика цифра навіть в масштабах "Нафтогазу". Для прикладу, розрахункова вартість послуг по транзиту в 2009 році всього російського газу через Україну складає 2 мільярда 350 мільйонів доларів.

2 мільярда 881 мільйон претензій "РосУкрЕнерго" включає в себе плату за газ, поставлений РУЕ в 2008 році, а також штрафи на несвоєчасно проведені розрахунки.

При цьому вимога в розмірі 2,881 мільярда не стосується претензій "РосУкрЕнерго" щодо 11 мільярдів кубометрів, які "Нафтогаз" забрав в 2009 році за угодою переуступки в рамках московських домовленостей Тимошенко і Путіна.

Перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, який виступає куратором захисту інтересів держави в іноземних судах, на запит "Української правди" відповів, що не володіє інформацією про подання "РосУкрЕнерго" цих грошових вимог до НАК.

У прес-службі компанії "Нафтогаз" не стали коментувати цю інформацію, оскільки будь-яка публічна позиція може нашкодити НАК в стокгольмському арбітражі.

Очікується, що для збереження паритету "Нафтогаз" має висунути в Стокгольмі претензію на адресу "РосУкрЕнерго" аналогічного розміру.

Перемога над Фірташем – це системна мета Юлії Тимошенко на посаді прем’єра.

Черговий доказ цьому сплив на поверхню в п’ятницю. Як стало відомо "Українській правді", заступник глави "Нафтогазу" Володимир Триколич подав у відставку.

Сталося це після того, як Тимошенко мала різку розмову з керівником компанії Олегом Дубиною в середу.

Прес-служба НАК не коментує відставку Триколича. Але, за словами джерел, він попросився "на свободу" під тиском прем’єра.

За інформацією "Української правди", причиною гніву Тимошенко на адресу Триколича були поставки газу підприємствам Фірташа в Україні – "Рівноазот", "Кримсода" і "Кримський титан".

Як з'ясувала прем’єр, ці заводи отримували газ не від "Нафтогазу", а в рахунок фондів компанії "Укргаз-Енерго" за… 2007 рік.

Новина, що хтось на ринку продовжує отримувати палива від "Укргаз-Енерго", шокувала прем’єра. Адже ще в березні минулого року Тимошенко заборонила цій компанії здійснювати продаж газу в Україні та розгорнула процес ліквідації "Укргаз-Енерго".

Тимошенко навіть виграла першу судову інстанцію на цьому шляху. Зараз триває розгляд питання в апеляції, і в понеділок очікувалося оголошення остаточного рішення про знищення доньки Фірташа і "Нафтогазу", народженої в 2006 році.

Особливе обурення в Тимошенко викликав той факт, що "Нафтогаз" втратив трьох клієнтів в умовах хронічного дефіциту коштів у компанії. Хоча публічно Олександр Турчинов продовжує запевняти в фінансовому здоров'ї "Нафтогазу", він знає реальний стан речей.

Поточну ситуацію яскраво показує структура розрахунків з російським "Газпромом" за квітень 2009 року.

Минулого тижня Тимошенко повідомила радісну новину: "У цьому місяці ми знову успішно і вчасно завершили розрахунки з Російською Федерацією за природний газ, спожитий у квітні".

"Нафтогаз" заплатив росіянам 650 мільйонів доларів. Однак прем’єр не стала заглиблюватися в подробиці, як ці кошти були закумульовані.

А ситуація, за даними "Української правди", є такою. З тих 650 мільйонів доларів більше половини цієї суми – 450 мільйонів доларів – склав аванс "Газпрому" за транзит газу в 2009 році.

Тобто, отримавши кошти з Москви, НАК тут же повернув їх назад. Таким чином, уже в квітні "Нафтогаз" вичерпав ліміти. Тобто НАК вже отримав усі кошти за прокачку газу по українській території в напрямку Європи аж до кінця 2009 року.

І якщо в травні "Нафтогазу" знову доведеться оформлювати в "Газпромі" аванс, то він вже буде стосуватися плати за транзит в наступному, 2010 році.

Виходить, що реальними грошима "Нафтогаз" заплатив "Газпрому" в квітні лише трохи більше 200 мільйонів доларів – саме таку заявку на придбання валюти НАК дав до Нацбанку.

Але і з цієї суми власних грошей "Нафтогазу" було всього 40 мільйонів доларів. Решту, тобто 170 мільйонів, "Нафтогаз" взяв в кредит в "Укрексімбанку"!

В самій державній компанії не бачать нічого критичного в такій схемі розрахунку.

"Що стосується авансу – ми його взяли, тому що почали закачку в підземні сховища. Обсяг споживання в травні невеликий, грошей надходить небагато, а газ треба закачувати. Що стосується кредиту – то це нормальна практика для забезпечення операційної діяльності "Нафтогазу", – сказав "Українській правді" речник "Нафтогазу" Валентин Землянський.

Головною проблемою "Нафтогазу" залишаються борги за спожитий газ, які почали накопичуватися з початку року.

Найпікантніше ж те, хто виступає найбільшими боржниками "Нафтогазу". За інформацією джерел в оточенні Тимошенко, окрім підприємств теплокомуненерго, ідеться про заводи "Індустріального союзу Донбасу".

Це при тому, що власник ІСД Віталій Гайдук входить до найближчого оточення Юлії Тимошенко, його бізнес-партнер Віталій Гнатушенко є заступником глави НАК, а всі вони добре розуміють скрутний фінансовий стан "Нафтогазу".

Новини

11 Лютого 2024

Ще одна велика хвиля мобілізації призведе до колапсу економіки

Україна підвищить податки, якщо не отримає фіндопомогу від Америки

З виробниками зеленої енергії розрахувалися на 76,2%

9 Лютого 2024

Угорські фермери заблокували КПП Захонь на кордоні з Україною

Велика Британія може скасувати захисні заходи щодо гарячекатаного рулону

За тиждень літр автогазу подешевшав ще на 50 копійок

У січні зростання споживчих цін сповільнилось до 0,4%

В Україні зростає споживання електроенергії

Попит на електромобілі в Україні зріс у 2,8 раза

Експорт чавуну в Бразилії збільшився

Уряд створив промислово-оборонний комітет на чолі з прем’єром

В ЄС досягли попередньої угоди щодо закону про промисловість з нульовими викидами

У світі зростатиме конкуренція за високоякісний металобрухт

POSCO розпочала будівництво електродугової печі на заводі в Кван’яні

Outokumpu розраховує на збільшення поставок у першому кварталі

Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

ВСІ НОВИНИ ⇢