Нацбанк штучно зміцнює гривню

Точка зору

В четвер Нацбанк вперше купував долари на міжбанку. А в обмінних пунктах курс американської валюти "з'їхав" до середнього значення 7,5/7,7 гривень. Деякі банки та обмінки купували долари по 7,05 гривень.

І це притому, що ще тиждень тому курс був 8/8,08.

"Пропозиція не зросла. Значно зменшився попит на валюту", – підкреслив причину падіння долару заступник голови одного з середніх банків Дмитро Дребот.

"Продаж валюти є, але ніхто її не купує. Люди активно здають долари. На прикладі нашого банку, в середу ми продавали по 7,9 гривень, в четвер – вже по 7,7 ", – підтверджує ці слова заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов.

Щодо причин обвалу курсу експерт зазначив: ціни готівкового ринку відреагували на котирування міжбанку. Крім того, заступник голови "Фінансів і Кредиту" вважає, що валютний ринок стабілізувався, а довіра до банківської системи відроджується. Останньою краплею перед початком зниження курсу стало рішення МВФ про виділення Україні другого траншу кредиту.

Курс 10 гривень за долар Львов назвав аналогом високої температури – на цьому рівні, за його словами, долар переоцінений. Справедлива ціна американської валюти, вважає заступник голови "Фінансів і Кредиту", знаходиться на рівні 6-6,5 гривень за долар.

Проте, як пояснив казначей великого банку з іноземним капіталом, падіння курсу спричинене зовсім іншими факторами.

По-перше, у банків зовсім немає гривні. Отже, купувати валюту немає за що – ані готівкову, ані безготівкову.

По-друге, впав ажіотажний попит на валюту з боку населення. Частково, це відбулося за рахунок проведення аукціонів Нацбанку – регулятор продає долари населенню для погашення валютних кредитів. На останніх торгах долар коштував 7,75 гривень. Це лише трохи дешевше, ніж було в обмінниках. Проте, цього дисконту було вже достатньо для того, щоб зникла велика частина готівкового ринку.

По-третє, впали обсяги імпорту. Мабуть, цим можна пишатися.

По-четверте, значно зменшився відтік капіталу – як тіньового, так і по офіційних платежах за боргами.

По-п'яте, частково знялася психологічна напруга в економіці. Зокрема, після прийняття рішення МВФ про виділення другого траншу.

Але всі ці причини, зазначив казначей, є другорядними. "Саме головне, що Нацбанк примушує банки продавати всю суму резервів за валютними кредитами. На це він дав три місяці. Звідки брати валюту, ніхто не знає", – пояснив експерт.

Він пояснив, про що йдеться за допомогою наступного прикладу.

"Банк надав кредити на 100 мільйонів доларів. Під ці кредити він сформував 10 мільйонів доларів резерви – це такий собі страховий запас на випадок неповернення. Але формування резервів означає, що банк ці 10 мільйонів купував на ринку. Після цього він видавав 10 мільйонів у вигляді кредитів, формував резерви 1 мільйон, який знову купував. Таким чином, ці гроші прописані у балансі, але реально вони роздані у вигляді кредитів. Тепер же Нацбанк вимагає їх продати, бо інакше будуть жорсткі санкції за порушення нормативу валютної позиції", – пояснив казначей.

За його словами, НБУ розуміє, що цих грошей у банків немає. Але відміняти свою постанову не збирається.

"Це справжній скандал. Напередодні травневих свят НБУ намагався підписати з банками, які мають іноземний капітал, мирову угоду. Але усі банки відмовилися. Чим це закінчиться, я не знаю. Або НБУ відмінить свою постанову, або дасть більший термін. Або усі банки потраплять під санкції", – вважає казначей.

Таким чином, обвал курсу є дещо штучним. Нацбанк чудово розуміє юридичну недосконалість свого рішення, проте цей інструмент є дійсно ефективним для "провалення" курсу.

Судячи з того, що за постановою є ще два місяці на продаж валюти з резервів, курс долару до гривні може впасти ще більше. Звичайно, якщо банківське лобі не знайде способу натиснути на НБУ.

Новини

11 Лютого 2024

Ще одна велика хвиля мобілізації призведе до колапсу економіки

Україна підвищить податки, якщо не отримає фіндопомогу від Америки

З виробниками зеленої енергії розрахувалися на 76,2%

9 Лютого 2024

Угорські фермери заблокували КПП Захонь на кордоні з Україною

Велика Британія може скасувати захисні заходи щодо гарячекатаного рулону

За тиждень літр автогазу подешевшав ще на 50 копійок

У січні зростання споживчих цін сповільнилось до 0,4%

В Україні зростає споживання електроенергії

Попит на електромобілі в Україні зріс у 2,8 раза

Експорт чавуну в Бразилії збільшився

Уряд створив промислово-оборонний комітет на чолі з прем’єром

В ЄС досягли попередньої угоди щодо закону про промисловість з нульовими викидами

У світі зростатиме конкуренція за високоякісний металобрухт

POSCO розпочала будівництво електродугової печі на заводі в Кван’яні

Outokumpu розраховує на збільшення поставок у першому кварталі

Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

ВСІ НОВИНИ ⇢