Держава розраховується з боргами

Точка зору

Підприємці пасуть задніх

На рахунки тресту «Донецькшахтобуд» надійшли 500 тисяч гривень. Як передає наш власний кореспондент Ліна Кущ, ці гроші призначені для виплати боргів із зарплати робітникам, які минулого тижня пікетували обласну державну адміністрацію. За словами голови первинної профспілкової організації тресту Андрія Лисакова, у вівторок працівники отримали півтори місячні зарплати. Вчора мала надійти ще одна «порція» грошей на загальну суму 1,4 мільйона гривень. Нагадаємо, востаннє з шахтобудівниками розрахувалися в грудні минулого року.

Отож, заборгованість із зарплати на держпідприємствах поступово знижується, та водночас приватний сектор борги лише нарощує. Про це днями заявила міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова. Це відбувається, наголосила міністр, попри взяті роботодавцями за Генеральною угодою зобов’язання, у відповідному пункті якої, зокрема, йдеться про те, що сторона власників має «забезпечувати вчасну і повну виплату заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах усіх форм власності», а також «забезпечити погашення заборгованості із заробітної плати на економічно активних підприємствах протягом 2008 року», що не зроблено.

Найбільшу заборгованість зафіксовано в Донецьку, Києві та Харківській області.

За словами міністра, уряд налаштований на конструктивний діалог, ефективну співпрацю і готовий розглядати всі пропозиції соціальних партнерів щодо шляхів та механізмів розв’язання наявних проблем. Але поки що, додала Л. Денисова, такі пропозиції від об’єднань роботодавців відсутні, немає й результатів їхньої конкретної діяльності в напрямку ліквідації зарплатних боргів…

Тим часом, за словами директора Державного центру зайнятості, керівника виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Володимира Галицького, допомога по безробіттю виплачується у повному обсязі та без затримок.

— На виплату матеріального забезпечення та надання соціальних послуг використано 1 млрд. 142 млн. гривень, що становить 91,9% від загальної суми надходжень за перший квартал цього року, — наголосив він.

Володимир Галицький запевнив: попри кризу ринок праці стабілізувався і вже демонструє позитивні зрушення.

— Це свідчить про те, що система ринку праці «не пішла в рознос», а повністю підпорядковується сезонним коливанням. Якщо ще 1 лютого ми мали 930 тисяч зареєстрованих у службі зайнятості безробітних, то нині їх уже 851 тисяча. Отже, за ці два місяці кількість незайнятих громадян скоротилася майже на 80 тисяч, — зазначив він.

Як і раніше, найбільш затребуваними на ринку праці залишаються робочі професії, бракує інженерів та водіїв. Загалом, наголошують у Державному центрі зайнятості, роботодавці чекають на добре підготовлених працівників, які здатні підлаштовуватися під ситуацію.

Новини

19 Квітня 2024

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

ВСІ НОВИНИ ⇢