Порошенко побачив закінчення кризи?

Точка зору

В середу відбулася прес-конференція голови Ради Національного банку Петра Порошенка. Думка Ради НБУ, яку він озвучив повинна мати певний вплив на дії правління Нацбанку.

Тому "Економічна правда" наводить десять головних тез, які він проголосив за підсумками засідання Ради.

Теза 1. З початку року курс гривні залишався стабільним, і навіть трохи зміцнився. Порошенко констатував, що песимістичні прогнози щодо курсу 12-15 гривень за долар на кінець року не справдилися.

"На щастя, політики перестали коментувати курс. Перестала обговорюватись доцільність чи недоцільність співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, і нам надають відповідні кредити. На щастя, стала виправлятися ситуація з торговельним балансом. Безумовно, ми маємо вжити всі заходи, щоб відновити кредитування економіки, виробника", – пафосно підкреслив Порошенко.

За його словами, сьогодні існують два орієнтири. Перший – курс, закладений у бюджет. Це 7,5 гривень за долар. Другий – це офіційний курс НБУ, який складає 7,7 гривень за долар вже довгий час. "Ми не бачимо жодної причини для їх перегляду", – підкреслив Порошенко.

Теза 2. На сьогодні активи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб складають 4430 мільйонів гривень. В тому числі, там врахований мільярд з прибутку (перевищення доходів над витратами) Національного банку у 2008 році. Ці гроші він перерахував на уряд, а той вже перекинув кошти до Фонду.

Порошенко підкреслив, що Рада і надалі буде намагатися наповнити ФГВФО. "Ми розробили низку заходів, в тому числі за участю парламенту та уряду, які передбачають зростання коштів на рахунку Фонду гарантування вкладів", – підкреслив він.

Голова Ради НБУ наголосив, що є багато питань, які треба буде врегулювати нормативно. Наприклад, як компенсувати кошти, якщо вкладник має декілька депозитів в одному банку.

Теза 3. Національний банк вже виконав свої зобов'язання перед бюджетом. Рада НБУ затвердила звіт правління, згідно з яким перевищення доходів над видатками склало 7,99 мільярдів гривень.

"В якості попереднього внеску 30 грудня були внесені до державного бюджету 3,5 мільярди гривень. І траншами по 1,002 мільярди 30 січня і 2 квітня, а також 2,4 мільярди були перераховані 10 квітня. Таким чином, залишок на поточний рік складає 54 мільйони гривень", – констатував Порошенко.

Отже, уряд цілком вичерпав одно з найбільших джерел покриття "дір" у бюджеті – гроші від Нацбанку. Замість перерахування рівними частинами раз на квартал, ці кошти вже забрані на початок квітня.

Теза 4. Як і в усі попередні місяці, у квітні Порошенко знов побачив ознаки стабілізації в економіці. А саме, уповільнення інфляції, уповільнення падіння промислового виробництва та стабілізацію курсової політики. Потім голові Ради НБУ перерахував умови досягнення щасливого майбутнього.

"Якщо будуть вжиті заходи щодо курсової політики – в тому числі ті, що містяться в антикризовому пакеті, – якщо буде продовжена співпраця з МВФ, якщо в економіку України надійдуть кошти Світового банку та ЄБРР, які чекають рішення МВФ, ми будемо мати не лише позитивний стан платіжного балансу, який складає 467 мільйонів доларів лише за 1 квартал, але ми маємо всі підстави казати про стабілізацію", – підкреслив він.

Ще голова Ради НБУ розповів, що масової хвилі банкрутств підприємств не спостерігається. Також не відбулося різкого падіння цін на промислову нерухомість. Банки реструктуризували кредити, і не дозволили витоку активів на ринок.

Теза 5. Репутацію Стельмаха "відбілено". Аудит, проведений багаторічним партнером НБУ PriceWaterhouseCoopers, підтвердив правильність ведення обліку і здійснення трансакцій з боку Нацбанку. Колишній опонент голови правління НБУ Порошенко, сьогодні вже не вимагає перевірити, чи мали місце валютні спекуляції.

"Рішення про з'ясування обставин видачі кредитів не є звинуваченням. А є вимогою до підвищення довіри до дій НБУ. Чи я вітаю це? Так. Ми за прозорість дій", – сказав він. За словами голови Ради НБУ, за підсумками аудиту вони підготували цілу низку пропозицій з прийняття спеціальних інструкцій щодо дій правління в особливих умовах.

Порошенко наголосив, що аудитори окремо перевірили стан золотовалютних резервів НБУ. Останнім часом ширилося багато чуток, що частина цих коштів були під загрозою втрати.

"Активи, що входять до складу ЗВР, утримуються у контрагентів, кредитні рейтинги яких не нижче категорії "А", мають стовідсоткову ліквідність та відповідають умовам чинного законодавства. Всі цінні папери нерезидентів не є ні знеціненими, ні простроченими. Жодних зауважень до стану ЗВР немає", – пояснив голова Ради НБУ.

Теза 6. Взагалі, усі свої слова Порошенко зводив до визначення "повернення довіри до банківської системи". В цьому сенсі він згадав геть усе, що робить НБУ останнім часом: капіталізацію, введення у банки тимчасових адміністрацій та кураторів, утримання курсу. Згадав навіть, що це аморально – забирати депозити та не повертати кредити. Лише б населення почало нести гроші у зворотному напрямку – знову до банків.

Наприклад, на засіданні 22 квітня Рада НБУ вирішила пропонувати правлінню Нацбанку не застосовувати мораторій на депозити, які будуть принесені населенням з травня цього року. Тобто, ці кошти можна буде достроково забрати. Звичайно, це, на думку Порошенка, поверне довіру до банків.

Що стосується долі тих депозитів, які ще лежать у банках, голова Ради НБУ пообіцяв: найближчим часом буде оприлюднене офіційне роз'яснення юридичного департаменту НБУ з цього приводу. Воно з'явиться, коли голова правління Нацбанку Володимир Стельмах повернеться з Вашингтону, до якого він летить в четвер.

Теза 7. Правління та Рада НБУ підготували, нарешті, план антикризових заходів у банківській системі до 2011 року. Порошенко пообіцяв, що фінальна версія програми буде враховувати точки зору всіх членів Ради. Також проект документу буде розісланий до Мінекономіки, Мінфіну та уряду. Мабуть, послухають думки Верховної Ради, оскільки потрібне внесення змін до законодавства. Звичайно ж, програма не буде протирічити домовленостям з МВФ.

Порошенко навіть пообіцяв, що проект буде оприлюднений на сайті НБУ, щоб кожний бажаючий міг з ним познайомитись, та висловити свої думки.

"Заходи розділені на заходи монетарної політики, валютно-курсової політики, кроки по підвищенню капіталізації банків, по консолідації банківського сектору, по упорядкуванню проблемних активів, по формуванню ресурсної бази банків та по формуванню внутрішнього ринку. Також ми взяли на себе сміливість рекомендувати антикризові заходи щодо реального сектору економіки. Я сподіваюся, що протягом трьох тижнів ми зможемо вже презентувати остаточний документ", – повідомив він.

Серед запропонованих заходів: збільшення мінімального порогу реєстрації нового банку до 20 мільйонів євро, зміна нормативного регулювання субординованих кредитів в бік полегшення та більшої прозорості.

"Нам треба перестати сюсюкатись з людьми", – наголосив Порошенко вже наприкінці промови. Він мав на увазі, що кожний отримувач валютного кредиту знав, на що йде. Отже, він не має права розраховувати на м'якість у відношенні до себе. А тим більше, на конвертацію валютних кредитів у гривневі за курсом 5.

Теза 8. Порошенко вважає, що держава вправі запропонувати суспільству інструменти, у які той може вкласти гроші. Сам він пропонує розділити їх не декілька ступенів за співвідношенням доходу та ризику.

"Перший – депозит у комерційному банку. Якщо людина претендує на більший рівень захисту, вона може вкласти гроші у державні цінні папери. Де ставка нижче, але борг гарантований державою. Я не виключав би, що можливий і третій інструмент, де ставка буде дуже низькою, наближеною до нуля. Нехай не до нуля, але на рівні міжнародних ставок. Це будуть валютні сертифікати Національного банку, де метою вкладника буде не заробити, а зберегти кошти", – сказав голова Ради НБУ.

Увага. Це була власна думка Петра Порошенка. Але вона є дуже близькою до ідей уряду. Минулого тижня у меморандумі з МВФ було зазначено, що уряд може продавати внутрішні облігації, деноміновані в валюті. А прем'єр Юлія Тимошенко чітко зазначила, що уряд може піти на продаж валютних облігацій.

Теза 9. Порошенко проти того, щоб Раду НБУ позбавляли повноважень. Саме така пропозиція – під соусом збільшення незалежності правління НБУ – прописана в останній редакції меморандуму уряду з МВФ.

"Я вважаю, що в Раді НБУ повинні бути представлені всі верстви економіки. Ми ефективно співпрацюємо з народними депутатами, вченими, виробниками, з представниками правління. Під час мого керівництва, 99% рішень приймаються консенсусом. Ми розглядаємо діяльність Ради НБУ як елемент захисту незалежності. І через незалежний розгляд кошторису, і через право відкладального вето, і через неполітизований розгляд основних засад грошово-кредитної політики", – не забув похвалити власну роботу Порошенко.

Він розповів, що зустрічався з місією МВФ, і залишив її задоволеною. "Мова йде лише про технічне реформування Ради, яке поки що обговорюється. Остаточної концепції не існує"

Він пояснив, що під "технікою" має на увазі уточнення процедури відкладального вето, уточнення, що саме відноситься до компетенції Ради, а що – до компетенції правління.

Теза 10. Порошенко вважає, що НБУ буде вимушений оприлюднити всіх дійсних власників банків. Саме така вимога прописана в останньому варіанті меморандуму.

Нагадаємо, що зараз НБУ начебто публікує інформацію про реальних власників. Але там замість реальних Іванів Петрових значаться віртуальні оффшори та нікому не відомі підприємства. Отже, обмануті вкладники не знають, кого персонально звинуватити в падінні банку.

Голова Ради НБУ повідомив, що така пропозиція є в структурі антикризових заходів до кінця 2010 року… І вона має бути прийнята вже в другому кварталі 2009 року.

"Моё мнение, что без этого прозрачность украинской банковской системы будет существенно ниже. Поэтому ни у правления, ни у законодателей просто не будет другого выхода", – сказав Порошенко єдину річ російською.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢