Маркіян Лубківський: Відмінити хорватські візи допомогла криза

Точка зору

Хорватія тимчасово скасувала візовий режим для громадян України. Про те, як ухвалювалося це рішення і хто від нього виграє, читайте в інтерв'ю Маркіяна Лубківського інтернет-газеті "СЕЙЧАС".

– Незабаром вступить в силу тимчасовий (з 1 травня по 31 жовтня) безвізовий режим поїздок до Хорватії для громадян України. Як Вам вдалося переконати хорватську сторону піти на такий крок?

– Я щиро радий за наших громадян, які тепер зможуть спокійно провести літній відпочинок у Хорватії, завчасно спланувати свою відпустку, не хвилюючись про необхідність отримання відповідного запрошення.

Офіційна ініціатива щодо призупинення дії візового режиму виходила саме з українського боку. Не буду лукавити: приймаючи таке рішення, Хорватія враховувала наслідки фінансової кризи. Синергія зусиль української сторони і усвідомлення Хорватією необхідності дбати про свої національні інтереси привели до цього успішного результату.

– Все ж-таки, які українські аргументи переконали хорватську сторону?

– Ми пропонували хорватській стороні декілька варіантів. Пропозиції стосувалися і безвізового режиму на двосторонній основі, і приведення існуючої двосторонньої угоди про умови взаємних поїздок громадян у відповідність до угоди про спрощення візового режиму, яку Україна уклала з Європейським Союзом.

Остання пропозиція полягала у скасуванні віз для українських громадян у літній період, бо основна кількість наших співвітчизників відвідує Хорватію саме в цей час – з 1 травня по 31 жовтня.

Зрештою, ми пояснили, що Хорватія – це улюблене місце відпочинку українських громадян, які відкрили для себе цю країну і бажають там відпочивати.

– Скільки Хорватія планує додатково заробити на українських туристах?

– Минулого року до Хорватії завітало понад 30 тис. наших співвітчизників. Очікується, що цього року їх кількість зросте до 50-60 тис., що дозволить хорватській стороні вдвічі збільшити прибутки від перебування наших громадян на Адріатичному узбережжі. Переконаний, що хорватська сторона прораховувала як економічні вигоди, так і можливі ризики.

Хочу також наголосити, що протягом останніх декількох років проблем з українськими громадянами на території Хорватії майже не було. А якщо й мали місце, то вони вимірювалися сотими одного відсотка. Це теж вплинуло на прийняття Хорватією позитивного рішення.

– Чи можна очікувати повного скасування Хорватією візового режиму з Україною?

– Ми будемо працювати над тим, щоб рішення про тимчасове призупинення дії віз для українських громадян було продовжено. З такою ініціативою ми найближчим часом вийдемо перед хорватською стороною.

– В Україні за участю високопосадовців Секретаріату президента поновилася дискусія про можливість повернення віз для іноземців, які приїжджають в Україну. Чи доцільно це робити?

– Прийняттю кожного рішення має передувати ретельний аналіз як позитивних, так і негативних наслідків. Можна, звичайно, збільшити надходження до бюджету, але можна, водночас, втратити набагато більше. У цьому питанні необхідно бути максимально прагматичним та далекоглядним.

Думаю, що Україна повинна мати з Європейським Союзом максимально ліберальний режим пересування громадян. Але ми повинні думати і наполягати на тому, щоб цей режим не був дискримінаційний ані з одного, ані з іншого боку.

– Хорватія нещодавно стала членом НАТО (перед ювілейним самітом Альянсу – "СЕЙЧАС"). Чи готовий офіційний Загреб допомогти Україні на цьому шляху?

– Хорватська сторона неодноразово наголошувала – це звучало з вуст президента, прем'єр-міністра, міністра закордонних справ та на усіх інших рівнях – на тому, що підтримувала і підтримує членство України в НАТО. Більше того, у нас із хорватською стороною відбувається дуже активний діалог по лінії МЗС і Міноборони щодо північноатлантичної проблематики. Тут є і навчання фахівців, і обмін інформацією, і багато інших питань.

– А як щодо сприяння прагненням України стати членом Євросоюзу?

– Однозначно. Це підтверджено не тільки відповідними заявами, але й конкретними діями. Наші фахівці проходили і продовжують стажування у відповідних інституціях Республіки Хорватія, зокрема, у МЗС й уряді.

Ми знаходимося напередодні підписання двостороннього Меморандуму співробітництва у сфері європейської інтеграції. Це буде рамковий документ, який визначатиме нашу подальшу співпрацю та підтримку у питаннях європейської інтеграції.

Продуктивним виявився ініційований Посольством минулорічний візит до Києва головного переговірника Хорватії зі вступу до ЄС Владіміра Дробняка. Це, до речі, суттєво посприяло налагодженню системного діалогу між фахівцями двох країн.

– Як впливає на Вашу роботу відсутність в Україні міністра закордонних справ?

– Оскільки українсько-хорватський діалог є дуже динамічним, така ситуація не є перешкодою для розвитку двосторонніх відносин.

У нас є повноцінний керівник МЗС – тимчасово виконуючий обов'язки міністра Хандогій Володимир Дмитрович. Така ситуація може статися будь-де, навіть у тій самій Хорватії. Це – не проблема, бо працює система, яка забезпечує реалізацію пріоритетів двосторонніх відносин.

– Чи позначається парламентська криза в Україні на взаєминах із Хорватією?

– Усі хорватські партнери і колеги, з якими мені доводилося спілкуватися як на найвищому, так і на оперативному рівні, дуже зацікавлені, щоб Україна подолала політичну кризу і вийшла на шлях стабільного розвитку, бо вони бачать у нас важливого партнера.

– Маркіяне Романовичу, коли повернетесь на Батьківщину? Вам вже відомі обов'язки на новій посаді? (15 квітня стало відомо, що Посол України в Хорватії Маркіян Лубківський буде призначений президентом дочірньої структури УЄФА в Україні (головою Місцевого організаційного комітету ЄВРО-2012). Цю новину повідомив президент Федерації футболу України Григорій Суркіс одразу після закінчення візиту до Києва президента УЄФА Мішеля Платіні, – "СЕЙЧАС").

– На даний момент (станом на 17 квітня – "СЕЙЧАС") я обіймаю посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія.

– Хіба Вам не повідомили рішення про призначення директором української частини турніру?

– Я пройшов погодження у штаб-квартирі УЄФА та мав співбесіди з цього приводу із президентом УЄФА Мішелем Платіні та президентом Федерації футболу України Григорієм Суркісом. Зараз триває процедура переходу з моєї теперішньої посади на нову. Я просив би не квапитися і дочекатися прийняття відповідних рішень, після чого я буду готовий відповісти на всі запитання щодо проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢