Мільйони Віктора Ющенка

Точка зору

Президент Віктор Ющенко оприлюднив свою декларацію про доходи за 2008 рік – схоже, востаннє в якості президента. До 1 квітня наступного року Україна, очевидно, матиме іншого керівника держави, а Віктору Ющенку вже буде не обов’язково повідомляти громадськості про останній рік свого президентського існування. Відтак є нагода прослідкувати динаміку офіційної фінансової звітності Віктора Ющенка.

Звіт за 2003

У виборчу кампанію майбутній президент Ющенко увійшов з доходом за 2003 рік у сумі 35 тисяч гривень, з них депутатська зарплата – майже 30 тисяч. Не відмовився він від матеріальної допомоги в розмірі 3 тисяч 700 гривень. Ще десь близько двох тисяч гривень становили "дивіденди, проценти і роялті".

Дружина Ющенка Катерина заробляла значно більше за чоловіка – її сукупний дохід тоді складав 480 тисяч гривень.

Мешкала родина у житловому будинку площею 370 метрів – очевидно, ідеться про їх старий маєток у Безрадичах.

У Катерини Ющенко також було ще декілька квартир площею 399 метрів, які вона начебто здавала в оренду і отримувала свої гроші.

Родині Ющенка належало дві земельні ділянки: у Віктора площею 5,4 гектари, у Катерини – 60 соток. Перша знаходиться в Хоружівці Сумської області, вона отримана як мамин колгоспний пай. Друга – у Безрадичах.

Свого транспорту у кандидата в президенти Ющенка не було, а на рахунках у лежала 61 тисяча 917 гривень 57 копійок. Його дружина на рахунках за кордоном мала еквівалент 2 мільйонів 650 тисяч гривень. Також Катерина Ющенко володіла цінними паперами на 708 тисяч гривень.

Звіт за 2004

У рік виборів депутатське життя Ющенка було не таким і поганим – зарплата зросла в два рази, він обзавівся новим будинком, а також майже на 10 соток збільшив свої земельні угіддя.

Це при тому, що Ющенко заклав квартиру і взяв у борг в колег-депутатів для того, щоб сплатити до Центрвиборчкому 500 тисяч гривень застави для реєстрації кандидатом у депутати.

Про яке помешкання йшлося, прес-служба Ющенка не уточнювала. Натомість з декларації за 2004 рік стало відомо, що число квартир, які перебувають у власності його дружини, зменшилося з трьох до двох.

Також у Катерини Ющенко стало на один мільйон заощаджень менше. В цей рік родині довелося багато витратити на лікування майбутнього президента після отруєння.

Звіт за 2005

Протягом першого року при владі фінансовий стан родини Ющенка значно покращилася, а завдяки мажорським витівкам його старшого сина Андрія, глава держави ще й опинився в епіцентрі уваги громадськості.

Щоправда, за всі роки президентства ніхто так і не дізнався, на які гроші живуть старші діти і чим заробляють собі на хліб. Наївно думати, що гідне життя їм забезпечували відрахування від символіки Помаранчевої революції, яка раптом виявилася інтелектуальною власністю Андрія Ющенка.

Тоді на запитання, звідки в сина президента такі дорогі авто, Катерина Ющенко відповіла "Українській правді" щось на кшталт, що якщо подруга дасть їй поносити кофтинку, то вона не зобов’язана про це звітувати.

І справді – родина Ющенків ніколи не звітувала, звідки в їх гардеробі беруться Zilli та Chanel. При тому, що в лютому 2005-го під впливом романтики Майдану він обіцяв: "Запевняю, родичі до п'ятого коліна будуть складати декларацію, починаючи з нового президента".

Щоб вибити з Ющенка декларацію за 2004 рік, журналістам довелося атакувати секретаріат продовж декількох місяців. У наступні роки фінансова звітність президента видавалась наприкінці березня, але без особливих подробиць.

Згідно з декларацією за 2005 рік фінансове життя родини президента потроху пішло вгору. Його зарплата зросла в п’ять разів, а дивіденди – у 500.

Збільшилась і нерухома власність президента. Якщо в 2004 році в Ющенка було 6,3 гектари, то в 2005 – уже 7,9 гектарів.

Крім того, на балансі президента до житлового будинку площею 618 квадратних метри додалася квартира площею 371,9 квадратних метри.

Це помешкання на вулиці Малій Житомирській, в якому він жив останні роки. Квартира була записана на маму Ющенка. Через рік після її смерті президент вступив у права спадкоємця.

Крім того, суттєво зросли і запаси на рахунках Ющенка. Як пояснила тодішня його прес-секретар Ірина Геращенко, оскільки президент перебуває на державному утриманні, він не забирав зарплату готівкою, а, отже вона осідала на рахунку.

Більшість доходу дружини президента склав прибуток від підприємницької діяльності. Вона принесла Катерині Ющенко 324 тисяч гривень. Як запевняли на Банковій, це все завдяки здачі в оренду квартир, що перебували у власності першої леді.

Звіт за 2006

У 2006 році Ющенко отримав найбільший сукупний дохід за всю президентську кар’єру. Його заробіток вперше досяг вершини у мільйон гривень.

За цей рік президентська зарплата зросла майже удвічі, а 147 тисяч він отримав за рахунок дивідендів.

Ще майже половину заробітку Ющенка у 2006 році становили "доходи від наукової, викладацької, творчої діяльності та авторська винагорода". Всі ці гонорари президента затягнули на 505тисяч гривень.

Справа в тому, що Ющенко у 2005 отримав дві нагороди – Філадельфійську медаль свободи та премію Королівського інституту міжнародних відносин, які передбачали грошовий довісок. Але кошти надійшли лише у 2006 році, тому й потрапили у декларацію за цей рік.

Родина президента вустами його прес-секретаря обіцяла витратити їх на доброчинність, але більше інформації з цього приводу не було.

Крім того, Віктор Ющенко за 2006 рік також збільшив свої земельні володіння. Якщо 2005 року він володів 7,9 гектарами, то у 2006 латифундія зросла майже вдвічі, до 13,1 гектар.

Також розширився в той рік і будинок президента – на 38 квадратних метрів, з 618 метрів квадратних до 656,7. В таких розмірах він стоїть і донині.

Звіт за 2007

У році 2007 Ющенку не вистачило 74 тисяч гривень, щоб покласти до кишені новий мільйон.
Збільшити

В той рік трохи зменшилась президентська зарплата, а також зменшились прибутки від "творчої діяльності" – з 500 до 172 тисяч. Ці кошти президент заробив, читаючи лекції в рамках офіційних візитів – Ющенко в той рік "учителював" у навчальних закладах Данії, Нідерландів та Польщі.

Втім, навіть скорочення президентських прибутків не завадило збільшити капітал на своїх рахунках до 2 мільйонів. В пункті нерухомості життя родини президента лишилося без змін – ні тобі нових квадратних метрів, ні нових авто.

Щоправда, під кінець 2007 року Ющенко порадував українців новиною, що дружина приготувала йому під ялинку раритетний Harley Davidson 1942 року випуску. Вона знайшла цей мотоцикл по оголошенню в одному із спеціалізованих журналів. Коштував він близько 3 тисяч доларів.

Ющенко начебто й устиг випробувати його, катаючись по двору, але у декларації за 2007 антикварний транспорт так і не засвітився.

Звіт за 2008

І ось нарешті у 2008 році графи про транспортні засоби родини Ющенка нарешті отримали своє наповнення. Там зафіксовано не лише Harley Davidson 1942 року випуску, але й не менш раритетний горбатий запорожець ЗАЗ-965А.

Напевно, і вороги і симпатики президента багато заплатили б за те, щоб побачити, як Віктор Андрійович виїде з Банкової у Безрадичі на цьому антикварному наборі.

В решті ж пунктів декларація президента виглядає досить пристойно. Сума сукупного доходу Ющенка 2008 року склала понад 1 мільйон гривень, з яких половина – заробітна плата, а ще половина – дивіденди, проценти, роялті. Джерела, хто ж так справно платить Ющенку відсотки, невідомі.

Загальна сума доходів членів президентської родини склала ще півмільйона.

Сума грошових коштів Ющенка на рахунках у банках досягла понад 3 мільйонів гривень, а номінальна вартість придбаних цінних паперів – 327 гривень. Згідно з декларацією, всі активи Ющенка знаходилися в Україні.

Плюс до всього на банківських рахунках його дружини за кордоном лежало понад 2 мільйони гривень.

Так що родина Ющенка має певний "запас жиру" для життя у постпрезидентські роки.

Новини

19 Квітня 2024

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

ВСІ НОВИНИ ⇢