Тернопільські вибори для Тимошенко: білі починають та програють

Точка зору

Юлія Тимошенко вдруге припускається помилки на місцевих виборах. У перший раз це сталося рік тому, коли зусиллями фракції БЮТ було оголошено дострокове переобрання Київради та мера столиці.

Після тріумфу Леоніда Черновецького і фактичного провалу БЮТ багато хто пророкував початок кінця як самій Тимошенко, так і її політичній силі. Прогнози опонентів виявилися трохи передчасними.

Сьогодні чинний прем’єр припустилась помилки зовсім іншого ґатунку. В Тернопільській області мешкає трохи більше мільйона людей. Але незважаючи на те, що обласні вибори менш значущі в масштабах країни, ніж вибори у столиці, криза в державі та низький старт перед президентськими виборами можуть перетворити будь-який хибний крок у фатальність.

Іронія комбінації, що склалась навколо Тернополя, ще й в тому, що головні її учасники отримали свої карти випадково, і, як визнає Олександр Турчинов, "поспіхом і без ретельного аналізу".

Восени минулого року конфлікт у обласній раді здавався спочатку лише млявим відгуком боротьби Юлії Тимошенко з главою секретаріату президента Віктором Балогою.

У жовтні минулого року сформована в Тернопільській облраді більшість у складі БЮТу, Соцпартії та десяти депутатів КУН, що відкололися від "Нашої України", захищаючи свою сумнівну легітимність, висловили недовіру губернатору Юрію Чижмарю.

У відповідь пан Чижмарь, що на нинішніх виборах очолював передвиборчий список "Єдиного центру", звернувся до Верховної Ради призначити дострокові перевибори облради.

БЮТ знову ж таки "поспіхом і без ретельного аналізу" постанову підтримав. А за декілька днів у кабінеті Тимошенко на Грушевського стався досить безтурботний діалог за прем’єра та одного із членів фракції, який поділився ним з "Українською правдою":

"Ми сиділи в неї в кабінеті, стояли ще декілька депутатів, і я питаю:

– Юлія Володимірівна, а навіщо нам ці вибори в Тернополі?

Прем’єр на мить замовкла, а потім здивовано перепитала:

– Які ще вибори?!

– Ну, – кажу, – ми ж проголосували постанову про дострокові вибори в обласну раду. А в нас там більшість, нащо нам це?

Вона замовкла вдруге, а потім сказала:

– Нічого, відмінимо. Зробіть будь ласка це без зайвого шуму".

Юлія Тимошенко сподівалась легко відмовитись від гри, навіть не сівши за стіл. Наприкінці лютого деякі представники її оточення намагались попередити прем’єра про неможливість вийти з ситуації так легко. Депутат, що мав розмову з Тимошенко за декілька днів до того, як БЮТ і Партія регіонів скасували постанову про дострокові вибори, описує розмову так:

"Я щойно прибув з Тернопільщині, і під час зустрічі з нею мені здалося, що вона коливається. Вона не казала своєї думки, але довго перепитувала про ситуацію на місцях. І, наскільки я розумію, я був не єдиним, хто приїхав з області і радив Юлії Володимирівні не вагатися і йти на вибори. Ми всі визнавали, що наш рейтинг буде значно нижчим за той, що був раніше, але все одно переможемо і займемо перше місце. І в той день вона все ще не ухвалила остаточного рішення, але свої міркування залишила при собі".

Зрештою, в один день з оголошенням вотуму недовіри міністру закордонних справ Володимиру Огризку, фракція БЮТ проголосувала постанову про скасування виборів. Втім, вирвавшись з полону хибних рішень власної політичної сили, Тимошенко автоматично потрапила у пастку обставин, якими вчасно скористалися її опоненти на місцях.

Навряд чи БЮТ передбачав, що маленький прищик на електоральному тілі може стати наривом національного масштабу.

Оточення прем’єра поставилось до виборів на Тернопільщині механічно, як до будь-якої іншої події регіонального масштабу. Її технологи не зрозуміли символічний зміст цих перегонів.

Порівняння Мукачівських виборів 2004 року з виборами у Тернополі в 2009 стало вже банальним. Але після цієї недільної ночі стала зрозуміла і головна відмінність цих двох подій.

Якщо Мукачево’04 було переломним трампліном електоральної підтримки Віктора Ющенка, то Тернопіль’09 може стати надвисоким бар’єром на шляху Юлії Тимошенко до президентського крісла.

Наразі БЮТ буде відвойовувати своє місце під Тернопільським сонцем, прагнучи при цьому зберегти обличчя.

Те, що підстав для цього багато, зрозуміло навіть з поверхневого аналізу попередніх результатів.

Перше, що шокує – 10% підтримка Партії регіонів при тому, що власні соціологи ПР прогнозували їм не більше 2%. Очевидно, решта 8% могли стати розплатою з боку ВО "Свобода" та "Єдиного центру" за мовчазну підтримку виборів "регіоналами", які два тижні тому голосували за їхнє скасування.

Ще більш вражає надто відвертий стрибок "Єдиного центру". Звідки взялись отримані ними відсотки – незрозуміло. За даними тервиборчкому, явка на дільницях приблизно така ж, як на минулих виборах. Партія Балоги навряд чи могла б перехопити електорат у БЮТ, який втратив найбільше.

Натомість буде не так вже і важко довести, що представники ЄЦ курували весь процес підрахунку голосів. Достатньо опитати міліціонерів, які на багатьох дільницях відмовились супроводжувати бюлетені. "Цінні" папери вивозили представники обласної адміністрації без присутності спостерігачів від жодної іншої політичної сили окрім ВО "Свобода".

За інформацією "Української правди", головний сценарій БЮТ із скасування виборів, які вже сталися, полягає в тому, щоб визнати недійсними результати у 10% всіх дільниць. Насправді, це може виявитися дуже важким шляхом, адже передбачає більше півтори сотні судових перемог.

Втім, як запевнять джерела, судові скарги посипляться як від осередків БЮТ, так і від "тернопільської громади".

Але проблема ще й в тому, що на багатьох дільницях представники БЮТ не були навіть присутні: кудись їх не пустили, а кудись, почувши заклик не йти на голосування, вони… не прийшли самі.

За альтернативним сценарієм БЮТ намагатиметься не дати членам нової обласної ради отримати мандати. У Тимошенко для цього є два інструменти: не здавати мандати депутатів минулого скликання з одночасним блокування роботи апарату облради і, власне, зривом роботи діючого тервиборчкому.

Втім, насправді, зараз вже не має значення – чи зможе БЮТ відіграти події та скасувати у судовому порядку результати тернопільських виборів. Навіть якщо це станеться, прапор падіння рейтингу БЮТ з 55% до 9% буде майоріти над Західною Україною набагато голосніше, ніж рішення судів.

Вибори в Тернополі вже стали історією та матимуть декілька важливих наслідків. У тому числі позитивних: як для Тимошенко, так і для всієї країни.

По-перше, в країні вголос про себе заявила право-радикальна політична сила ВО "Свобода". І що цікаво, цьому радіють як опоненти, так і прихильники відверто націоналістичного руху. Адже тепер у Олега Тягнибока є лише два шляхи: або перемогти, або знову зникнути у підпіллі загальнодержавної політики.

Набравши рейтинги на тлі помилок БЮТ, додатково підтриманий опонентами Юлії Тимошенко з ЄЦ, пан Тягнибок має довести свою самостійність і витримати напруження до наступних парламентських виборів.

Втім, багато хто з опонентів ВО "Свобода" впевнені, що молодій політичній партії без досвіду і достатнього кадрового потенціалу не вдасться зберегти своїх виборців більш ніж півроку. І навіть вони не проти появи Олега Тягнибока на горизонті політичного життя країни.

Їхня логіка полягає в тому, що "або вони зміняться, або нехай вони покажуть своє обличчя в повній красі; краще країна перехворіє радикалізмом в такому масштабі, ніж потім ми будемо збирати їх по всіх областях".

По-друге (і найголовніше), після виборів на Тернопільщині Юлія Тимошенко остаточно втратить можливість на майбутніх президентських виборах будувати свою кампанію за принципом регіонального протистояння.

Події у Тернополі стали останнім пунктом річного шляху Тимошенко, який почався із зближення з Москвою в лютому 2008 року, став явним під час подій у Грузії, і остаточно визначився після останнього газового конфлікту з "Газпромом".

Для самої Тимошенко це, безумовно, мінус, адже як би швидко вона не набирала голоси на Сході, криза та свіжий вітер "Свободи", що буде роздмухувати настрої проти неї на Заході, діятимуть однозначно швидше.

Втім, глобально, втрата безумовної підтримки на Заході та взагалі образу виключно політика Західної України може стати точкою відліку становлення Тимошенко як політика всієї країни.

Але може так статися, що президентські вибори застануть БЮТ саме в момент зламу географії їхньої підтримки.

І в цьому контексті є ще один сценарій розвитку подій, який після подій у Тернополі знаходить дедалі більше прихильників.

Він полягає в тому, що через невпевненість усіх кандидатів у свої силах та непередбачуваність електорату президентські вибори можуть не відбутися взагалі. Принаймні, у визначені на сьогоднішній день терміни.

І якщо лідери політичних сил дійдуть мовчазної згоди в цьому питанні, Тернопіль’09 може зіграти зовсім протилежну роль і штовхнути Юлію Тимошенко до безболісного зближення з Партією регіонів заради конституційної реформи.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢