Росія подарувала Україні півмільярда доларів?

Точка зору

Заради Юлії Тимошенко "Газпром" порушив основний принцип своєї політики "бери або плати".

Як стало відомо "Економічній правді", "Газпром" погодився на поставку Україні майже вдвічі меншого обсягу газу, ніж це передбачено контрактом: Україна придбає в першому кварталі близько 2,5 мільярдів кубометрів замість п'яти.

Про це "Економічній правді" розповіли в "Нафтогазі". А цього тижня голова "Газпрому" Олексій Міллер та прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявляли лише про те, що Росія не збирається штрафувати українців за недобір палива у січні та лютому.

Предметом заяв російських чиновників став результат переговорів між Україною та Росією, який було закріплено юридично. "Ми направляли лист з проханням зменшення обсягів, тобто, вони пішли нам назустріч ", – пояснив ЕП прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський, підтвердивши, що цей лист було завізовано без порушень.

У будь-якому випадку, квартальні домовленості набагато важливіші за місячні, оскільки у підписаному газовому контракті є рядок: "За узгодженням сторін можлива зміна місячного обсягу поставки газу у межах квартальних обсягів".

Згідно контракту, за певний місяць можуть бути різні стрибки споживання газу, тоді як в межах кварталу Україна зобов'язалася використовувати не менше 80% законтрактованих обсягів. Тобто, великі обсяги недобору газу у січні та лютому могли би "аукнутися" при розрахунках у березні.

За 5 мільярдів кубометрів газу, законтрактованого на 1 квартал, за ціною 360 доларів за тисячу кубометрів "Нафтогаз" мав заплатити 1,8 мільярда доларів. Згідно з умовами контракту, у разі недобору газу оплачується 80% законтрактованого обсягу, тобто, 1,44 мільярда доларів.

У січні Україна закупила близько 550 мільйонів кубометрів, у лютому – 1 мільярд. За оцінками Валентина Землянського, у березні імпорт також складе приблизно 1 мільярд кубометрів газу.

Таким чином, штрафні санкції за результатами кварталу могли би скласти близько півмільярда доларів. "Газпром" "подарував" їх Україні – чи то із вдячності, що недобори допомогли йому закрити дефіцит газового балансу, чи то через якісь міфічні політичні гарантії – невідомо.

Однак ця "перемога" "Нафтогазу" – тимчасова. Сьогодні компанія веде переговори про офіційне зменшення поставок з 40 до 33 мільярдів кубометров. Без цього просити про поблажки доведеться щокварталу, якщо не щомісяця 2009 року.

А вже на 2010 газовий контракт передбачає поставку на Україну 52 мільярдів кубометрів газу. Щоправда, цей обсяг можна офіційно зменшити на 20%, тобто, до 41,6 мільярдів кубометрів. І для переговорів про це визначено час до 1 липня 2009 року.

Залишається сподіватися, що промисловість України наступного року вже матиме солідніші потреби.

Власне, сам по собі недобір – явище досить поширене в практиці "Газпрому". Наприклад, Туреччина щороку вибирає менше 50% обсягу, запланованого для поставки газопроводом "Блакитний потік", який було вперше повністю заповнено тільки під час січневої газової війни України з Росією.

Так, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін розповів "Економічній правді", що з великим споживачем будь-який постачальник працює зазвичай у доброзичливому режимі.

"Якщо постачальнику приходить факс або лист, що ми не можемо вичерпати повний обсяг газу, і просимо не накладати штрафні санкції, то постачальник зазвичай відповідає, що ми не будемо застосовувати штрафів, але наступного місяця просимо не зменшувати споживання", – описує механізм експерт.

Тому дивно звучать заяви російських коментаторів, що "Газпром" змушений був відмовитися від штрафів, які "Нафтогаз України", мовляв, просто не міг сплатити; інакше розпочалася би нова газова війна.

Так чи інакше, у цій метушні проявляються нові хиби підписаного у січні газового контракту. А дотримання "ввічливості" до великих споживачів у випадку Росії та України найменшою мірою залежить від традицій ділової етики.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢