Баба Параска: Агітувати на президентських виборах буду за Тимошенко і Ющенка

Точка зору

Вже чотири тижні символ "помаранчевої" революції баба Параска (Параска Королюк) знаходиться у рідному селі Дорогичівка, і не може повернутись у Київ. Після побиття лікування у елітній клініці "Феофанія" відчутних результатів не принесло. "Ходити важко, спина болить, ноги пухнуть. Дивлюсь у стелю і плачу, що не можу з 8 Березня привітати Юлю Тимошенко. За п'ять років у Києві я звикла бути з народом". Чи пробачила баба Параска своїх кривдників, коли вона збирається повернутися до "великої політики", і чи не заважають їй переламані ребра любити Ющенка, читайте в інтерв'ю.

– Параско Василівно, як Ваше здоров'я, де Ви мешкаєте, чи збираєтесь до Києва найближчим часом?

– Не можу я їхати у столицю. Зі здоров'ям дуже погано. Вчуся заново ходити, пухнуть ноги, спина дуже болить. Намагаюсь якомога більше лежати. Через це в мене душа болить. Дивлюсь у стелю і плачу, що не можу з 8 Березня привітати Юлю Тимошенко (говорить крізь сльози баба Параска). За п'ять років у Києві я звикла бути з народом. Дуже мені шкода, що я не у столиці. Десятого березня буде три місяці як я ледве ходжу. Була вчора в Тернополі, думала що поїду у Київ, але спина так розболілася, що я вернулась додому.

– Ви до Тернополя їздили по квитки на потяг до Києва чи у "державних справах"?

– Я їздила провідати губернатора Юрія Чижмаря, давно не бачила його, скучила і хотіла передати йому привіт. Але, нажаль, в нього не було часу. Він встиг лише спитати як моє здоров'я і побіг працювати. А як моє здоров'я? В селі у нас лікарів немає.

– Після того, як Вас побила держохорона президента, перед Вами хто-небудь вибачився? Чи дзвонили Вам люди з оточення Віктора Ющенка?

– Ні, ніхто не вибачався і ніхто не дзвонив. Слава Богу, є люди, які пообіцяли розібратися в цій справі, покарати тих, хто мене образив. Це прокурор Харкова, але я забула його ім'я. У лікарні від БЮТ мене провідував Михайло Ливинський (керівник апарату Кабінету міністрів – "СЕЙЧАС"), а від "Нашої України" тільки Микола Катеринчук. Більше ніхто у "Нашій Україні" про мене не дбав.

– Після інциденту у Вас не виникло бажання покинути "велику політику"?

– Ні, я не покину політику. Бо не можу покинути тих лідерів, що народ з Майдану привів до влади.

– Після лікарні Ви бачилися з президентом чи прем'єром?

– Ні, нікого я не бачила. Я останній раз з Ющенком говорила у липні, на Говерлі.

– Через те, що Вас побили, чи змінили Ви своє ставлення до Ющенка, ображаєтесь на нього?

– Як мені не важко, як мені не прикро, я все рівно його люблю. Бог йому суддя, а не я. Я його поважаю, і Юлю Тимошенко я люблю і поважаю.

– За кого тепер – Ющенка чи Тимошенко – Ви буде агітувати та голосувати на президентських виборах?

– Спочатку мені треба дожити до цих виборів. Але я так думаю, що агітувати буду за них двох, бо вважаю, що вони підуть на президентські вибори однією командою. Я хочу, щоб президентом знов став Ющенко, а прем'єром – Тимошенко. Як би сильно вони не сварилися, вони будуть разом.

– Вам від їх команд вже поступало запрошення до співпраці?

– Ні. Мені ніколи не пропонували агітувати чи за Ющенко, чи за Тимошенко. Я сама їжджу, сама ходжу. Я не належу до тих людей, що агітують за гроші. Хоча знаю таких – наприклад, агітаторам Мороза платять 120 грн.

– Ви готуєтесь до дострокових президентських виборів?

– Дострокових виборів не буде, я в цьому впевнена. Ющенко буде президентом увесь строк. Навіщо ж проводити ці вибори, коли їх не хоче народ? Кравчуку заплатили гроші за ту заяву, коли він попросив Ющенка піти у відставку. Краще б він на себе подивився, бо це він з Кучмою розікрав, розгромив Україну. Він немає права ображати Ющенка!

– А ви вірите, що це Тимошенко попросила Кравчука звернутися до Ющенка?

– Не вірю. Це Кравчук сам, Юля не могла так зробити. Юля розуміє, що зараз проводити вибори не можна, бо криза.

– Як гадаєте, можна людей переконати вдруге проголосувати за Ющенка?

– Якщо Ющенко візьметься за бандитів, які заважають Україні отримати дешевий газ, якщо власників банків на місце поставить, то люди будуть за нього голосувати.

– Це у нього команда непрофесійна чи Віктор Андрійович сам винен, що його рейтинг зараз нижче 3%?

– Він не винен – це точно. Чи винна його команда, я не можу сказати, бо не хочу ображати людей. Але оточення в нього складне.

От за кого більше всіх мені душа болить, так це за Миколу Катерчука. Це людина з народу, він любить простих людей. Ющенку було б ліпше коло нього. Тому що всі інші переймаються власними кишенями і гаманцями, а Микола – ні. Ющенко ще прийдеться відповідати перед Богом за те, що він відштовхнув від себе Катеринчука. Це був страшний гріх.

Микола стільки зробив для Віктора Андрійовича. Це ж він разом с Мариною Ставнійчук і Юрієм Ключковським відстоювали його у судах у 2004 році.

– Як гадаєте, Тимошенко зможе витягнути країну з кризи?

– Сама Тимошенко не зможе подолати кризу, і сам Ющенко не зможе. Все буде добре, якщо вони будуть разом діяти.

– Що потрібно зробити для подолання кризи: Стельмаха зняти чи взяти кредит в МВФ або у Москви?

– Перший крок Тимошенко вже зробила, вона скоротила зарплати депутатів, міністрів, чиновників. Ще необхідно позбавити службовців пільг, і одразу в країні стане легше дихати. Як би не Юля, депутати ніколи би не проголосували за зменшення зарплати.

Друге – необхідно звільнити Стельмаха. Щодо кредитів, то, звісно, страшно брати, бо потім втричі більше треба віддавати. Може, я людина неграмотна, але мені здається, що гроші треба позичати не в Москві, а у наших мільярдерів. Але може я і помиляюсь, Тимошенко і Ющенкові видніше. Я ж політик від народу, той, що до президента думку людей доносить, а за кредити – то Віктор Андрійович краще знає.

– Ви вірити, що у 2010 році новим президентом стане Віктора Янукович?

– Ні. За ним підуть тільки ті люди, яких він купив. Шансів стати президентом в нього немає.

– За чотири роки після Майдану Ви так і не змінили своє ставлення до нього?

– Я з Януковичем не сварилась, але й любити його мені теж немає за що. Хай спочатку дасть людям – Тимошенко, Ющенкові – попрацювати. Треба, щоб вони десять років послужили, а потім питати з них, зробили вони щось, чи ні. Кучма два строки сидів на Банковій.

Особливо погане у мене ставлення до Азарова, гидко на нього дивитися. Що п'ятниці на "Інтері" забиває людям голову брехнею. Всіх ображає, сварить, забув, як сам погано служив Україні. Ми ж пенсії, зарплати при ньому не получали. А коли Віктор Андрійович і Юлія Володимирівна прийшли до влади, одразу збільшилась пенсія і зарплата. А при Януковичі платили копійки.

– Як, на Ваш погляд, у молодих політиків – Яценюка, Гриценка, Хорошковського – є шанс стати президентом України?

– Яценюк молодець. Він завжди правду каже, і за президента завжди турбується. Мені здається, що він так думає: "Я ще встигну, а Ющенкові треба допомогти". Про Гриценка нічого не можу сказати.

Знаю напевне, що люди не люблять Тягнибока. В нас про нього кажуть так: "Тягнибік тягне у бік". Бо він відтягує голоси у всіх наших помаранчевих лідерів.

– У неділю буде жіноче свято 8 Березня, яких подарунків чекаєте?

– Здоров'я прошу у Бога, і щоб Юля і Вітя помирились. Я їх люблю і поважаю. Тимошенко, Ющенко, Безсмертний, Катеринчук, Порошенко, – це ті люди, які стояли на Майдані, і я їх завжди буду захищати. Я хочу, щоб їм Бог допомагав, і я не хочу, щоб вони розколювалися.

Як би я була у Києві, то святкувала 8 Березня, а так – буду у дома в ліжку лежати. Але хочу Юлії Тимошенко, Катерині Ющенко, жінці Романа Безсмертного, жінці Миколи Катеринчука, жінці Віктора Балоги і всім жінкам України побажати наступне: щоб усі були здорові, щасливі і багаті, щоб процвітали, як у полі маки.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢