Арсеній Яценюк: Україна почне виходити з кризи у 2011 році

Точка зору

Якщо долар скочить до 10 – доларові кредити не повернуться. Чим більше антикризових законів ми приймаємо, тим більше заглиблюємо кризу. Всі гнали чушку за кордон, отримували долари і думали, що це буде тривати вічно. Уряд дозволяє собі робити дурнями не тільки 46 мільйонів, а і все світове товариство. Серце – знаєте, так: пі, пі, пі, а потім пііііііііі…

Мені подобаються ті речі, які проголошують світові лідери. Вони чудово виступають, вони мають чудові здібності до артикуляції. Вони кажуть про те, що нам треба діяти тільки спільними зусиллями. Ніяких заходів протекціонізму! МВФ повинен стати центральним банком світу. Світовий банк повинен стати провідним банком світу і ввести процедури фінансової регуляції.

Закінчується форум, президент Сполучених Штатів їде в США, приймає законопроект на 787 мільярдів, який передбачає чіткі і жорсткі протекціоністські заходи. Те саме відбувається в Європі. Всі відмовляються від будь-якої взаємодії в частині фінансового сектора. Ті заяви, які звучать на найвищому політичному рівні, на жаль, суперечать тому, що відбувається в реальному житті. Кожна країна самостійно бореться з кризою.

Якщо вам хтось скаже, що є будь-який рецепт, який передбачає, як боротися з кризою – вони вас дурять.

У світі було застосовано два елементи боротьби з кризою перший – це фактичне фінансування економіки як такої. Другий підхід – по зменшенню податків. Оце є всього-навсього два виходи.

Чим більше антикризових законів ми приймаємо, тим більше заглиблюємо кризу

Я тричі працював в уряді і знаю: якщо хочеться завалити якусь проблему, треба зробити дві речі: або створити комітет, або організувати робочу групу. Та й як приймаються закони – мені відомо. Увечері поступає закон, за ранок комітет приймає, швиденько засовуються туди статті, які комусь потрібні з огляду на те, хто яку компанію представляє, і в результаті виходить закон – так званий антикризовий – з пільгами і субсидіями для когось.

Я попереджав: чим більше таких антикризових законів ми приймаємо, тим більше заглиблюємо кризу. Основна наша біда – відсутність антикризового плану. Багато розуму не треба, достатньо прочитати Financial Times. Там написано, як у таких випадках чинили в інших країнах. Там виходили і казали: ось антикризовий план, ось кожна галузь у ньому, ось кожен сектор, а ось закони, які потрібні. І якщо такого плану немає, толку не буде.

"Всі гнали чушку за кордон, отримували долари і думали, що це буде тривати вічно"

Перша і найосновніша проблема України – тотальна залежність від експорту. Ми – класична ескпортно-орієнтована держава, яка нічого не змінила з совєцьких часів. Совєцька держава експортувала газ, деревину і нафту, а ми експортуємо метал. Внутрішній ринок нікого не цікавив, всі сподівалися на зовнішнє споживання. Всі гнали чушку назовні, отримували долари, залучали неймовірні кредити і думали, що це буде тривати вічно.

Друга проблема – це відсутність внутрішнього ринку. Внутрішній попит стимулювався споживчим кредитуванням. Основне споживче кредитування надходило від іноземних банків. Якщо це іноземний банк, то він заходить в Україну, щоб про стимулювати свого виробника – у Франції, в Німеччині, Великобританії, будь-якій іншій країні. Там у них кредитний портфель, там у них обсяг виробництва. А той обсяг споживчих кредитів, який ми сьогодні маємо, став тотально загрозливий для української економіки.

"Інколи краще себе вщипнути за одне місце, аніж робити те, що нещодавно було запроваджено"

Точно не треба складати руки. Це перше. І друге – точно не треба робити дурниць. Інколи краще себе вщипнути за одне місце, але нічого не робити, аніж робити те, що нещодавно було запроваджено.

Ну, наприклад – абсолютно геніальна ідея збільшити податок для власників транспортних засобів. По-перше, люди зараз мають чим зайнятися, бо люди оточили місто Київ, а по-друге, бюджет від цього нічого не отримає.

Національному банку треба перестати робити дурниці

Національному банку треба перестати робити дурниці, які він робив тривалий час. Нагадаю вам червень місяць минулого року, коли Нацбанк вийшов з "геніальною" ініціативою ревальвації гривні. А знаєте, яка була мета цього всього? Приховати інфляцію. Я вам розкажу, як це було.

Прем'єр-міністр тисне на голову національного банку з мотивацією: якщо ви не зробите ревальвацію, я вас звинувачу в інфляції. Голова Нацбанку, замість того, щоб вийти на пресу і це все розказати, починає доводити курс до 4,5 і думає, що він стримує інфляцію. Цифру інфляції пригадуєте за 2008 рік? 22%. Але при цьому ми втратили близько 10 мільярдів доларів. Нам МВФ дав 12.

Я є дуже реальний чоловік у питаннях стабілізації курсу. Ті, хто розказують, що курс вернеться до 6 – вернеться, але років через 10. Напевно, колись вернеться, але це – прогнози зі стелі.

У нас по курсу дуже легко орієнтуватися. Як тільки виходить програма "Свобода слова", там є хтось з Національного банку і каже "Курс буде 8" – на ранок чекайте 9. або кажуть: "Депозити почали прирощуватись" – все, депозити течуть. За січень місяць зняли 19 мільярдів гривень. Так система довго жити не може.

Уряд дозволяє собі робити дурнями не тільки 46 мільйонів, а і все світове товариство

Я думаю, що стабілізація повинна прийти нескоро, але це залежить від уряду. Національний банк є тільки одним з елементів економічної політики. За економічну політику в кожній країні, а тим більше, в Україні, відповідає виключно уряд.

Якщо уряд дозволяє собі робити дурнями не тільки 46 мільйонів, а і все світове товариство, яке виписало кредит на 16,5 мільярдів доларів, і розповідає, що в нас буде 0,4% ріст ВВП, то ви чудово знаєте, в яких країнах запрограмований ріст: Китай, Індія і Україна. Три країни на весь світ. Хто такі нам китайці? Чому ми й їх не переплюнули? Чому ми передбачили тільки 0,4% росту ВВП? Ми ж могли й вище передбачити! (Сміх у залі. – ред.)

Уряд негайно повинен зробити секвестр бюджету. Так, це буде непопулярно. З секвестром бюджету президентські вибори не виграєш.. Але тут треба вибирать: або ти ідеш на вибори в тому форматі, в якому йшов президент Рузвельт (і виграв виборчу кампанію, і вивів країну з кризи), або можна іти з соціально-популістськими гаслами, повність довалити країну – і, до речі, програти вибори. Питання ж не у виборах, питання, як це все потім відбудовувати.

Якщо буде запропонований новий бюджет – тоді МВФ відновить співпрацю з Україною це – єдиний вихід.

Що вимагає МВФ? Щоб два на два завжди було чотири

Що вимагає МВФ? Тільки одну річ: щоб два на два завжди було чотири. Вони кажуть: "Подайте реальний бюджет". Хіба це неймовірне прохання до уряду? Нормальне. "Не підвищуйте соціальні виплати, бо ви не маєте звідки платити. Ви не можете поставити рівень видатків на рівні 40% минулого року, бо у вас доходи бюджету -20%". Хіба це не нормальне явище? Нормальне. "Ви не можете платити за газ втричі менше, ніж ви за нього платите Росії". Іншими словами, МВФ попросив: будьте професійними.

Чому зараз нема кредиту? Тому що МВФ не хоче брати на себе відповідальність за нас перед іншими іноземними кредиторами. І саме тому з'явилась історія про "російський кредит". Росія дає кредит без зобов'язань – принаймні, у публічній площині. Але безкоштовний сир буває тільки в одному місці. І я розумію, куди піде частина кредиту – теоретичного, бо вони ще нічого не дали і не дадуть. Вона піде на оплату газового боргу. Я вже знов чекаю, що наші партнери з Росії скажуть, що Україна знову винна близько 2,5 мільярдів доларів за газ. Саме тому – МВФ і ніхто інший.

Після МВФ іде Світовий банк. Але ніколи Світовий банк не піде перед МВФ. Потім іде ЄБРР. Після ЄБРР іде європейський інвестиційний банк. Це такий ланцюжок. А після них уже ідуть всі інші.

Якщо долар скочить до 10 – доларові кредити не повернуться

Не всі банки виживуть після цієї банківської кризи. Треба вирішувати питання по кредитах. Якщо долар скочить до 10 – треба чітко розуміти, що доларові кредити не повернуться. Їх можна реструктуризовувати з 5 років до 15, але це вже окреме питання.

Середньостатистичний кредитний портфель у доларах – 70%. Ми всі залізли в ризики. Ми думали так: ми ж люди економні, зекономимо собі 4,5%. Зекономили. Мінус 50% для кожного – це поки що. А там далі дасть ся знати.

Більшість людей, беручи доларові кредити, не думали. Вони не мають економічних знань, вони дивляться лінійно на проблему. А ще наша проблема – в тому, що люди думають так, що це минеться.

Як тільки ви оголосите погашення кредитів фізособам, за ніч банк переверне кредит із юросіб на фізособи, вийде на аукціон і буде купувати як фізособа. Правила гри повинні бути однакові для всіх.

"Серце – знаєте, так: пі, пі, пі, а потім пііііііііі…"

Економіка – це для мене пацієнт. І кожен президент – це такий дядько з дефібрилятором. Знаєте, що таке дефібрилятор? Це – така штука, яка запускає серце. От конгрес ухвалює рішення виділити гроші, вмикається дефібрилятор – бац, серце запрацювало. Всі кажуть: браво! Але серце – знаєте, так: пі, пі, пі, а потім пііііііііі… Вони знову запускають дефібрилятор. І так вже в третє чи вчетверте у світі намагаються запустити економіку. Але щось не працює.

Базовий прогноз каже про те, що світова економіка вийде з кризи у 2010 році. Коли я почув цей прогноз у Давосі, я зрозумів, що всі відклали вихід з кризи на 2010 рік, бо точно знали, що у 2009 ніхто не впорається.

Якщо врахувати українські реалії, то ми вийдемо з кризи десь за рік після того, як задихає світ. Тому можна сказати, що Україна почне виходити з кризи у 2011 році.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢