Битва за Нацбанк

Точка зору

Верховна Рада збиралася на позачергове засідання – саме для того, щоб звільнити голову НБУ Володимира Стельмаха. Вже друга за останній місяць спроба парламентаріїв позбутися чільника Нацбанку. Якщо минулого разу Рада лише порекомендувала президентові його звільнити, то тепер депутати просто скасували свою постанову про призначення пана Стель­маха на цю посаду від 2004 року. Очевидно, що питання відставки голови Нацбанку вже остаточно перемістилося з площини еко­номічної в політичну. Тому Тиждень вирішив прояснити кілька досить туманних моментів цієї ситуації.

– Чому Верховна Рада не може звільнити голову Нацбанку?

Бо згідно з Конституцією призначають і звільняють голову НБУ за поданням президента України. Немає подання – немає нагоди звільнити місце. Проте Верховна Рада має право скасовувати свої постанови, а голову НБУ призначають саме постановою. Цим шляхом пішли парламентарії в понеділок. З іншого боку, Акт про проголошення незалежності України також ухвалено постановою ВР… Чи законно вчинили депутати, скасувавши постанову про призначення Стельмаха 2004 року, має вирішити Конституційний Суд.

– Кому вигідно, щоб Стельмах пішов?

Нацбанк підзвітний Верховній Раді та президентові. Проте жоден керівник держави не може давати прямих розпоряджень голові Нацбанку. Це дуже непокоїть прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, яка стверджує, що має свій антикризовий план, але НБУ заважає його реалізувати. Останнім часом прем’єрка кілька разів напряму звинувачувала пана Стельмаха в зловживаннях та махінаціях. Вона зробила вже кілька різних спроб позбавити місця нинішнього голову НБУ.

– Що зміниться, якщо Стельмаха звільнять?

Якщо наступний голова Нацбанку жорстко дотримуватиметься фіксованого режиму валютного курсу, це може означати суттєві обмеження за імпортними операціями. Опоненти Юлії Тимошенко кажуть, мовляв, вона наполягає на звільненні Стельмаха тому, що він заважає їй увімкнути «грошовий верстат». Наразі НБУ виступає проти вкидання в економіку грошей, не підкріплених реальним сектором економіки. Якщо ідеологія Нацбанку зміниться й гроші просто друкуватимуть, це призведе до високих інфляційних показників.

– Як ситуація навколо звільнення голови НБУ впливає на загальний стан справ в економіці?

Є думка, що Україна не отримає наступного траншу кредиту від МВФ (восени Україні виділено $16 млрд кредиту, зараз у Києві перебуває місія Фонду, яка відстежує, як витрачаються кошти). Однією з причин можливої відмови називають ситуацію навколо голови НБУ.

– А де зараз Стельмах?

У відпустці. З 15 січня голова Нацбанку перебуває у відпустці, яка триватиме 30 днів. Як повідомили в НБУ, пан Стельмах пішов у відпустку для того, щоб спокійно відзначити своє 70-річчя (18 січня). Потім він вирішив відбути всі відведені йому законом 30 днів відпустки. Наразі скрізь за пана Стельмаха «віддувається» його перший заступник Анатолій Шаповалов. Саме він у понеділок звітував перед парламентаріями та відповідав на їхні незручні запитання

– У чому полягає «політика Стельмаха»?

Донедавна він був людиною, яка палко вірила в гривню. Коли влітку минулого року курс упав до 4,6 UAH/USD, Володимир Стельмах казав, що вже восени $1 коштуватиме 3 грн. Водночас голова Нацбанку сповідує політику вільного валютного курсоутворення. Хоча в Україні є фіксований курс валют (так званий курс НБУ), проте насправді він формується у вільному режимі.

Щодо рефінансування банків Стельмах займає позицію якомога меншого втручання свого відомства у справи комерційних банків. У часи кризи це означає, що держава має допомагати лише тоді, коли банки справді не можуть впоратися самостійно. Проте критерії, за якими НБУ визначає, чи потрібна допомога певному банкові, не є конкретними і загальновідомими.

– Чому президент так тримається за Стельмаха?

По-перше, для Віктора Ющенка важливо мати у своєму арсеналі проти прем’єрки такий впливовий інструмент, як Нацбанк. По-друге, Стельмаха з Ющенком пов’язують давні дружні стосунки. 2000 року за рекомендацією Віктора Андрійовича пан Стельмах змінив його на посаді голови НБУ. Коли в грудні 2004-го, незадовго до 3-го туру президентських виборів, Володимира Стельмаха призначили головою Нацбанку знову, ця кандидатура була погоджена з майбутнім президентом Ющенком. По-третє, звільнення Стельмаха за першою вимогою означало б для Ющенка виявити свою політичну слабкість.

– Хто претендує на крісло голови НБУ?

– Компромісною тимчасовою фігурою може стати нинішній перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. Тимошенко ж бачить у кріслі голови НБУ свого радника та екс-керівника Нацбанку Сергія Тігіпка. У понеділок ВР, скасувавши постанову про затвердження Стельмаха головою НБУ, намагалася також скасувати свою постанову про звільнення з цієї посади пана Тігіпка. Інакше кажучи, поновити Тігіпка на посаді. Проте голосів забракло. Серед інших кандидатів називають в. о. голови НБУ під час виборів 2004 року Арсенія Яценюка, а також нинішнього голову спостережної ради Нацбанку Петра Порошенка.

– Як далі розвиватимуться події?

– Президент Віктор Ющенко звертатиметься до Конституційного Суду з поданням, чи мали право народні депутати скасовувати свою постанову від 2004 року. Проте розгляд справи може затягнутися. Тому є два основні сценарії подальшого розвитку подій. Перший: Ющенко відстоюватиме Стельмаха до останнього, а Тимошенко може вдатися до «силового сценарію» (як це було, наприклад, із Фондом держмайна) і спробує в буквальному сенсі посадити в крісло голови НБУ свою людину. Другий: Ющенко і Тимошенко домовляться про компромісну постать, наприклад, Арсенія Яценюка – парламентарії також підтримають його кандидатуру.

Новини

9 Лютого 2024

Угорські фермери заблокували КПП Захонь на кордоні з Україною

Велика Британія може скасувати захисні заходи щодо гарячекатаного рулону

За тиждень літр автогазу подешевшав ще на 50 копійок

У січні зростання споживчих цін сповільнилось до 0,4%

В Україні зростає споживання електроенергії

Попит на електромобілі в Україні зріс у 2,8 раза

Експорт чавуну в Бразилії збільшився

Уряд створив промислово-оборонний комітет на чолі з прем’єром

В ЄС досягли попередньої угоди щодо закону про промисловість з нульовими викидами

У світі зростатиме конкуренція за високоякісний металобрухт

POSCO розпочала будівництво електродугової печі на заводі в Кван’яні

Outokumpu розраховує на збільшення поставок у першому кварталі

Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

США запровадили санкції за порушення обмежень цін на російську нафту

Vale та Hydnum Steel вивчать можливість будівництва заводу з виробництва залізорудних брикетів

Tata Steel завершує злиття п’яти дочірніх компаній та скасовує злиття з TRF Limited

ВСІ НОВИНИ ⇢