Чи зростатиме євро

Точка зору

У середині січня євро в обмінниках продавався за 12,6 гривень. У цю середу можна було купити по 10,8 гривень. І це незважаючи на те, що курс євро до гривні перераховується через долар, який знову почав дорожчати.

У цю середу євро впав проти долара до тримісячного мінімуму. З січневих 1,33 долара за євро він обвалився майже до 1,25, після чого застиг у нерішучості.

В Україні офіційний курс євро до гривні повторював руху на міжнародних ринках. У середині січня євро в обмінниках продавався за 12,6 гривень. У цю середу можна було купити по 10,8 гривень. І це незважаючи на те, що курс євро до гривні перераховується через долар, який знову почав дорожчати.

"Був пробитий технічний рівень підтримки 1,2720 після повідомлення рейтингового агентства Moody's про можливість перегляду з пониженням рейтингу найбільших європейських банків, які мають представництва в Східній Європі, де проблеми в економіці обіцяють проявитися особливо гостро", – підкреслив аналітик компанії "Телетрейд" Андрій Шевера.

Як звичайно на валютних ринках, коливання курсу сталися внаслідок перетікання валют. Справжні його причини відомі небагатьом. Але, за загальноприйнятою версією, вже тривалий час відбувається зіткнення двох потоків новин. Гарних з боку США і поганих з Європи.

США першими увійшли в кризу, але вони ж першими почали активно з неї вибиратися. Зокрема, у середу адміністрація президента США оприлюднила план допомоги ринку житла.

У той же час, уповноважений Єврокомісії з економічних і фінансових питань Хоакін Альмуніа сказав, що Євросоюз не зможе надати фінансову підтримку відразу всім країнам Східної Європи. Замість цього ЄС буде допомагати країнам-членам, зокрема, Австрії, банки якої видали в країнах Східної Європи кредити на 230 мільярдів євро.

На сьогодні, існують два варіанти подальшого руху ціни євро. Вона буде визначатися міжнародними ринками.

Шевера вважає, що в найближчі дні євро ще подешевшає проти долара. "Я бачу, що приблизно на 1,25 знаходиться мінімальний рівень підтримки жовтня минулого року, а на 1,16-1,17 – рівень жовтня 2005 року. Найближчим ключовим рівнем є мінімум минулого року в області 1,2330. Саме після того, як EUR/USD подолає його, можна буде з впевненістю говорити про тестування зони 1,18-1,16. Поки що лише зрозуміло, що тест рівня 1,2330 не за горами", – вважає він.

Якщо спрацює ця версія, в найближчі дні здешевленню євро в обмінниках може перешкодити тільки подорожчання долара проти гривні.

Інша версія – відновлення зростання євро. В її користь говорять слова Йохан Явеуса з банку SEB. "Євро ослаб в останні дні і зараз відновлюється. У Східній Європі ми бачили величезний розпродаж, і в якийсь момент ми досягли рівня, де почалося відновлення, нехай це всього лиш фіксація прибутку", – сказав він.

Таким чином, у найближчі дні стане зрозуміло, в який бік піде євро. Залишилося дочекатися, чи подолає курс рівень 1,23. За підсумками четверга, EUR/USD відскочив до рівня 1,27 долара, однак після цього знову почав знижуватися.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢