Ефект від зниження ЄСВ: чи збільшив бізнес зарплати?

Точка зору

У грудні 2015 року парламент наважився на рішучий крок: майже вдвічі зменшив розмір ставки єдиного внеску для роботодавців, встановивши її на рівні 22%. 

Крім цього, Верховна Рада скасувала утримання єдиного внеску із заробітної плати працівників та інших доходів.

Цей крок обійшовся державі недешево.

ЄСВ – основне джерело поповнення Пенсійного фонду. Після зниження податкових ставок левова частка тягаря з утримання ПФ лягла на державу. Розмір підтримки фонду з державного бюджету збільшився з 94,8 млрд грн у 2015 році до 145 млрд грн у 2016 році.

Знижуючи ставку, Мінфін був налаштований оптимістично. Зменшення навантаження на фонд оплати праці повинно було створити умови для виходу зарплати з тіні.

Передбачалося, що дірка в бюджеті поступово зменшуватиметься: бізнес спрямує кошти, які вивільнилися від зниження ЄСВ, на підвищення зарплат, а отже, збільшаться доходи держави від податку на прибуток.

Ефект від зниження ЄСВ Мінфін та податкова ще тільки обіцяють прорахувати, бо "наразі він нечіткий". Для "нечіткості" є логічні причини.

Складно виокремити, що більше стимулювало підприємців підвищувати зарплати: зниження ЄСВ чи інфляція. Зате країна отримала дуже чіткий дефіцит Пенсійного фонду – 145 млрд грн, а пошук джерел його покриття став одним з ключових питань під час візиту місії МВФ.

Про це ЕП детально розповів міністр соціальної політики Андрій Рева. З його слів, уряд не полишає ідею підвищення пенсійного віку, однак поки що готовий з цим зачекати як мінімум до 2017 року.

Також, на думку міністра, кількість платників ЄСВ необхідно збільшити. 

А поки що ЕП з'ясовувала, як зниження ЄСВ до 22% вплинуло на бюджет і бізнес, чи зросли зарплати.

Методом батога і пряника

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, в держбюджеті на 2016 рік були враховані додаткові надходження від податку на прибуток через зниження ставки ЄСВ в обсязі 9 млрд грн. Однак про вплив ЄСВ на податок на прибуток, за словами міністра, говорити ще рано.

Наприкінці року, каже Данилюк, у великих компаніях трудові контракти переглядаються, зарплати підвищуються. "На якісніші показники щодо рівня зарплат та динаміки їх підвищення, особливо в галузевому контексті, слід розраховувати у наступному році", – відзначає він.

За офіційними даними, у першому кварталі план з доходів від податку на прибуток перевиконано більш ніж на 2 млрд грн. Замість 12,4 млрд грн зібрали 14,5 млрд грн.

Ситуація з надходженнями від ЄСВ теж не найгірша. З нового року ставка ЄСВ зменшилася майже вдвічі, надходження до бюджету – ні.

"Попри зменшення ставки ЄСВ його надходження у січні-квітні 2016 року зменшилися проти аналогічного періоду 2015 року лише на 26,7%", – відзначає у розмові з ЕП заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

Тенденція позитивна, однак сказати, що це саме ефект від зниження ЄСВ, складно.

"Певні ознаки детінізації є. Проте причиною може бути і збільшення розміру оплати праці великими платниками податків, викликане переглядом трудових контрактів наприкінці 2015 року для утримання кваліфікованого персоналу в умовах інфляції", – вважає вона.

Саме тому говорити про детінізацію ще зарано. При цьому, за словами Макеєвої, фактичні надходження з ЄСВ у 2016 році відповідають запланованим показникам бюджету на 2016 рік.

ЄСВ, 2016 рік

січень

лютий

березень

квітень

Заплановано, млрд грн

8 957,7

10 153,4

10 414,1

10 724,2

Виконано, млрд грн

10 370,3

9 467,9

10 178,6

10 821,7

Джерело: Мінфін

Що вплинуло на зарплату

Порівняно з березнем 2015 року розмір заробітної плати у березні 2016 року збільшився на 27,4%, повідомила Макеєва. Представники бізнесу підтверджують: зарплати справді зросли.

"За чотири місяці 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року середня заробітна плата виросла майже на 23%. Це навіть більше, ніж планувалося. Якщо говорити лише про ефект від ЄСВ, то збільшення мало б відбутися на 14,3%", – говорить директор департаменту соціальної політики федерації роботодавців України Юрій Кузовий.

На його думку, причина – інфляція. "Намагаючись не допустити відпливу співробітників в умовах росту цін, роботодавець підвищує зарплату навіть більшими темпами, ніж очікував Мінфін", – пояснює він.

За словами голови спілки податкових консультантів Леоніда Рубаненка, підвищення зарплат тільки почалося і йде поступово.

"Вивести зарплати з тіні допомагають і пряник у вигляді зниження ЄСВ, і батіг у вигляді посилення боротьби податківців з махінаціями з ПДВ завдяки системі електронного адміністрування податку. Всі розуміють: рано чи пізно, але прийдуть і запитають", – відзначає експерт.

Найактивніше, за його словами, підвищують зарплати ті, хто працює з Міноборони, МВС, Держрезервом. У цих відомств найбільше можливостей для закупівель у малого і середнього бізнесу.

"У процедурі цих закупівель потрібно показувати наявність виробничих потужностей і реального персоналу з нормальним рівнем зарплати. Конверти до уваги не беруться", – пояснює Рубаненко.

"Більшість бізнесменів, які в 2015 році застосовували понижуючий коефіцієнт, перейшли на ставку 22% і не знижували доходи працівників", – говорить перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій, "Самопоміч".

Це при тому, зазначає він, що в цілому податкове навантаження для таких підприємців зросло. У 2015 році із застосуванням коефіцієнту вони платили 15% податку. За даними депутата, коефіцієнт застосовували близько 10 тис суб'єктів господарювання.

"Надходження від ЄСВ залишаються в рамках очікувань Мінфіну. Значно краще зростають надходження від податку на доходи фізосіб. З одного боку, це результат зростання середньої зарплати, з іншого – підняття ефективної ставки ПДФО. Реальні тенденції щодо виходу бізнесу з тіні побачимо наприкінці року", – прогнозує Журжій.

 Натисніть для збільшення

За його словами, бізнес поки спостерігає за планами держави у податковій політиці і намагається зрозуміти, що буде далі.

Багато негативу в бізнес-очікування, каже Журжій, додав міністр соціальної політики Павло Розенко, який заявив: якщо бізнес не буде легалізуватися, то уряд підвищить ставку ЄСВ.

"Процес детінізації і легалізації не відбувається миттєво. Такі заяви на фоні високого рівня недовіри підприємців до дій держави – це просто катастрофа", – резюмує він.

За інформацією джерел ЕП, уряд не планує підвищувати ставку ЄСВ, але налаштований на збільшення кількості платників цього податку.

Галина Калачова

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢