Потрібно знизити «градус»!

Точка зору

В українсько-російських відносинах назріває дипломатичний скандал, який може мати далекосяжні наслідки для обох країн. Пов’язано це з можливістю оголошення персоною нон-грата надзвичайного і повноважного посла Російської Федерації в Україні Віктора Черномирдіна, який в інтерв’ю «Комсомольской правде в Украине» від 11 лютого негативно оцінив дії українського керівництва. Зокрема, російський посол, м’яко кажучи, заявив: «Так, собачаться між собою, криють один одного… У відкриту, по телебаченню!» Характеризуючи українських політиків, Черномирдін сказав, що «з цим українським керівництвом домовитися не можна». «Прийдуть інші люди — подивимося… Обов’язково тверезі прийдуть, нормальні», — переконаний російський посол. Крім того, в діях української йому скрізь бачаться «американські вуха».

17 лютого російського посла було викликано на Михайлівську площу, де йому було висловлено протест стосовно недружніх і вкрай недипломатичних оцінок, коментарів і висловлювань на адресу України та її керівництва. Як повідомили в прес-службі МЗС, у ході зустрічі було наголошено, що такі дії Посла суперечать положенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини, є грубим порушенням норм дипломатичної етики та міжнародного права та несумісні зі статусом керівника дипломатичного представництва в країні перебування. На Михайлівській відзначили, що «генеральні консули РФ у Харкові, Одесі та деякі дипломати посольства РФ в Україні також порушують норми Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року». Нагадаємо, що в даній статті йдеться про те, що держава перебування може в будь-який момент, не мотивуючи своє рішення, оголосити голову чи співробітника представництва іншої держави персоною нон-грата.

«Мене як громадянина це скривдило. Не можна в дипломатії вести розмову в такий спосіб. Немає порядку, коли посол у країні перебування дозволяє собі такі заяви», — заявив вчора голова українського зовнішньополітичного відомства Володимир Огризко. За його словами, Черномирдіну зроблено відповідне попередження. «Далі все залежатиме від посла Черномирдіна. Він має зробити так, щоб більше таких заяв під час його перебування не пролунало… Кожна держава може діяти в рамках положень конвенції і будь-який дипломат, який порушує конвенцію, може бути оголошений персоною нон грата», — підкреслив Огризко.

Слід відзначити, що така різка заява стала першою в історії українсько-російських відносин. Досі Київ не оголошував персоною нон грата жодного посла іноземних держав, які мають свої представництва в Україні.

Справді, багато заяв чи висловів Віктора Степановича є недипломатичними. У принципі, цьому немає чого дивуватися, адже він не кадровий дипломат. Разом з тим не можна забувати, що Черномирдін перебуває в Україні з часів Кучми і є тут своєю людиною. Можна навіть сказати, що він є радянською людиною, для якої психологічно нинішні кордони є доволі умовними. Можна навіть припустити, що Черномирдін, спеціально йде на загострення, намагаючись завершити свою кар’єру, щоб повернутися в Росію з певним іміджем.

Слід зазначити, що російська сторона одразу відреагувала на заяву українського МЗС. «Усе це сумний факт. Можна тільки пошкодувати, що даний крок Києва спрямований на свідоме нагнітання напруженості та емоцій в українсько-російських відносинах. Ми знаємо, про що говорить Віктор Степанович Черномирдін, і ми, та й не тільки ми, знаємо образність його мови. І бажання створити проблему з усього цього є спробою викликати ворожість до представників Росії в Україні», — цитує Інтерфак слова джерела МЗС РФ.

І ця реакція є зрозумілою. Однак, дуже дивно, що моментально російську сторону зайняла найбільша опозиційна партія в українському парламенті. «Ми вважаємо висловлювання голови міністерства закордонних справ України на адресу надзвичайного і повноважного посла Росії Віктора Черномирдіна такими, що наносять шкоду відносинам України і Росії. За такі висловлення потрібно знімати з роботи», — заявила вчора заступник голови Партії регіонів Ганна Герман.

Тим часом радник Юлії Тимошенко Олег Медвєдєв вважає, що МЗС України мусило жорстко відреагувати на вищепроцитовані заяви. «Так вчинило б дипломатичне відомство будь-якої країни, хоча, думаю, навіть Черномирдін не дозволив собі нічого подібного, будь він послом в Америці чи Німеччині. МЗС Росії мусило б не брати свого не в міру балакучого посла під захист, а зробити йому зауваження і попрости вибачитися за, м’яко кажучи, дуже м’яко кажучи, нетактовні випади свого надзвичайного та повноваженого посла. Язик дається дипломату, врешті-решт, для того, щоб приховувати свої думки», — підкреслив український політтехнолог.

Черномирдін колоритна і не проста людина, яка добре служить своїй батьківщині. І те, що він недипломатично висловився щодо наших державних діячів, має змусити замислитися над тим, як українські політики виглядають у зовнішньому плані. Вони повинні дивитися на себе і не давати підстав політикам іншим країн робити подібні вислови по відношенню до нашої держави.

Наразі наші політики дають дуже багато підстав для критичних оцінок. І можна безкінечно реагувати на подібні заяви-оцінки, але чи не краще, щоб таке загострення не виникало, усунути першопричину. Не потрібно владі давати приводу до подібних оцінок як у середині країни, так і за кордоном.

Як повідомили «Дню» в прес-службі українського МЗС, поки що не йдеться про оголошення російського посла персоною нон грата. «Подивимося, чи він засвоїв урок, а якщо надалі він буде робити подібні заяви, то йому загрожує стаття 9», — відзначив співрозмовник, додавши, жаль, що в Україна багато-хто не бачить шкоди, якої завдає нашій країні російський посол.

Але з цим твердженням важко погодитися. Мабуть, достатньо попередження російському послу і не потрібно доводити справу до оголошення його персоною нон грата. Україні зараз ні до чого загострення ситуації з Росією не треба забувати, що скандал додасть до тих проблем, які й так у нас існують у відносинах з Російською Федерацією, на яку припадає 30 відсотків українського експорту. Треба також зважати на те, як це вплине на імідж нашої країни. І мабуть, все таки треба на місце емоцій в першу чергу ставити державні інтереси. З іншого боку, відповідальною має бути позиція не лише влади, а й опозиції. Не повинна найбільша опозиційна партія ослабляти зовнішньополітичні позиції своєї країни і так відверто «прислуговувати». А взагалі панове — трохи більше дипломатії!

ЦИТАТА

«Налякали бабу туфлями з високим каблуком», — зі властивою для нього іронією заявив російський посол і пояснив: Мене це не хвилює, я не в такому ранзі, щоб мене лякати». Як говорить сам Черномирдін, претензії, які висловило йому українське МЗС, зводяться до висловлювань із газової тематики й перегляду російського документального фільму про війну в Південній Осетії. Посол також не вважає, що його дії і висловлювання якимось чином могли завдати шкоди українській державі.

Новини

18 Квітня 2024

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

Україна у лютому експортувала 148 тис тонн плоского прокату

Українська енергосистема залучає аварійну допомогу трьох країн 

Держборг України у 2024 році може зрости до 94% – МВФ

Україна має затвердити стандарти з переробки будівельних відходів

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю продукції для оборони стандартам НАТО

ДМЗ виготовив шахтний скіп для рудника Суха Балка

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів

Сьогодні можуть обмежити електропостачання для промисловості в усіх областях

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

ВСІ НОВИНИ ⇢