Рости, долар, великий…

Точка зору

В самому Нацбанку слова Савченко всерйоз не сприймають. На відміну від інших топ-керівників НБУ, він вже не раз давав ЗМІ обіцянки, які потім не збувалися. Складається враження, що Савченко спеціально виступає, щоб перевірити, чи вірять ще слову НБУ.

Понеділковий опус заступника голови НБУ Олександра Савченка банкірів не здивував. Його слова звучали більше як набір гасел, ніж реальна розповідь про ситуацію.

Зокрема, про те, що НБУ може забезпечити ревальвацію до 7 гривень за долар і більше.

Але варто враховувати, що в самому Нацбанку слова Савченко всерйоз не сприймають. На відміну від інших топ-керівників НБУ, він вже не раз давав ЗМІ обіцянки, які потім не збувалися.

Складається враження, що Савченко спеціально виступає, щоб перевірити, чи вірять ще слову НБУ. Якщо вірять, він робить все для руйнування залишків цієї віри.

Збитки страшніше за Нацбанк

Насправді, курс долару не знижується. А те, що відбувається на міжбанківському ринку в останні дні лише говорить про те, як на ринок впливають погрози НБУ.

11 лютого регулятор розіслав по банківській системі листа. У ньому він попередив, що не стане продавати валюту банкам, які торгують доларами за курсом вище середньоринкового. Більш того, до таких порушників будуть застосовуватися санкції – аж до позбавлення генеральної ліцензії на проведення валютних операцій. Щоб виключити спекуляції навколо того, який курс є середньоринковим, НБУ написав: 7,973 за долар станом на 11 лютого.

Таким чином, Нацбанк наказав торгувати доларами за курсом не вище встановленого. Банки не стали особливо протестувати. Дії НБУ хоч і є репресивними, але їх, напевно, підтримає все населення країни.

У підсумку, завдяки загрозі, офіційна статистика стала більш гарною. День за днем курс на міжбанку став знижуватися. Буквально наступного дня котирування на ринку впали з 8,09/8,18 до 7,86/8,03 гривень за безготівковий долар. Однак це зниження виявилося несправжнім.

У реальності, курс долара знаходиться вище зазначеного Нацбанком кордону. "Вихід знайшли відразу. Або все пропускається через євро, або з угоди беруться комісійні", – пояснив заступник голови одного з банків, що входить до групи середніх.

Його слова підтверджує ціна готівкового долара, яка не поспішала знижуватися. А вже з початку нового тижня, в понеділок ціна долару на міжбанку знову перевищила рубіж 8 гривень за долар, і пішла вгору. Все це доводить, що одними лише погрозами ситуацію не вирішити.

Як може подешевшати долар, якщо попит на нього все вище пропозиції? Деякі експортери дійсно продавали валюту в січні-лютому. Однак цього недостатньо.

У січні експорт вперше з 2006 року перевищив імпорт. Однак це була штучна перемога, тому що не було підписаних газових контрактів. В результаті, експерти стали говорити про вирівнюванні поточного рахунку платіжного балансу.

Однак у лютому НАК "Нафтогаз" вже почав регулярно купувати валюту для купівлі палива. За оцінками дилерів, попит на безготівкові долари постійно вище пропозиції приблизно на 5%. У масштабах місяця, це достатні обсяги для девальвації.

Розрив не збільшується лише завдяки тому, що НБУ пише листи з погрозами, а також не дає банкам гривню через рефінансування. Але цього недостатньо навіть для того, щоб змусити банки продавати валюту, куплену для себе.

Дійсно змінити розстановку сил на валютному ринку може лише один фактор. За оцінками президента АУБ Олександра Сугоняко, в капітал 17 найбільших банків необхідно довнести 25 мільярдів гривень.

Якщо виключити з цього переліку два держбанки, то на валютний ринок найближчим часом можуть надійти сотні мільйонів доларів. Дев'ять з сімнадцяти найбільших банків мають іноземних власників, але й акціонери інших банків можуть заводити валюту з офшорів.

За інформацією "Економічної правди", термін для поповнення капіталу було надано дуже стислий – один місяць. Це означає, що вже найближчим часом міжбанк відчує приплив капіталів. Але також це означає, що скоро потік валюти вичерпається.

Савченко у меншості

"Економічна правда" зібрала прогнози курсу долара, що прозвучали за понеділок, 16 лютого. На відміну від кінця минулого року, коли лунали переважно висловлювання експертів, тепер є офіційні точки зору.

Заступник голови НБУ Олександр Савченко вважає, що регулятор може забезпечити зміцнення національної валюти до 7 гривень за долар і більше. Для цього, за його словами, потрібно буде посилити нормативи валютної позиції.

Однак припущення інших експертів сильно відрізняються від цього прогнозу. За даними голови Ради НБУ Петра Порошенка, МВФ вважає, що в середньому на 2009 рік Україну чекає курс 8,6 гривень за долар. "При прогнозованості і контрольованості економічних процесів, курс не повинен перевищувати 8,6", – передав думку фонду Порошенко.

"Очікування такі, що девальвація гривні ще не завершилася, і існують різні прогнози середньорічного курсу, але в принципі консенсус полягає в тому, що гривня по відношенню до долара може скласти 9-9,5 гривень за долар", – вважає економіст компанії "Драгон Капітал" Віталій Ваврищук.

"За підсумками січня ми бачимо: експорт / імпорт досить збалансований, причому імпорт, ми повинні розуміти, буде продовжувати падати: люди починають купувати більш прості і дешеві речі … Тому той курс, який на сьогодні є, 7,8-8 об'єктивно вирівняв ситуацію", – сказав голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.

Також, на його думку, зовнішні виплати будуть незначними. З цією точкою зору не згодні експерти міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's. За їх оцінкою, Україні без підтримки МВФ в цьому році не обійтися.

"Розмір міжнародних резервів достатній для покриття трохи більше 100% оціночних потреб банківського сектору в погашенні зобов'язань, що наступають в 2009 році. Але не для фінансування потреб корпоративного сектору в 2009 році, які ми оцінюємо в 9,5 мільярдів доларів (без обліку торгового фінансування) … Приблизно половина кредитів, виданих вітчизняним позичальникам (на їхню частку припадає 80% ВВП), номіновані в іноземній валюті. Тому юридичні та фізичні особи будуть піддаватися валютному ризику, якщо курс гривні буде продовжувати знижуватися ", – йдеться в повідомленні S&P.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢