Газ і маски

Точка зору

Такого в нас ще не було. Засідання РНБО, що довго відкладалося і яке нарешті відбулося у вівторок, нанесло черговий удар по нашій державності й посилило хаос як в управлінні країною, так і в головах громадян. Єдине, що радує: за найвпливовішим у країні круглим столом не розглядалося питання про перегляд газових контрактів між «Нафтогазом» і «Газпромом». Повідомляючи про це, секретар Ради Раїса Богатирьова повідомила також, що на засіданні не йшлося й про «РосУкрЕнерго». А про що ж тоді махали кулаками після газової бійки люди, які відповідають за безпеку та оборону держави?

За словами Богатирьової, йшлося про те, як пом’якшити наслідки газових контрактів для економіки України. І при цьому зазначалося, що для країни важливо, щоб ціна на транзит була ринковою і тоді б країна мала додаткові надходження до бюджету від трьох до п’яти мільярдів доларів, позитивний баланс свого головного бюджетоутворюючого підприємства — НАК «Нафтогаз України» і не боялася б його дефолту.

Позитивна програма з «якби та якби», як відомо, не виходить і особливих надій не живить, хоча Богатирьова все ж на щось таке сподівається, а нас запевняє, що «це буде зроблене абсолютно коректно»…

Що і як? Мінімальну інформацію для відповіді на це запитання можна черпнути як зі звинувачень на адресу керівництва країни, зроблених прем’єр-міністром, так із зустрічних звинувачень та виправдань, з якими після засідання виступив головний заступник Богатирьової Степан Гавриш. Він, зокрема, нагадав, що прем’єр-міністр в інтерв’ю журналістам назвала метою РНБО повернення RosUkrEnergo на газовий ринок, а саме РНБО «дахом для корупції». Чи думала прем’єр у ці хвилини, про що і для якої аудиторії говорить і які наслідки це може мати для світогляду молодого покоління? Адже РНБО — це не просто люди, які там сидять, включаючи і прем’єр-міністра. Це — державний орган, який повинен працювати й після того, як піде його нинішній склад. Але чи збережеться довіра до нього після таких висловлювань прем’єра, як, проте, і до неї самої? І могла б пригадати, що розвал СРСР також починався з дискримінації керівних органів країни.

РНБО для країни — особливий орган. Його матеріали та рішення часто носять закритий характер і містять секретну інформацію. У цьому випадку їх також не передбачалося оприлюднювати, про що прем’єр, як і інші учасники, була попереджена. Тож, як зауважив Гавриш, вона, зробивши заяву для преси, порушила закон. Але найголовніше, що зміст її заяв, за його словами, не відповідав ні меті засідання, ні ходу дискусії, ні змісту документів. Заступник секретаря пояснив, що матеріали і рішення засідання носили закритий характер і містили таємну інформацію, про що прем’єр, як і інші учасники, була попереджена. Таким чином, вона, зробивши заяву для преси, порушила закон. За словами Гавриша, зміст цих заяв не відповідає ні меті засідання, ні ходу дискусії, ні змісту документів. Він пояснив, що метою засідання РНБО було дати уряду можливість розширити дискусію за участі Президента та парламенту для створення антикризової програми з подолання ситуації, що склалася в енергетичній безпеці України.

«Ми вважаємо, що загрози енергетичній безпеці досягли максимуму після підписання газових угод… Прем’єр-міністр діяла несумлінно й неадекватно ситуації, що мала місце на засіданні РНБО, і надала інформацію, яка є обманом і не відповідає дійсності», — підсумував Гавриш.

Цікава також ще одна заява Богатирьової, в якій вона солідаризувалася з думкою щодо російського кредиту Україні, висловлена в «Дні». «Російська Федерація може піти на кредит Україні, ставлячи за мету отримати дивіденди і добратися до певних активів, можливо, до ГТС (газотранспортної системи. — Авт.), піднести нам ці гроші». Богатирьова підкреслила, що уряду потрібен цей кредит, щоб покрити дефіцит бюджету, що становить, за оцінками фахівців, понад 7%.

Зважаючи на все Тимошенко треба карати. Але, схоже, на РНБО не могли вигадати як. Вихід підказала голова слідчої парламентської комісії Інна Богословська, яка збирається підключити до цієї справи Генеральну прокуратуру. «Я завтра звернуся з депутатським запитом до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу і відсторонити прем’єра від посади», — заявила вона журналістам.

Природно, офіційна Москва вдає, що її наш внутрішній управлінський конфлікт, як то кажуть, не цікавить. Щоправда, незалежні російські журналісти так не вважають і вони в дуже жорсткому стилі підводять підсумки газового протистояння двох країн. Інтернет-видання maydan.org.ua вивісило статтю відомої московської журналістки і письменниці Юлії Латиніної, найцікавішим місцем якої є, мабуть, генезис газово-політичних протиріч. Ось що вона пише: «Припустімо, що посередник сильно завищував суми витрачених грошей, купуючи власні активи і спонсоруючи «Нашу Україну», а завищений кошторис витрат подавав у Москві як «витрати на Ющенка»… Припустімо, що Президент Ющенко, хоч і дозволяв посереднику фінансувати «Нашу Україну», абсолютно не сприймав це як утрату політичної самостійності. Він зовсім не вважав, що його купили або що його можна купити. При цьому гнів Кремля проти Ющенка зростав у геометричній прогресії, бо посередник доповідав, скільки витрачено на Ющенка, а сенсу для Москви не було. Адже Ющенко й не знав, що його купили». І далі йде дуже цікаве продовження: «…прем’єром стала Юлія Тимошенко, з якою посередник ніколи не зміг би домовитися і яку ніколи не зміг би купити, бо хай там що запропонував посередник, це буде лише частина, а Тимошенко потрібно все».

А що потрібно громадянам України? Вони хочуть почути про те, як наша влада домагається пом’якшення кризи, стабільності, створення нових робочих місць. Але з цього фронту поки що жодних новин. Проте на телебаченні щодня демонструються викривальні шоу, де політики обмінюються не ідеями, а принизливими заявами. Як сказав екс-спікер парламенту Арсеній Яценюк: «Газ зірвав маски…»

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢