Нова Велика депресія: світова хроніка

Точка зору

За прогнозами Світового банку, зростання світового ВВП цього року буде найнижчим з 1983 – лише 0,9%. Світові втрати від світової економічної кризи перевищать 5 триліонів доларів.

Економічна криза впевнено крокує світом. За прогнозами Світового банку, зростання світового ВВП цього року буде найнижчим з 1983 – лише 0,9%.

Світові втрати від світової економічної кризи, за підрахунками, що були оприлюднені на Світовому економічному форумі (Давос), перевищать 5 триліонів доларів.

А кількість безробітних у світі, за прогнозами Міжнародної організації праці, до кінця 2009 року може зрости на 50 мільйонів осіб. Тільки за один день – 26 січня, який вже в світі охрестили "чорним понеділком" – в Європі і США було звільнено (або оголошено про звільнення в найближчий час) 85 тисяч осіб.

Але навіть серед тих, хто зможе зберегти роботу, 45%, за прогнозами МОП, ризикують опинитися за межею бідності.

Євросоюз

За прогнозами європейських інституцій, серед країн старої Європи найбільше світова економічна криза торкнеться Великобританії, Іспанії та Італії.

Іспанія є лідером із рівня безробіття в ЄС – 14,4% (3,2 мільйонів осіб – або десята частина усіх безробітних Євросоюзу). У Італії найбільший державний борг серед країн Євросоюзу – 103% ВВП.

Кількість осіб, що проживають за межею бідності і в цих країнах, і в ЄС загалом постійно зростає (по ЄС зараз на рівні 11% населення).

У Британії, з одного боку, найменш збалансована зовнішня торгівля (негативне сальдо між експортом і імпортом хоч і зменшилося порівняно до 2007, але за 10 місяців 2008 склало 101,4 мільярдів євро).

Крім того, цього року у Об'єднаному Королівстві очікується найбільше безробіття за останні 17 років – до 2 мільйонів британців можуть опинитися без роботи.

Криза торкнулася усіх – від простого робітника до королеви Єлизавети ІІ, яка втратила на кризі близько 70 мільйонів доларів. Не випадково британська гумористична пісня Credit Crunch Song про економічну кризу стала справжнім хітом в цій країні.

Про масові звільнення персоналу заявили British Airways, сталеварна компанія Corus та навіть Міністерство оборони Її Величності.

Серед нових членів ЄС найбільші економічні проблеми спостерігаються в Угорщині, Болгарії і країнах Балтії.

Причини, через які постраждала Угорщина, схожі на українські – передусім, це дуже значні боргові апетити. Причому якщо в Україні минулого року в борг активно брали передусім банки і підприємства, то в Угорщині за кордоном серйозно кредитувалася і сама держава.

Державний борг Угорщини складає 70,2% ВВП (16-е місце в світі). І це при тому, що за так званим Маастрихтськими критеріями ЄС, він не має перевищувати 60% ВВП. Друга значна проблема Угорщини – значний дефіцит держбюджету. Минулого року він склав майже 6 мільярдів доларів, впритул наближаючись до іншої критичної позначки Маастрихтських критеріїв – 3% ВВП.

Не випадково, Угорщина вже отримала допомогу від МВФ (16 мільярдів доларів), Євросоюзу (8 мільярдів) і Світового банку (1 мільярд).

Серед країн Балтії від світової кризи найбільше постраждала Латвія. Одна з ключових проблем латвійської економіки – її незбалансованість. З одного боку, у попередні роки в Латвії спостерігався споживчий бум. Але люди купували квартири, дома, машини не за зароблені кошти, а за банківські кредити.

Держбюджет Латвії дефіцитний, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу склав 5 мільярдів доларів – близько 13-14% ВВП. Згадані проблеми дозволили економістам Hansabank Markets спрогнозувати, що в 2009 латвійська економіка може впасти на 10% (у Естонії – на 7%, у Литві – на 6%), а безробіття в країні зрости до 16% (у Латвії вже другий найвищий рівень безробіття серед країн ЄС – 10,4%).

Міністерство фінансів Латвії вже заявляло про можливість дефолту країни. Латвія, разом з іншими Балтійськими державами, лідирує серед країн Євросоюзу за рівнем інфляції (у 2008 – 10,4% в Латвії, 8,5% в Литві і 7,5% в Естонії).

В інших країнах ЄС радше домінують окремі економічні проблеми. Наприклад, для Польщі найбільш актуальна катастрофічна девальвація злотого, негаразди на ринку агропромислового комплексу і значні проблеми з зовнішньоторговельним балансом.

Для Словенії – падіння промислового виробництва (хоча найбільше – це проблема Естонії, Латвії, Іспанії та Люксембургу). Для Словаччини – відносно високе безробіття (третє місце в Євросоюзі).

Хоча безробіття – це актуальна проблема фактично для усіх членів ЄС. Про суттєві скорочення персоналу заявили виробники мобільних телефонів французький Alcatel (6 тисяч звільнених) та шведський Ericsson (5 тисяч), голандський виробник побутової техніки Philips (6 тисяч), німецький Siemens (17,4 тисяч, з них 6,4 тисяч у Німеччині).

Одна з найбільших в світі сталеливарних компаній "Арселор-Міттал" (штаб-квартира – Люксембург) планує звільнити 9 тисяч своїх співробітників по усьому світу.

США

За прогнозами The Wall Street Journal, протягом найближчого року більше 70 тисяч американців щомісяця втрачатимуть роботу. Але реальність навіть випереджає ці песимістичні прогнози. Тільки за жовтень 2008 було звільнено більше 200 тисяч, а за грудень – близько 500 тисяч американців.

Найбільш масштабним планується скорочення персоналу в американській автомобільній компанії General Motors – на 74 тисяч осіб. Друге місце за очікуваними скороченнями – Поштова служба США (40 тисяч).

Значні звільнення очікуються в IT і high-tech – Microsoft планує звільнити 5 тисяч осіб, Intel – 6 тисяч, Google планує звільнити майже кожного другого свого робітника (10 тисяч). Hewlett-Packard розраховує в найближчі 3 роки скоротити по усьому світу 24,5 тисяч своїх співробітників (більше 9 тисяч – в Європі).

Xerox скорочуватиме штат на 5% (3 тисячі осіб). Motorola вже звільнила більше 10 тисяч працівників і планує ще звільнити до половини своїх співробітників.

В банківському секторі США продовжуються банкруства. За 2008 збанкрутувало більше десятка банків, серед яких були банки, які входили до 20-30 найкрупніших. В рамках фінансової оптимізації, Citigroup змушений буде звільнити 9100 осіб.

Паралельно продовжуються проблеми на ринку нерухомості та іпотеки. Загальний обсяг взятих іпотечних кредитів в США оцінюється в 10 триліонів доларів. Зараз на іпотечних кредитах "сидить" близько 50 мільйонів американців.

З них 15% – витрачає на виплати по іпотечному кредиту половину чи більше половини своїх доходів, 38% – третину чи більше. І прогноз невтішний – у американців може бути конфісковано до 1,5 мільйони будинків, по півмільйону – вже розпочато процедуру відчуження за борги.

Росія

Незважаючи на суттєві проблеми із зростанням безробіття в США, за даними Міжнародної рекрутингової компанії Antal International, світовим лідером за показником частки компаній, які звільняють або планують звільнити в І кварталі 2009 року спеціалістів і менеджерів середньої ланки, є Російська Федерація (1-е місце із 107 досліджуваних країн).

Як повідомляв особисто президент Росії Дмитро Медвєдєв, за останні 3,5 місяці кількість безробітних зросла на 1,5 мільйонів (або на 20%). Цей процес супроводжується зростанням заборгованості із виплати заробітної плати. В жовтні 2008 заборгованість із зарплати росіянам зросла на 33,4%, у листопаді – ще на 93%.

За опитуванням Фонду "Общественное мнение" (ФОМ), 11% росіян заявили, що їм вже затримують зарплату, 7% – що їм не виплачено премії та інші різного роду бонуси, 6% заявили про зменшення зарплати, 4% – про переведення на неповний робочий день.

В Санкт-Петербурзі до масових звільнень співробітників готуються 72 підприємства. За останні три місяці 429 працедавців міста повідомили про звільнення співробітників у зв'язку з ліквідацією підприємства чи скороченням штату.

50% персоналу звільняє "Дженерал Моторз-АвтоВАЗ". Навіть такі паливно-енергетичні гранди як "Газпром нефть" та "Роснефть" найближчим часом збираються звільнити по 10% свого центрального апарату.

Все це супроводжується доволі високою інфляцією (за січень на рівні 2,4%) і суттєвою девальвацією рубля. Станом на кінець січня, офіційно російський Центробанк давав за 1 американський долар 35,4 рубля. На готівковому ринку ціна долара доходила вже до 40 рублів. Півроку тому ціна долара в Росії була майже в півтора рази меншою.

Інші країни

Незважаючи на браві заяви представників Китаю на Всесвітньому економічному форумі, що мовляв, цього року Китай націлений на 8% зростання ВВП, економічна ситуація в Піднебесній не є безхмарною.

Зокрема, навіть за даними офіційного Пекіну, з початку кризи роботу втратили близько 10 мільйонів (в основному переселенці з малих сіл та містечок, що переїхали у великі міста в пошуку роботи).

Прибутки 300 найбільших компаній Японії в 2008 зменшилися на третину. Японська Sony планує скоротити по всьому світу 16 тисяч своїх робітників і повністю закрити 5 з 57 своїх заводів.

Серйозні звільнення заплановані на потужних автомобільних заводах компаній Nissan, Mitsubishi Motors та Toyota. 12 інших автовиробників Японії планують звільнити 24 тисячі робітників.

Загалом за прогнозами Асоціації японських промисловців, кількість робочих місць в обробній промисловості країни в найближчі півроку зменшиться на 400 тисяч.

В Ізраїлі перед загрозою звільнення перебувають 55 тисяч осіб, за грудень 2008 вже було звільнено 18 тисяч – абсолютний рекорд за весь час існування країни. В основному звільняються спеціалісти, які працюють у сфері високих технологій.

Наприклад, компанія TopSpin, яка розробляє медичну апаратуру, заявила про звільнення усіх своїх співробітників, крім двох вагітних жінок. Аби звільнити і їх, компанія звернулася за згодою до місцевого профільного міністерства.

Минулого тижня Мексика офіційно оголосила про початок економічної рецесії. Якщо в 2008 безробітними стали тільки 37,5 тисяч осіб, то цього року очікується не менше 340 тисяч нових безробітних.

Велика хвиля масових звільнень прокотилася по Бразилії. Тільки за грудень було звільнено 650 тисяч (в основному, виробництво та фінансовий сектор). Через це в 12 найбільших містах країни вже пройшли марші протесту активістів профспілок.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢