Уряду знову доведеться захищати "Криворіжсталь" від Пінчука з Ахметовим

Точка зору

Пінчук заскочив уряд зненацька своєю спробою повернути "Криворіжсталь" у свою власність через Європейський суд. Як стало відомо, незабаром має розпочатися розгляд позову Віктора Пінчука, який вимагає повернути йому "Криворіжсталь", у Європейському суді.

Зокрема, "для належного формування позиції уряду в справі "Індустріальний Фінансовий Консорціум "Інвестиційно-металургійний Союз" (що належить Ринату Ахметову і Віктору Пінчуку – ЕП) проти України" урядовий уповноважений у справах Євросуду Юрій Зайцев вирішив створити міжвідомчу групу.

Про це йдеться у листі за його підписом на адресу ФДМ, де він просить "до 2 лютого 2009 року визначити представника Фонду державного майна України для включення його до складу вказаної робочої групи".

У секретаріаті уповноваженого "Економічній правді" повідомили, що дата найближчого слухання Європейського суду щодо цієї справи невідома.

"Спочатку суд має прийняти до розгляду позиції сторін, тому зараз Україна формує її", – уточнили там. Причому пояснити, чому робочу групу необхідно терміново створити саме до 2 лютого, відмовились.

Цікаво, як, зокрема, буде доводитися те, що заявника "позбавлено його власності у зв'язку з тим, що його власники належали до опозиції по відношенню до влади".

У разі винесення рішення судом на користь ІМС, справу необхідно буде переглядати. Зі скасуванням рішення Печерського районного суду, поновлюються і скасовані ним рішення інших інстанцій, головне – Верховного суду. Якщо держава змушена буде повернути "Криворіжсталь", це супроводжуватиметься ще й накладанням штрафу.

Відзначимо, що, відповідно до Конвенції про захист прав людини й основних свобод, рішення Європейського суду для держав-учасників (Україна входить до їх числа) обов'язкові. І контролюється виконання рішень Комітетом міністрів Ради Європи.

Втім, перспективи відбору "Криворіжсталі" у Міттала серйозно не сприймається навіть тими, хто був би цьому радий. Занадто очевидною є різниця між тими коштами, які були сплачені першим та другим покупцями.

Зважаючи на нинішню фінансову кризу, яка один за одним згортає інвестиційні проекти в металургійній галузі, та перспективу повернення інвестицій, вкладених у підприємство новим власником, розгляд справи Європейським судом є швидше справою принципу, ніж реальною вірою в успіх.

Як відомо, повернути "Криворіжсталь" у свою власність через Європейський суд з прав людини Віктор Пінчук вирішив спробувати ще 2005 року.

Придбавши за конкурсом більш ніж 93% акцій "Криворіжсталі" за 2,3 мільярди гривень 14 червня 2004 року, "Інвестиційно-металургійний Союз" втратив підприємство вже наступного року. Кабмін скасував рішення про приватизацію комбінату 12 лютого 2005 року, ФДМ – 15 лютого.

Зрештою, 22 квітня 2005 року Господарський суд міста Києва скасував рішення щодо результату конкурсу та договір купівлі-продажу "Криворіжсталі". У судах вищої інстанції ІМС оскаржити це не вдалося. 11 червня уряд визнав договір купівлі-продажу недійсним.

Консорціум Індустріальної Групи, який теж брав участь у конкурсі приватизації "Криворіжсталі", спробував оскаржити законність рішень державної влади щодо результатів продажу підприємства.

Створений у травні 2004 року, він представляв інтереси корпорації "Індустріальний союз Донбасу". Юридична тяганина відбувалася як у судах загальної юрисдикції, так і у господарських.

24 жовтня 2005 р. новим власником "Криворіжсталі" за конкурсом стала "Mittal Steel Germany GmbH". 28 жовтня переможець уклав з ФДМУ договір купівлі-продажу. За 93,2% акцій Україна отримала 24,2 мільярди гривень.

Звернувшись до Європейського суду з прав людини, ІМС скаржиться на те, що порушені його права на справедливий суд, що українські суди не були незалежними, а Вищий господарський суд 21 липня 2005 року судове засідання провів за відсутності його представників, тощо.

Саме відповідей на ці питання чекає Європейський суд від українського уряду.

Новини

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

ВСІ НОВИНИ ⇢