У НБУ — винні, а уряд друкуватиме гривні?

Точка зору

«Так ми дійдемо до того, що скоро Партія регіонів відновить на посаді Прем’єр–міністра Віктора Януковича. А що — прецедент створили, подали «регіоналам» таку чудову ідею»… Арсеній Яценюк коментував учорашні події у Верховній Раді в своєму стилі — з іронічною усмішкою. Але занепокоєння ситуацією не приховував, як і всі народні депутати, які будь–коли були дотичними до фінансово–економічної сфери. Ну, майже всі, бо банкіри й економісти, «затавровані» фракційним значком БЮТ, відмовчувалися. А що їм було казати, якщо, попри всі закиди, якими можна докоряти керівництву Національного банку, фахівці чудово розуміють: учорашнє «звільнення» голови НБУ — це не просто політичне, а катастрофічне рішення. По–перше, через те, що ніхто вже не сумнівається: таким чином уряд прагне «дорватися» до станка, який друкує гроші. Бо їх, грошей, катастрофічно не вистачає ні на що, від виплати пенсій і зарплат бюджетникам до погашення боргів за газ, і взяти — нізвідки. А по–друге, це кадрове рішення було проведене у, м’яко кажучи, дивний із конституційної точки зору спосіб. Зрозумівши, що «вмовити» Президента, до повноважень якого належить звільнення голови НБУ, їм не вдасться, проурядові парламентарії вирішили скористатися.. машиною часу. Або принаймні пофантазувати про те, що вона у них є. Як з’ясувалося, щонайменше 227 нардепів наділені вельми бурхливою уявою, тому запросто повернулися в минуле і скасували постанову від 2004 року про призначення головою НБУ Володимира Стельмаха.

Хто тут крайній?

Про такий оригінальний хід у парламентських кулуарах стало відомо вже після початку позачергового засідання ВР, присвяченого звіту Національного банку та відстороненню його керівництва від займаних посад. Нагадаємо, ініціювала повернення з відпустки фракція БЮТ, яка зібрала за це 155 (при необхідних 150) підписів. Виступаючи з трибуни й місць, представники Блоку Тимошенко красномовно розповідали про те, що Національний банк несе повну відповідальність за ситуацію на валютному ринку України (читай — стрімке падіння гривні), що такої незалежності, якої має НБУ, не має жоден інший центробанк світу, а тому не можна вже й надалі «терпіти цю державу в державі», яка свавільно трактує закони і своїми діями підриває не лише фінансові підвалини країни, але й її національну безпеку».

Думку опонентів, як виявилося, найповніше висловив голова профільного комітету ВР Микола Азаров, якого, попри протилежні політичні погляди й давню критику, у розмовах із кореспондентом «УМ» гаряче підтримували представники пропрезидентської частини «помаранчевого» табору. Квінтесенцією виступу, як завжди, неперевершеного в риторичному сенсі Миколи Яновича стала теза про те, що реальною причиною кризи є бездарна політика уряду, а Нацбанк просто хочуть зробити «крайнім» і розглядом цього питання відволікти увагу громадськості від справжніх винуватців того катастрофічного стану, в якому зараз перебуває українська економіка. Ну й запустити гривнедрукарський станок, звісно.

Стельмаха «не було», а його рішення — були

Виступ в. о. голови правління Нацбанку Анатолія Шаповалова охочих зробити вищеперелічене цікавив мало — БЮТ у компанії комуністів та Блоку Литвина прагнув крові. Щоправда, була одна перепона: раніше парламент уже двічі висловлював Стельмаху недовіру, закликаючи Президента відставити голову НБУ, однак Віктор Ющенко ці заклики ігнорував. А іншого варіанту, окрім відповідного рішення глави держави, Конституція для звільнення керівного крісла Нацбанку поки що не передбачає.

Тоді й виникла «блискуча» ідея — «ліквідувати» Стельмаха, так, ніби його на посаді голови Нацбанку й не було. Щоправда, в такому разі мали б стати недійсними й усі рішення НБУ, підписані рукою «непризначеного» керівника. Але «тимошенківці» й комуністи, з якими спілкувалася «УМ», в один голос твердять, що це не так. «Постанови, підписані Стельмахом, діятимуть, як і раніше», — запевнив БЮТівець Валерій Писаренко.

«При призначенні Стельмаха головою була порушена процедура, а отже, ми маємо право скасувати те рішення парламенту. А отже, поки він перебував на посаді, його рішення були легітимні», — дивувала логікою комуністка Алла Александровська. Щоправда, при цьому вона наголосила на тому, що подальші кроки ВР мають бути «по процедурі» — після звільнення вже колишнього керівника кандидатуру нового має внести на затвердження парламенту Президент.

Тигіпка не вернули, Яценюк не хоче сам

Очевидно, саме з цих міркувань Верховна Рада відмовилася від іще однієї ідеї «антистельмахівців» — відновити на посаді попереднього голову НБУ Сергія Тигіпка («за» проголосували тільки 183 нардепи — переважно БЮТ і Блок Литвина). Наразі виконуючим обов’язки керівника Нацбанку залишається пан Шаповалов. Що ж до ймовірних наступників Стельмаха, то прізвищ називають чимало — голови наглядової ради НБУ Петра Порошенка, іншого заступника — Савченка, банкіра Тимонькіна, Арсенія Яценюка…

Утім сам Яценюк від повернення в НБУ категорично відхрестився: «Я зараз займаюся політичною діяльністю, а політик не може керувати Нацбанком». На тому, як важливо відділити політику від Національного банку, наголошують усі фахівці. І висловлюють побоювання, що «декому» це, на жаль, незрозуміло.

«Розігнавшись», Верховна Рада вирішила не зупинятися й ухвалила внесену представником Блоку Тимошенко Святославом Олійником постанову про «відповідальність Президента Віктора Ющенка за ситуацію, що склалася у фінансово–кредитній сфері України». 23 з 227 голосів належать «антипрезидентським» членам фракції «НУНС». Як скромно зазначили БЮТівці, «запахло імпічментом», але поки що його процедуру вони не розпочинатимуть.

Як мовчать про перспективу додаткової емісії, яка загрожує шаленою інфляцією та іншими «страшилками». Хтозна, як там воно буде, але того факту, що уряд прагне до друкарського станка, представники БЮТ і не заперечують. «А станок ніколи й не вимикався — ним користувалися всі уряди, в тому числі і Янукович, і Єхануров… У період кризи друк додаткових грошей — це один із засобів врятувати економіку», — «потішив» Валерій Писаренко.

ОЦІНКИ

То хто сьогодні голова НБУ?

Володимир Стельмах залишається законним головою Національного банку — так відреагував на вчорашні кроки парламенту секретаріат Президента вустами заступника голови СП Олександра Шлапака. Рішення щодо скасування постанови 2004 року про призначення Стельмаха керівником НБУ Шлапак назвав «антиконституційним», додавши, що воно створить серйозну паніку на готівковому та безготівковому валютному ринку. «Таким чином робиться все для того, щоб відвернути увагу громадськості від невдалих газових переговорів», — цитує представника Банкової УНІАН. Крім того, вважає Шлапак, такими діями уряд хоче отримати доступ до можливості неконтрольованої емісії гривні для покриття дефіциту бюджету–2009.

У свою чергу заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов каже, що він продовжує виконувати обов’язки голови Нацбанку, позаяк Стельмах перебуває у 30–денній відпустці. n

Новини

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

ВСІ НОВИНИ ⇢