Чи відомо правду про газову домовленість?

Точка зору

Контракт – лише частина домовленостей. Інакше не можна пояснити значні збитки, які Україна продовжуватиме нести внаслідок незбалансованої системи цін на газ та тарифів на його транспортування.

Мабуть, найважливіше в газовій угоді, підписаній 19 січня 2009 року головами правлінь "Газпрому" та "Нафтогазу" – це те, що її, насправді, може й не бути в тій формі, яка пропонується публіці.

Контракт, що його було опубліковано – лише частина домовленостей, частина, яка може міняти своє реальне значення залежно від певних зовнішніх чинників.

Інакше не можна пояснити значні збитки, які Україна продовжуватиме нести внаслідок незбалансованої системи цін на газ та тарифів на його транспортування.

Що ясно

Аналітик російської агенції Rusenergy Михаїл Крутіхін вважає, що використана у контракті формула – зовсім звична й типова. "У Газпрому така формула використається в розрахунку з усіма регулярними агентами", – стверджує експерт.

За його словами, в Європі діє 6 формул – Норвезька, Алжирська, Російська, Об'єднаного Королівства тощо. Російська формула, як каже Крутіхін, "нормальна", і в ній дійсно більше 90% посідають два види палива: важкі й легкі сорти мазуту.

Щодо включення у формулу цін на вугілля, як це пропонувалося деякими експертами (оскільки в Україні вугілля теоретично є замінником газу) – то така практика існує лише у Великобританії.

"Для російського газу такої практики (включення ціни на вугілля – Фінансист) не існує, дуже велику частку вугілля займає в британському кошику, а в інших його немає. У деяких випадках включається вартість електроенергії, вартість сирої нафти, навіть вартість самого газу включається", – розповідає Крутіхін.

У той же час, зі слів експерта, можна зробити висновок, що Тимошенко поставила Україну в досить ризиковане положення. На думку Крутіхіна, ціна на нафту у поточному році практично не піддається прогнозуванню – "вилка" прогнозів сягає від 20 до 70 доларів на рік.

Таким чином, непередбачуваність ціни на газ для українських споживачів, як це можна бачити з формули, зросла.

Міфічна ринкова ціна

Тепер – практично головне. Незрозуміло, а) за які такі блага і б) ради чого – "Нафтогаз" має тримати колосально низьку ставку транзиту в 1,7 долара за 1000 кубів на 100 км.

Заради компенсації тієї знижки, що Україні надав Газпром?

Але з таблиці нижче ми бачимо, що ціна ця – може, ще й зависока.

Орієнтовні оптові середньорічні ціни на російський газ, дол. США за 1000 куб.м
 

Країни

2008

2009

Розрахункова вартість для України*

Германія (МВФ)

Германія (Ющенко)

463,5

320-360

260-280

200-220

 

Угорщина

430

300

250

Чехия

420

   

Словаччина

335

240

190

Польща

340

300

250

Болгария

330

   

Молдова

250

 

200

Украина

179,5

???

Білорусь

127,9

160

160

Туреччина

 

300

240

Вірменія

110

154

220

Країни Балтії

295

 

250

Середня, незважена

 

 

219

Середня, незважена з урахуванням 20% книжки

 

 

175

* – Повна "ринкова" вартість для України, за приблизним вирахуванням мінімальних видатків на транзит за ринковою ставкою у 4 долари

Ставки транзиту газу деяких операторів у європейських країнах в 2007 р., діл. США за 1000 куб.м на 100 км
 

Країни

Ставки, дол США

Туреччина

2+15% газу за транзит по турецькій території

Данія

13,03

Угорщина

11,11

Бельгія

7,60

Франція

6,15

Австрія

5,12

Нідерланди

4,43

Чехія

4,00

Словаччина

4,00

Австрія

2,69

Україна

1,70

У середньому

7,04

aillarionov.livejournal.com, заяви представників "Нафтогазу" 

В такому разі Україна втрачає 6.9 млрд. доларів, або близько 50% прогнозної вартості російського газу – вказаної у контракті, між іншим.

Нарешті, остання і головна цифра – це 9 доларів за транзит 1000 кубів на 100 км. Чому більше, ніж середньоєвропейська? Тому що вартість капітальних затрат в Україні в півтора-два рази більше, ніж у Європі – ставка запозичення у нас традиційно вище.

Така різниця жодним чином не може бути компенсована нижчою вартістю робочої сили – вона в структурі собівартості складає мізерні проценти. ГТС – це труба і автоматика. Це – майже повністю капітал, а він в Україні – дорожчий, ніж у Європі, тому і ціна за транзит має бути більше.

За такої ставки сума втрат української сторони, на які вона добровільно йде ради невідомо чого – 9,3 млрд.

 

Приблизна дистанція транзиту, км

Кількість транзитованого газу, куб .м

Ставка тарнзиту – справедлива, дол

Ставка транзиту – реальна, дол

Різниця, дол

Економічні втрати, млрд дол

1270

100,000,000,000

4

1.7

2.3

2,9

1270

100,000,000,000

7

1.7

5.3

6,7

1270

100,000,000,000

9

1.7

7.3

9,3

Висновок: Дуже схоже на те, що – Україна субсидує своєю газотранспортною системою транзит російського газу, який при цьому продається в Україні по ринкових цінах.

Невеличка ремарка – така тарифна несправедливість існувала завжди. Просто зараз, з наближенням контрактної бази до прозорих ринкових формул, цю упущену вигоду – котру країну втрачала протягом багатьох років – все простіше оцінити та порахувати.

Що неясно

Поки що нез'ясованими є два істотних моменти. По-перше, яким шматком свого внутрішнього газового ринку поступився "Нафтогаз" "Газпрому" в обмін на… на що – важко і сказати, оскільки ціна на газ для України виглядає цілком ринковою, і навіть, можливо, задорогою, як для такого важливого покупця газу.

Тут явна суперечність заяв, а також незрозуміло, чи є відповідні документи, підписані між урядами чи компаніями, чи це просто усна змова Тимошенко та Путіна, від якої обоє можуть легко відійти (і вже відходять?).

Ось це пункт, який дві сторони трактують діаметрально протилежно

Порівняймо заяви:

Москва. 20 января. – "Газпром Сбыт Украина" получит до 25% украинского рынка, сообщил заместитель председателя правления "Газпрома" Александр Медведев на пресс-конференции в Москве.

"Это часть договоренности (между "Газпромом" и "Нафтогазом Украины" – АГИ)", – сказал он.

Он не уточнил, какой конкретно объем сможет реализовывать дочка "Газпрома" на украинском рынке, отметив, что "это будет зависеть от того, как будет вести себя промышленный спрос – часть предприятий закрыта, часть работает в сокращенном режиме".
 

А.Медведев отказался назвать, каким будет поквартальное распределение поставок газа "Газпрома" украинским потребителям.

Киев. 21 января. – Российская компания "Газпром сбыт Украина" не будет работать на украинским рынке, заявила премьер-министр Украины Юлия Тимошенко.

"Таких компаний в Украине не будет", – сказала она в эфире "5-го канала" в среду вечером , отвечая на вопрос ведущего о перспективах работы на украинском рынке этой компании.
 

"Национальная акционерная компания "Нафтогаз Украины" будет напрямую торговать газом для всех своих потребителей", – добавила премьер. Отвечая на уточняющий вопрос ведущего, действительно ли что "Газпром сбыт Украина" не будет напрямую продавать газ украинским потребителям, Ю.Тимошенко подчеркнула: "Нет". "Мы полностью "Нафтогаз Украина" сделаем монополистом  там ничего не будет, что бы мешало ему торговать", – сказала она.
   

Як видно, "Газпром" та Тимошенко роблять діаметрально протилежні заяви. Отже, чітких домовленостей у цій царині немає – якщо й є якісь, то трактуються вони сторонами занадто вільно.

Другий суперечливий момент – це доля газу, який належав RosUkrEnergo.

Киев. 21 января. – В украинских подземных хранилищах газа (ПХГ) в настоящее время отсутствует природный газ, принадлежащий швейцарскому газовому трейдеру RosUkrEnergo (RUE), сообщил первый заместитель главы правления Национальной акционерной компании (НАК) "Нафтогаз Украины" Игорь Диденко.

На пресс-конференции в Киеве в среду он сообщил, что из ныне находящегося в хранилищах газа 1,5 млрд. куб. м принадлежит частным газодобывающим компаниям, "несколько сот миллионов" – Госкомрезерву Украины, а все остальное "Нафтогазу Украины".

"Весь оставшийся газ принадлежит "Нафтогазу Украины", а это более 20 млрд кубов", – подчеркнул И.Диденко.

И.Диденко также дал понять, что RosUkrEnergo до недавнего времени имела "многомиллиардную задолженность" перед компаниями "Газпром" и "Газпром экспорт".

Москва. 21 января. – Швейцарский трейдер RosUkrEnergo (RUE) опроверг утверждение, что у него нет запасов газа в украинских подземных хранилищах газа (ПХГ).
Как заявил Агентству газовой информации (АГИ) пресс-секретарь компании RosUkrEnergo AG Андрей Кнутов, "информация об отсутствии в украинских подземных хранилищах природного газа, принадлежащего компании RosUkrEnergo, абсолютно не соответствует действительности".
"Наличие природного газа в ПХГ Украины подтверждается как соответствующим письмом НАК "Нафтогаз Украины", так и другими двухсторонними документами", – заявил А.Кнутов.

"У компании НАК "Нафтогаз Украины" нет прав собственности на любые из объемов газа, принадлежащих швейцарской компании. Решений о продаже газа, являющегося собственностью компании RosUkrEnergo, в пользу НАК "Нафтогаз Украины" не принималось, и документов не подписывалось. Украинской компании необходимо прекратить использовать положения владельца газотранспортной системы и ПХГ Украины в незаконных и корыстных целях", – подчеркнул представитель RosUkrEnergo.

Мабуть, крім опублікованого контракту, пакет домовленостей включає ще багато чого – того, що станом на третю добу після їх укладення було невідомо й президенту держави.

Цікаво, що домовилися про умови та тарифи на зберігання палива в вітчизняних газосховищах тощо…

Цілком імовірно, що Путін та Тимошенко домовились про щось таке, що не сподобається громадськості.

Замість постскриптуму. Підозри

Мабуть, були письмові домовленості, є усні. Як одне, так і інше могло коригуватися протягом паузи між його підписанням і оприлюдненням контракту . Власне, про це і свідчить заява Юлії Тимошенко, що переговори щодо ціни на газ наступного року триватимуть – навіщо тоді цей весь пафос щодо 10-річного контракту – чи не спроба це заретушувати прощальність газових угод?

Основа угоди – політична надбудова над економічним базисом – імовірно, стосується взаємодії Путіна та Тимошенко як політиків. Усе інше – деталі, які, судячи з усього, ці дві особи вирішили узгодити (або зрозуміти) пізніше – адже ці деталі їх цікавили менше.

Приміром, Тимошенко не знала ціни, про яку домовлялася з Путіним! Її, мабуть, більше цікавило усунення RosUkrEnergo з газового ринку. Чи ще щось…

Про головний параметр газових домовленостей, вартість блакитного палива для України, вона дізналася вже після того, як завершились її перемовини з російським прем'єром, і як під наглядом голів виконавчих властей Росії та України було підписано контракти.

Недарма ціну на газ у першому кварталі прем'єрка не змогла назвати одразу – лише після того, як папери було підписано і українські експерти змогли прорахувати вартість палива.

Новини

23 Квітня 2024

Уряд виділив додаткові 8 млрд грн на зведення фортифікаційних укріплень

Уряд США спрямував $7 млрд на встановлення сонячних панелей

Україна не виставлятиме газотранспортні потужності на аукціон після завершення договору з рф

Україна примусово забере у росіян 92,67% акцій Енергомашспецсталі

Світове виробництво сталі у березні скоротилося на 4,3%

Європейські металурги скаржаться на бюрократичні затримки з фінансуванням зеленого переходу

Нафтогаз обіцяє ще рік не підвищувати ціну на газ для населення

Європейський парламент продовжив ліберальний режим торгівлі з Україною

У березні відвантаження руди з австралійського Порт-Хедленд збільшились на 29%

Виробництво чавуну у світі скоротилось майже на відсоток

Україна залишається на 23 місці у рейтингу світових виробників сталі

Бізнес скаржиться на проблеми з пошуком персоналу

Ferrexpo збільшила виробництво окатків у 3 рази 

Україна та Бразилія планують збільшити товарообіг

Україна підтвердила антидемпінгові мита зі сталевих кріплень з Китаю

Валютні обмеження блокують проекти з відбудови у приватному секторі 

ВСІ НОВИНИ ⇢