Творіння американського світу. День перший

Точка зору

Позавчора у Вашингтоні відгриміла велична церемонія інавгурації 44–го президента США Барака Обами, яка коштувала американським платникам податків 170 млн. доларів. Відлетів на малу батьківщину, до штату Техас, та в історію екс–президент Джордж Буш. У першому абзаці інавгураційної промови Обама подякував президенту Бушу за його служіння народу та відкритість і бажання співпраці. Але майже відразу після цього сказав, не називаючи імені: «Наша економіка була серйозно ослаблена, що є наслідком жадоби та безвідповідальності деяких осіб, але також є нашою колективною поразкою, яка проявилася в нездатності робити важкі вибори і готувати народ до нових часів». Усім стало зрозуміло, що йдеться, безперечно, про Буша.

Президент Обама пообіцяв «новий початок» у відносинах із мусульманським світом, заявив про пошуки нової дороги, яка буде враховувати «обопільні інтереси та взаємоповагу». Обама окреслив першочергові завдання, до вирішення яких він планує приступити найближчим часом: стабілізація економіки і максимальне скорочення присутності США в Іраку та Афганістані. Фрагмент виступу Обами з реченням «Попередні покоління боролися з фашизмом і комунізмом не лише танками та ракетами, а й з допомогою союзів та твердих переконань» усі китайські ЗМІ та інтернет–портали подали з цензурою. Після цієї фрази китайське телебачення припинило пряму трансляцію промови нового президента.

Уже через кілька годин після інавгурації Обама підписав перший документ, яким наказав зупинити провадження усіх судових процесів у в’язниці Гуантанамо на Кубі. Впродовж наступних чотирьох місяців його адміністрація має розробити нові процедури поводження з підозрюваними у причетності до тероризму. На момент підписання першого символічного указу нового президента на Гуантанамо перебувала у прова­дженні 21 судова справа, включно з процесом щодо п’яти в’язнів, яких звинувачують у плануванні терористичних замахів 11 вересня 2001 року. Всього у в’язниці Гуантанамо нині утримують 248 осіб.

ЗА КАДРОМ

Хто писав промову для Обами

Із 44 американських президентів лише кілька писали свої інавгураційні промови особисто. Більшість читала написане спічрайтерами або створене з ними спільно. Обама ж свою «тронну» промову писав упродовж двох місяців разом із 27–річним талановитим спічрайтером Джоном Февро. Февро в 23–річному віці, відразу після закінчення університету, увійшов до команди кандидата в президенти США на виборах–2004 Джона Керрі. Февро написав для Обами чи в співпраці з ним десятки промов. Він є автором славетного гасла виборчої кампанії Обами Yes We Can («Так, ми можемо»). Перший варіант інавгураційної промови був готовий 15 грудня, другий Обама привіз з відпочинку на Гаваях на початку цього місяця, третій Февро запропонував Обамі минулого понеділка, а останній, четвертий, вони узгодили вже напередодні інавгурації.

Джон Февро — розкутий молодик, який пише промови на ноутбуці в кав’ярнях за чашкою кави. «Він не стільки пише промови, як зчитує їх з моїх думок», — каже задоволений Обама. Февро лише раз підніс неприємний сюрприз своєму патрону, коли на початку минулого місяця в інтернеті з’явився відеоролик, на якому добряче п’яний «письменник» танцює з картонним зображенням Хілларі Клінтон, тримаючи її за груди. Тепер йому доведеться посерйознішати, бо Джон Февро призначений наймолодшим в історії Білого дому главою групи восьми офіційних президентських спічрайтерів.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢