Тимошенко позбавила Україну «газової інтриги»

Точка зору

Понеділок приніс більше ясності в умови українсько-російських газових домовленостей. Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і російський газовий монополіст компанія «Газпром» підписали контракти про постачання газу до України на 2009-2019 рік.

В ніч з 17 на 18 січня Тимошенко і Путін домовилися, що в 2009 році ціна на газ для України буде на 20% нижчою за європейську, за умови збереження ставки транзиту на рівні 2008 року.

Ставка транзиту газу, що імпортується Україною територією Росії, Туркменістану, Узбекистану і Казахстану, а також ставка транзиту російського газу територією України складає $1,7 за тис. куб. м на 100 км. відстані. Посередники при постачаннях не передбачаються.

За словами Тимошенко, підписання контрактів дозволить уникнути загострення конфліктів між країнами, а ставка транзиту територією України є цілком прийнятною.

«Та ціна на транзит, яка збереглася ($1,7), вона є абсолютно рентабельною, прийнятною для України, тому що ціна на газ нижче світової», – сказала вона.

Більше того – в ході брифінгу

Тимошенко відзначила, що 20-процентна знижка на газ в 2009 дозволить заощадити близько $5 млрд.

Співвласник компанії «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ прогнозує, що витрати України на закупівлю імпортного без посередників збільшаться на $6 млрд.

«Тепер, після того, як «РосУкрЕнерго» перестане займатися постачаннями газу до України, може відбутися те, з чим я боровся всі ці роки. Економіці України доведеться викласти більше $6 млрд. додатково, і це в умовах кризи. Скажіть мені, в чому мета такої політики?», – сказав Фірташ в інтерв'ю газеті «Комерсант-Україна».

На його думку, тільки заради виключення РУЕ зі схем постачань уряд готовий у декілька разів збільшити вартість газу.

Фірташ стверджує, що присутність «РосУкрЕнерго» як посередника дозволяла Україні щорічно з 2006 року економити близько $4,5-5 млрд.

«Я це придумав. Я задовольнив одночасно всіх. Я нагодував Україну, я нагодував «Газпром», а за все весілля заплатила Європа. Що поганого я зробив? Я ніколи не заробляв гроші в Україні. А замість цього RosUkrEnergo за три роки дотувала Україну на $4,5-$5 млрд. доларів», – без зайвої скромності стверджує співвласник РУЕ, додаючи, що половину суми «дотації» він виклав з власної кишені (Європи на все весілля не вистачило?).

До сьогоднішнього дня головна газова інтрига полягала в тому, що остаточна ціна газу для українських споживачів так і не була названа. Тимошенко стверджує, що їй ціна відома, проте необхідно зробити остаточний підрахунок для повної впевненості. Прем'єр тільки натякнула, що цифри можуть бути близькі до $230-$250 за тис. куб. м газу. При цьому,

за словами Тимошенко, в першому кварталі ціна, можливо, буде дещо вищою за середньорічну, проте надалі знизиться.

Першим джерелом, яке оповістило конкретніші цифри (природно, «приправивши» їх своїм негативним коментарем), виявилися люди Віктора Ющенка. «За гарячими слідами» московських домовленостей, увечері 19 січня, на інформаційному порталі голови Української держави з’явилась заява Уповноваженого Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського.

Представник Секретаріату Президента заявив, що, за його підрахунками, ціна газу для України в січні-березні 2009 року складе $360 за тис. куб. м.

Названі цифри підтвердили в «Газпромі» – відповідну заяву зробив голова правління російського монополіста Олексій Міллер.

«У першому кварталі цього року газ поставлятиметься за ринковою формулою ціни, і базова ціна складе $450 за тис. куб. м. З урахуванням знижуючого коефіцієнта в 20% ціна складе $360», – сказав Міллер.

Він пояснив, що знижка була застосована через те, що тариф за транзит залишився на рівні 2008 року, тобто $1,7 за тис. куб. на 100 км.

Міллер додав, що ціна змінюватиметься за формулою щокварталу, а з 2010 року «Газпром» відповідно до довгострокового контракту виходить на ринкові ціни.

Крім того, російський «Газпром» має намір поставити до України 40 млрд. куб. м природного газу в 2009 році. Цей обсяг визначений в підписаному з «Нафтогазом» контракті про постачання газу до 2019 року. При цьому обсяг транзиту складе 120 млрд. куб. м.

Обурення в президентському оточенні викликала практично кожна цифра в договорі «Газпрому» і «Нафтогаза».

«При застосуванні вищезазначених умов формування ціни для України і запропонованою російською стороною знижки в 20% від ринкової ціни, середньорічна ціна газу для українських споживачів на україно-російському кордоні повинна була б складати $199 доларів», – упевнений Богдан Соколовський, наводячи як приклад формулу розрахунків для Угорщини, яка, на його думку, аналогічна і для нашої країни.

«Для України пропонується гірша ціна на газ, ніж для інших європейських країн» – робить із згаданої цифрової невідповідності висновок Соколовський.

Сторона прем'єр-міністра стверджує інше. Народний депутат від БЮТ, представник парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки Сергій Пашинський прогнозує середньорічну ціну природного газу для України на рівні $200-$210 за 1000 куб. м. для 2009 року.

«Я абсолютно спевнений, що ціна по року буде порядку $200-$210», – сказав він.

При цьому депутат спрогнозував, що ціна газу в 1 кварталі буде збільшена на $30-$40 за 1000 куб. м в порівнянні з ціною на кінець 2008 року.

Перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов вважає, що середньорічна ціна на той же період для України буде не більше $230 за тис. куб. м.

«Коли прем'єр-міністр буде готова, (сьогодні або завтра) вона поспілкується з журналістами і розповість, за рахунок чого ціна на газ протягом року, за нашими розрахунками, не перевищуватиме $230», – пообіцяв Турчинов.

Перший віце-прем'єр спростував ствердження «Газпрому» і Секретаріату Президента про те, що в 1-му кварталі поточного року ціна на газ для України складе $360 за тис. куб. м. Турчинов упевнений, що це показник буде набагато менший.

Як виявилось, Тимошенко змогла озвучити кінцевий висновок підрахунків вже наступного дня після підписання газового договору. 20 січня прем’єр-міністр України оповістила ціну газу на українсько-російському кордоні – $228,8 за тисячу кубометрів. Правда, голова уряду відзначила, що з урахуванням ПДВ, митного збору та інших податків цифра може бути дещо іншою.

На думку аналітиків інвестиційної компанії «Аструм Інвест», ціна в $360 припускає базову «справедливу ціну» $470 на межі Україна-Європа (ціна + знижка + транзит по території України). Проте

якщо прив'язати ціну на газ для України до «справедливої ціни» для Угорщини, то вартість газу в Україні склала б $320, що на $40 дешевше

(але в будь-якому випадку це не $199, про які говорить Уповноважений Президента).

«Враховуючи падіння цін на енергоносії в світі, яке ще не відбилося на ціні на газ через тимчасовий лаг, цілком імовірно, що Україна вийде на середньорічну ціну $250», – вважає Олег Неплях, керівник активами «Аструм Інвест».

Якщо ж основні обсяги імпорту почнуться з другого кварталу 2009 року (перший квартал Україна може прожити на власних запасах, стверджують аналітики), середньорічна ціна може бути ще меншою.

«Таким чином, умови контракту на поточний рік можна вважати не гірше за очікувані нами раніше $250 за тис. кубометрів», – говорить Олег Неплях.

Зараз, після того, як була озвучена вартість «блакитного палива» для України, не до кінця ясний лише принцип розрахунку вартості транзиту. Ціна в $1,7, на думку аналітиків «Аструм Інвест», не є справедливою для України. При такій ставці, за підрахунками компанії, за 20-процентну знижку від «європейського» рівня ціни на газ в 2009 році Українська держава «заплатить» російській стороні знижкою на транзит в 50%-80%.

Однак Тимошенко впевнена, що транзитна ставка в 1,7 долара є повністю обґрунтованою, враховуючи пільгову ціну на технічний газ в $153,9, і дозволить українській газотранспортній системі нормально працювати.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢