Фондовий ринок: хроніки падіння

Точка зору

Україна, залишаючись заручником світового ставлення до країн, що розвиваються, потрапила під хвилю продажів українських акцій іноземними інвесторами за будь-яку ціну. Але продати їх вдалося дуже небагатьом, більшість так і залишилися в паперах, оскільки знайти покупця було досить складно

Економічна правда закінчує цикл матеріалів, присвячених підсумкам 2008 року, головна мета яких була проаналізувати основні події та тенденції в провідних галузях економіки України.

Читайте також огляди генерації електроенергії,річні підсумки роботи кабінету міністрів, підсумки аграрного сектору, нерухомості, машпрому та металургії.

Минулого року головний індикатор українського ринку акцій під ейфорією 2007 року, пережив історичний максимум в 1208,61 пунктів 15 січня.

Це відбулося після зростання за 2007 рік на 135%, коли український фондовий ринок став другим у світі за прибутковістю, після фондового ринку Китаю.

Однак після цього почалася нова сторінка в історії вітчизняного фондового ринку. Під тиском масових продажів з боку іноземних інвестиційних фондів, яким необхідно було виконувати свої зобов'язання перед клієнтами на ліквідних західних ринках. І вже 27 жовтня український індекс "блакитних фішок" звалився до мінімального значення у 222,26 пункти.

В останній день грудня індекс ПФТС застиг на рівні 301,42 пункти, таким чином втративши за весь рік 858,92 пункти або 74%. Втім, український ринок уже переживав подібне падіння у 1998 році, тоді ринок за серпень-грудень упав в 4 рази.

На відновлення ринку знадобилося кілька років. Варто відзначити, що навіть при такому сильному падінні інвестори змогли зберегти більше 30% свого прибутку. А про те, що на українському фондовому ринку переважали продажі свідчить обсяг торгів на ринку ПФТС.

Так, за минулий рік обсяг у порівнянні з 2007 роком виріс на 7,4 мільярди гривень – до 38,9 мільярдів гривень, при цьому 12,9 мільярдів прийшлося на ринок акцій (10,1 мільярд 2007 року).

Крім світової фінансової кризи, яка достатньо сильно впливає на український фондовий ринок, у серпні почалося військове протистояння між Росією та Грузією, що додатково обвалило український ринок, який вже встиг втратити 45%. Зокрема, ця війна значно підвищила ризики країн і змусила іноземних інвесторів переглянути своє ставлення до України.

"Інвестори поспішали продати без розбору російські та українські акції", – відзначив директор Dragon Capital Дмитро Тарабакін. Також в цей час світове інвестиційне співтовариство пережило цілий ряд потрясінь.

Один з найбільших американських іпотечних банків IndyMac Bank оголосив про банкрутство, а в серпні обвалилися акції провідних іпотечних компаній Freddie Mac і Fannie Mae, облігації яких купували центробанки багатьох країн для формування своїх золотовалютних резервів.

Вже у вересні найбільший інвестбанк світу Lehman Brothers оголосив про своє банкрутство, а Bank of America поглинув майже збанкрутілого інвестиційного гіганта Merrill Lynch.

"Ці новини усіх шокували. Україна, залишаючись заручником світового ставлення до країн, що розвиваються, потрапила під хвилю продажів українських акцій іноземними інвесторами за будь-яку ціну. Але продати їх вдалося дуже небагатьом, більшість так і залишилися в паперах, оскільки знайти покупця було досить складно", – розповів "Економічній правді" Тарабакін.

Якщо порівнювати український і російський ринки, то можна сказати, що багато учасників російського ринку виявилися в більш жалюгідному становищі, ніж інвестори в Україні.

На відміну від українського ринку, який знижувався поступово з початку року, в Росії обвал почався набагато пізніше, аж у серпні, після початку військових дій на Кавказі. У підсумку за останні 4 місяці 2008 року індекс РТС звалився на 70%.

В результаті цього різкого падіння найбільші незалежні інвестиційні компанії Росії зіткнулися зі значними труднощами. Так, "Ренесанс Капітал" змушений був погодитися на продаж на невигідних для себе умовах 50% власних акцій "Онексім Груп", "КІТ Фінанс" також продав частину своїх активів, рятуючись від банкрутства, а "Трійка Діалог" вдалася до залучення позикового фінансування під заставу власних активів.

У цей час в Україні вибухнула фінансова криза, політична нестабільність і різка девальвація національної валюти, що в купі сприяло подальшому падінню фондового ринку. Спостерігаючи за діями на політичній арені, інвестори побоювалися, що країна нескоро зможе почати боротися з кризою.

Проте Верховна Рада повернулася до роботи і навіть змогла прийняти кілька антикризових законів, необхідних для залученню кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі 16,5 мільярдів доларів. Більшість країн світу сьогодні на повну силу використовують можливості для підтримки своїх економік, і Україна не стала винятком.

"Однак для того, аби місцевий ринок почав відновлюватися, основні ризики української економіки мають бути взяті під контроль: ситуація на світових ринках капіталу повинна стабілізуватися, українська політика – стати передбачуваною, валютні ризики – багаторазово знижені, а вітчизняна промисловість – припинити обвальне падіння", – вважає Дмитро Тарабакін.

На думку експертів, позитивно будуть сприйняті інвесторами можливі інфраструктурні зміни – вдосконалення роботи фондової біржі, депозитарію, регулюючих органів. Також повинні відбутися зміни до законодавчої та регуляторної бази.

Зокрема, з 1 квітня цього року почне діяти закон "Про акціонерні товариства", який дає більше захисту прав міноритарних акціонерів. Крім того, повинні змінитися законодавчі механізми проведення українськими компаніями IPO, а саме введення обов'язкового продажу частки акцій на внутрішньому ринку.

Все це як мінімум має розширить список потенційних учасників ринку. "Так само є надія, що все таки буде завершена пенсійна реформа, яка передбачає появу на ринку коштів майбутніх пенсіонерів, це б підтримало ринок до його повного відновлення", – говорить аналітик Concorde Capital Анастасія Назаренко.

Процес зменшення free-float (частки акцій у вільному обігу), швидше за все, продовжиться. Власники ряду компаній, чиї акції торгуються на ПФТС, використовують момент поки ринок знаходиться на дні і викуповують акції власних компаній з ринку.

Така ж тенденція спостерігалася і після кризи 1998 року. Тоді українські бізнесмени викуповували у інвесторів-нерезидентів акції, що призвело до суттєвого зменшення free-float.

Але за останні три роки, внаслідок проведених українськими компаніями IPO і приватних розміщень, на ринку з'явилася значна кількість нових цінних паперів. Коли ж фондовий ринок в Україні почне відновлюватися, то власники можуть знову повернутися до ідеї розміщення акцій своїх компаній і залучити кошти портфельних інвесторів, що в підсумку повинно збільшити обсяги акцій у вільному обігу.

Після падіння ринку цілий ряд іноземних фондів припинили інвестувати в Україну. Однак якщо глобальні ризики будуть зменшені, то ці фонди зможуть повернутися на місцевий ринок.

Очікується, що вони будуть дивитися не стільки на сектори економіки в цілому, як на окремі якісні компанії, які показують високий прибуток і демонструють гарну стійкість до кризи, а також на експортно-орієнтовані компанії, інвестиції в які допоможуть хеджувати ризики, пов'язані з девальвацією національної валюти.

Перш за все, це компанії з таких секторів як металургія, сільське господарство, хімія, частково машинобудування. Енергетика буде приваблива тільки за умови реальної приватизації, провести яку до президентських виборів буде вкрай проблематично.

За словами торговців цінними паперами минулого року найбільший попит був на акції енергогенеруючих компаній, серед яких "Центренерго" (ціна покупки за минулий рік знизилася на 81,33%), "Дніпроенерго" (на 83,01%) і "Західенерго" ( на 35,28%), які наторгували по 5% від загального обсягу торгів акціями.

"Історично ці компанії належать до найбільш ліквідних і затребуваних на українському фондовому ринку", – говорить аналітик Foyil Securities Олексій Орлов. У той же час, за його словами металургійні компанії стали найбільш часто торгованими емітентами.

Зокрема, із 247 торгових сесій "Азовсталь" (падіння на 85,59%) і "Єнакіївський металургійний завод" (на 88,47%) торгувалися в 237 і 234 відповідно, з їх паперами було укладено за минулий рік 4400 і 4500 угод відповідно.

Металургія, є однією з основних галузей економіки України, а "Азовсталь" та "Єнакіївський мет заводи" належать до найбільшої вертикально інтегрованої групі гірничо-металургійного комплексу "Метінвест".

За словами Олексія Орлова, інтерес інвесторів до акцій цих компаній був цілком закономірний. Тим більше, що перша половина року позначилася рекордно високими цінами на сталь, тому більшість інвесторів хотіли взяти участь в зростанні, інвестуючи в металургійні компанії.

"У другій же половині року, іноземні інвестори позбувалися від усього, що можна було продати, услід за тим, як світовий сировинний міхур лопнув, а фінансова криза увійшла до активної стадії", – розповів Орлов.

Одними з перших почали падати акції найбільш ліквідних українських банків, таких як "Укрсоцбанк" (падіння на 84,17%) та "Райффайзен Банк Аваль" (падіння на 78,92%).

Падіння було зумовлено як загальним падінням ринку, так і негативними очікуваннями по макроекономічних показниках, банківській ліквідності і проблемою з рефінансуванням.

В цілому на котирування акцій в 2008 році більше впливали не індивідуальні новини підприємств, а загальне негативне ставлення до ринків, що розвиваються в цілому, і до України зокрема (тим більше з урахуванням політичної кризи), що призвело до масового відтоку інвестиційного капіталу.

Відповідно, котирування будь-яких паперів падали вниз без розбору. "Якщо відзначати важливі новини по окремих компаніях, можна відзначити оголошення про довгострокову програму інвестицій "Метінвестом" в свої металургійні підприємства на 5-7 мільярдів доларів, однак програму тимчасово призупинено через кризу, але ми очікуємо її здійснення в повному обсязі за оголешні 10 років, рішення про виплату дивіденди по "Азовсталі", запуск другого кисневого конвертера і завершення збільшення статутного фонду на Алчевському металургійному комбінаті, зміна структури власників для "Дніпроспецсталі", перебої з постачанням вихідної сировини на Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, оголошення про модернізацію виробництва на "Запоріжсталі", – розповів аналітик Foyil Securities Ісмаіл Сафараліев.

Варто зазначити, що сьогодні найбільш цікавим інструментом для іноземних інвесторів є єврооблігації українських емітентів, що приваблюють багатьох своєї захмарною дохідністю.

"Сьогодні єврооблігації найбільше користуються попитом серед іноземних інвесторів. При цьому, 2009 року українські інвестори мають унікальну можливість купувати дешеві акції, таким чином створюючи свою власну інвестиційну, довгострокову стратегію", – розповіла Анастасія Назаренко.

Наприклад, за єврооблігаціями Укрсоцбанку прибутковість перевищує 50%, Альфа Банку (Україна) – 55%, Інтерпайпу – 80%. Прибутковість суверенних євробондів в даний час знаходиться на рівні 25-30%.

Єврооблігації дають більше ліквідності і є менш ризиковими, ніж акції. Крім того, інвестор не несе ризики національної валюти, оскільки прибутковість по них виплачується в доларах.

"Цей рік буде досить важким як для української економіки, так і для фондового ринку. 2009 рік буде роком випробування на міцність для інвестиційних компаній в Україні, кількість яких може істотно скоротиться. Ми не виключаємо, що половина компаній з ТОП-20 ПФТС може взагалі піти з ринку, або значно скоротить обсяги бізнесу", – вважає Дмитро Тарабакін.

Ринок злиття і поглинань і IPO

2008 року за допомогою приватних розміщень було залучено 1,01 мільярд доларів. З найбільших розміщень – це IPO "Миронівський хлібопродукт" (обсяг залученого капіталу – 323 мільйони доларів) і Cadogan Petroleum Plc (274 мільйонів доларів).

Що стосується розміщення компанії "Миронівський хлібопродукт", його можна назвати дуже успішним. Компанія розмістилася за ціною 15 доларів за GDR, капіталізація на момент розміщення становила 1,7 мільярди доларів.

Ця оцінка була ближче до верхньої межі цінового коридору, який визначила компанія перед розміщенням – від 1,4 до1,85 мільярдів. Вона свідчила про високу оцінку ринком даної компанії.

Фактично це перша велика Food-Processing компанія (харчова переробка), яка вийшла на ринок акціонерного капіталу. І, незважаючи на супутні несприятливі умови на фондовому ринку, інвестори досить добре оцінили компанію.

У той же час у випадку з Cadogan Petroleum Plc, папери компанії в перший день торгів впали на 19%. Компанію сильно переоцінили, забравши весь попит, який міг би підтримати цю ціну після розміщення.

З найбільш великих приватних розміщень в цьому році можна відзначити – Mriya Agro Holding (обсяг залученого капіталу – 90 мільйонів доларів), Kernel Груп (84 мільйони доларів) і девелоперську компанію Davento Plc (Кіпр), материнська компанія VK Development, (78 мільйонів доларів) VK Development була єдиною компанією з сектора нерухомості, яка виходила з публічним розміщенням минулого року.

Це вже друге розміщення компанії (перше було в листопаді 2006 року). Вона показала гарний track record, і інвестори по добре оцінили, на що здатна дана компанія і на що здатен її менеджмент.

За словами Віталія Струкова, керуючого директора, голови департаменту інвестиційно-банківських послуг Concorde Capital, мультиплікатори оцінки бізнесів в 2008 році впали більш ніж у 2 рази порівняно з 2007 роком, а в фінансовому секторі – в 3-4 рази.

Аналітики Concorde Capital очікують, що у 2009 році, коли відбудеться стабілізація валютного курсу, і покупці і продавці досягнуто компромісу в ціні, слід очікувати закриття низки M&A угод, відкладених стратегічними інвесторами і фондами прямих інвестицій 2008 року.

"Наступного року дешеві українські активи привернуть увагу стратегічних інвесторів, яких раніше відштовхували високі ціни. Ринку приватних розміщень і IPO практично не буде, однак зросте кількість закритих угод з фондами прямих інвестицій. Середні мультиплікатори по операціях будуть становити 4-5 EBITDA, за окремими секторами і компаніям ми плануємо досягти 6-7 EBITDA", – вважає Струков.

Новини

24 Грудня 2023

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

ВСІ НОВИНИ ⇢