Газові переговори: задача з 4 невідомими

Точка зору

В газових війнах Тимошенко має місце певне дежавю. Менше, ніж рік тому, 22 лютого прем'єрка так само повернулася з московського вояжу, і всім розповідала, що "Газпром" пішов на все заради української прем'єрки.

Але вже за 10 днів росіяни перекрили газовий потік на кордоні спершу на 25%, а потім і на половину.

Нині може відбутися те саме. Після останніх домовленостей, Росія нам має увімкнути газ. Якщо ціна на нього насправді погоджена – адже її досі ніхто офіційно не назвав.

Якщо погоджено технічні питання і обсяги постачання. Якщо Віктор Ющенко не визнає прем'єрські хитросплетіння антинародними і не скасує…

Поки що інформація про зміст переговорів дуже уривчаста. В задачі дано: Україна отримає 20% знижку відносно ринкової ціни на газ і збереже пільговий тариф прокачки російського газу в Європу 2009 року за ціною 2008 року.

Крім того ж у задачі – безліч невідомих величин.

1. Невідомо, що вважати ринковою ціною для України

"Або він є різницею між ціною для Європи і затратами на транзит, що складає (за даними "Газпрому") 360 дол. за тис. куб м, або, згідно з європейською практикою, виходить із цін альтернативних енергоносіїв, дорівнюючи близько 270 дол.", – міркує управляючий активами інвесткомпанії ASTRUM Олег Неплях.

"Немає ніякого середньостатистичного поняття про європейську ціну на газ, це використовувалося тільки для того, щоб нашуміти в пресі. Є тільки ціни, погоджені між Росією і Україною", – переконує депутат від блоку Юлії Тимошенко Олександр Гудима.

Водночас, за його словами, зі кілька місяців, враховуючи кон'юнктуру ринку, ціна може знизитися на 80-120 доларів.

Колишній головний радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко уточнює, що у Європі ціна на газ і справді переглядається, в основному, поквартально, подекуди – помісячно, а в Болгарії один із контрактів взагалі діє за фіксованою ціною.

Стандартна європейська формула враховує середню за 6 місяців ціну на альтернативні енергоносії з лагом у 3 місяці, тобто, вартість газу на січень має містити середню ціну з квітня по вересень.

Враховуючи шалене липневе падіння цін на нафту, яке й досі не змінилося зростанням, другий квартал справді мав би бути для України приємним. Але яку формулу придумали у вузькому колі Тимошенко і Путін – так само невідомо.

2. Невідомо, скільки доведеться закупити "дорогого" газу

Більшість аналітиків повторюють, що ціна на перший квартал – неважлива, оскільки наші запаси в підземних сховищах дозволять протриматися до квітня, нічого не закупаючи.

Однак росіяни – не такі наївні, щоб двічі наступати на ті самі граблі. І в угодах між "Нафтогазом" та "Газпромом" може бути обумовлено мінімальні обсяги закупівлі газу.

"Принцип "купуй або плати" означає, що оплата має надходити незалежно від того, скільки поставлено газу. Доведеться або спалювати надлишок, або скорочувати власний видобуток, і тим самим берегти свої запаси, або продавати його в збиток хімікам і металургам, стимулюючи споживання", – припускає Юрій Вітренко.

Останній варіант, безумовно, поставить хрест на всіх енергозберігальних програмах уряду, та ще й зажене "Нафтогаз" в колосальні збитки.

Однак Олександр Гудима розглядає тільки оптимістичний варіант. За його словами, після підписання угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом" НАКу потребує 5 днів, щоб отримати заявки від комерційних структур.

"Тоді ми будемо бачити, хто готовий уже зараз купувати газ за дещо вищими цінами, щоб у перспективі отримати його дешевше. І будемо знати, скільки газу доведеться закупити", – каже депутат.

3. Невідомо, чи доживе "Нафтогаз України" до наступного року, коли планується перехід на повністю ринкові ціни на газ і транзит.

"Знижка російській стороні на транзит при ціні 1,7 долара складає 50%-80%", – каже Олег Неплях.

А за оцінками Юрія Вітренка, збереження низької ставки на транзит призведе до збитків "Нафтогазу" в розмірі 5 мільярдів доларів. В нинішньому стані, коли він є неоголошеним банкрутом, наступного року йому необхідні державні дотації близько 10 мільярдів доларів.

Фінансовий стан дещо можна підправити за рахунок запасів – якщо продавати промисловим споживачам закуплений за цінами 2008 року газ уже за нинішніми тарифами.

"Переходимо на ринкові ціни, тому всі споживачі повинні це осмислити", – каже Гудима. Але одразу додає, що на запаси сподіватися не варто – на них може накласти лапу уряд.

"Ми не збираємося продавати запас газу. Адже ціни для населення – питання пікантне", – пояснює депутат.

Між тим, промисловці навряд чи налетять і розхапають дорогий газ. За даними НАКу на 2006 рік, закупівельна ціна в структурі відпускної складала 60,5%. Тобто, у випадку вартості газу на кордоні 360 доларів за тис. куб м підприємцям доведеться викладати близько 595, а теплокомуненерго -376 доларів за тис. куб. м.

Взагалі, за оцінками НАКу, у сховищах зараз має знаходитися близько 15,8 мільярдів куб. м. його газу. На початку року там також було 11 мільярдів куб. м. блакитного палива, що належало RosUkrEnergo, та 2 млрд. куб. м – "Укрнафти".

Скільки його там зараз ніхто оцінити не може, адже, за словами Юрія Вітренка, баланс витрат газу на січень підбивають у середині лютого. "Потім сідають і вирішують, скільки і чи його газу витратили", – каже експерт.

Як свідчать події минулого року, ці переговори часто бувають непростими. І чим вони закінчаться зараз – знову ж таки, невідомо.

4. Невідомо, що на нас чекає 1 січня 2010 року.

Здавалося б – усі прозоро і радісно. Ринкова ціна на газ, ринковий тариф, і ніяких занудних переговорів. Але ж ні!

Навіть БЮТівець Олександр Гудима визнає, що переговори щодо транзитного тарифу будуть непростими. А Юрій Вітренко додає, що росіяни схильні маніпулювати багатьма параметрами "ринкової" формули транзиту.

Крім того, за його словами, "чесна" ціна означає автоматичне скорочення споживання імпортного газу: для України – з 50 приблизно до 40 млрд. куб. м. на рік. І в цьому випадку росіяни також можуть скористатися принципом "купуй або плати".

Та і просто визначення європейської ціни для "Газпрому" з 2010 може змінитися.

У понеділок Юлія Тимошенко, вкотре вилетіла до Москви – цього разу за підписаним контрактом.

Новини

26 Січня 2024

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

Китай тисне на Іран, щоб той стримував хуситів у Червоному морі

У Раді пропонують зміни до закону про бронювання працівників

В Україні зросла кількість випадків рейдерства

Борг перед зеленою генерацією перевищив 19 млрд грн

Мінекономіки пропонує роботодавцям працевлаштувати ветеранів 

Україна збільшила імпорт довгого прокату на 28%

25 Січня 2024

Україна близька до самозабезпечення газом – Галущенко

Торік УЗ побудувала 528 вантажних вагонів

Виробникам зеленої електрики поставили ультиматум

Польща збудує нові перевантажувальні термінали у своїх портах

Voestalpine закликає уряд Австрії продовжити компенсацію цін на електроенергію до 2030 року

Виробництво нержавіючої сталі в Китаї оцінюється в 36 млн тонн

ВСІ НОВИНИ ⇢