Ющенко закривається Наливайченком від імпічменту?

Точка зору

Віктор Ющенко вкотре здивував нестандартним ходом. В умовах, коли парламентська підтримка глави держави фактично обмежується п’ятьма депутатами-членами «Єдиного Центру» та (з деякими застереженнями) вісімнадцятьма представниками групи «За Україну», Президент намагається домогтися від законодавчого органу призначення його людини на одну з найважливіших посад – голови Служби безпеки України.

15 січня у Верховну Раду надійшло президентське подання про призначення керівником СБУ Валентина Наливайченка, який уже понад два роки керує відповідною структурою в статусі в. о. Причому керує доволі неоднозначно. Свідченням чого став цікавий збіг: у той же день, коли був зареєстрований проект постанови про призначення Наливайченка, в парламенті зареєстрували ще один проект документу, що стосується Валентина Олександровича – про утворення Тимчасової слідчої комісії для розслідування заяв Наливайченка та заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця щодо звинувачень деяких народних депутатів у причетності до злочинної діяльності (автор – нунсівець Геннадій Москаль). У пояснювальній записці

низка заяв представників керівного складу Служби називається «зливом компромату» й указується, що терміново викликаний до Верховної Ради генеральний прокурор 12 листопада 2008 року заявив, що в ГПУ підстав для притягнення до кримінальної відповідальності згадуваних нардепів нема.

Служба безпеки України лишається без повноправного керівництва з 22 грудня 2006 року, коли був відправлений у відставку наразі останній глава відомства Ігор Дріжчаний. У той день філолог і дипломат Наливайченко, за сім місяців до того призначений Ющенком першим заступником глави СБУ, й набув статусу в. о. керівника спецслужби. І

за два з гаком роки, що сплили відтоді, Президент так і не зміг провести через парламент заміну Дріжчаному.

У лютому 2007-ого Ющенко висунув на цю посаду колишнього керівника кримінальної міліції, генерал-лейтенанта, а на момент висунення – депутата від «Нашої України» Віктора Короля. Щоправда, в самого кандидата вистачило обережності взяти «тайм-аут» – відмовитися від посади в умовах, коли в парламенті діяла антиющенківська коаліція «регіоналів», соціалістів та комуністів (і був, до речі, правий – тоді Президент так і не зміг домогтися призначення Володимира Огризка міністром закордонних справ через спротив коаліціантів).

Кандидатура Короля була відкликана.

Натомість, уже після дострокових парламентських виборів, у грудні 2007-ого, Ющенко зробив подання щодо призначення Наливайченка. Майже через рік кандидатура була з тріском провалена. Рада не підтримала ані президентський проект постанови про призначення Наливайченка головою СБУ («за» – 0, «проти» – 5, «утримались» –2 з 363 зареєстрованих у залі), ні відповідне подання голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка («за» – 0, «проти» – 5, «утримались» –3 з 360).

Враховуючи дату голосування (2 вересня – день, що став «чорним» для коаліції БЮТ та НУНС), провал із Наливайченком тоді став лише епізодичним фактом.

Натомість зараз голосування за кандидатуру нинішнього в. о. глави СБУ може стати «самодостатнім» провалом.

Найбільша коаліційна фракція – БЮТ – майже відразу заявила, що Наливайченка не підтримає. Такою ж є й позиція найбільшої фракції в парламенті загалом – «регіоналів».

«Буквально три місяці тому ми двічі голосували (за кандидатуру Наливайченка – ред.), і двічі цей пан не набрав жодного голосу, – згадав в у розмові з кореспондентом вересневі голосування депутат від ПР Вадим Колесніченко. – Тому те, що робить пан Президент, називається ігноруванням думки парламенту щодо високого звання розвідника, керівника Служби безпеки України».

Колесніченко тоді справді натискав кнопку – він був одним із тих п’яти депутатів, які проголосували проти Наливайченка. У «регіонала» свій власний «зуб» на в. о. глави СБУ.

«Діяльність СБУ перетворюється сьогодні на царський жандармський орган «охранки», боротьба з інакомисленням. Мене та всю нашу ініціативну групу це в першу чергу стосувалося як організаторів з’їзду в Сєвєродонецьку», – пояснив Колесніченко.

Крім того, нардеп звинувачує Службу безпеки (а відтак – його нинішнього, тимчасового, керівника) в перешкоджанні організації й проведенню конференцій щодо діяльності УПА та щодо Голодомору.

Про те, що не підтримають кандидатуру Наливайченка, заявили й у фракції Компартії.

Відтак, Ющенко й Наливайченко вже точно не можуть розраховувати на 358 голосів (175 «регіоналів», 156 бютівців і 27 комуністів). Лишається 20 депутатів від Блоку Литвина, які на момент завершення статті ще не визначилися, й фракція НУНС, яка, очевидно, у повному складі кандидатуру, запропоновану Президентом, не підтримає (про згоду голосувати «за» заявила лише група «За Україну»). Так чи інакше,

Наливайченку зараз головою СБУ не стати.

Хоча представник «Народної Самооборони» в НУНС Кирило Куликов зізнався кореспондентові , що не виключає деякої імовірності досягнення домовленостей.

«Ви бачили достатньо серйозний негатив по відношенню до кандидатури Наливайченка з боку Блоку Юлії Тимошенко. На сьогоднішній день це вирішальна сила, і в даному випадку від неї залежить. Але все може бути предметом компромісу. Тому подивимось, яким чином це питання вирішиться. Я не можу сьогодні сказати з якою-небудь визначеністю, реальна чи нереальна (підтримка кандидатури Наливайченка в парламенті – ред.), тому що часто приймаються зовсім несподівані рішення», – обережно висловився нардеп.

Натомість, його колега-«самооборонець» Генадій Москаль у розмові з кореспондентом був значно більш категоричним.

«А хто ж там (у фракції НУНС – ред.) буде підтримувати? Хоча у нас і є такі КОМІКадзе, що підтримають, кого хочеш. «ЄЦ» хіба що підтримає», – сказав нардеп.

Більше того – Генадій Москаль прогнозує, що

кандидатура Наливайченка не знайде підтримки ще на стадії розгляду в профільному комітеті – з питань національної безпеки і оборони.

Відтак, лишається не до кінця з’ясованим єдине питання – для чого Президент в умовах практично повної відсутності підтримки його у Верховній Раді вносить на розгляд парламенту вже й так двічі провалену кандидатуру Наливайченка?

Керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає президентське подання своєрідним «заграванням» із в. о. глави СБУ.

«Президент, в принципі, правильно чинить, – висловив думку в коментарі політолог. – У нього дуже мало адміністративних ресурсів, і йому дуже важливо показати Наливайченку, що він – його єдиний друг. Тому він, подаючи (кандидатуру Наливайченка – ред.) у Верховну Раду і прекрасно знаючи, що в нього немає навіть власної фракції, поставить Наливайченка, звичайно, в принизливе становище. Але він скаже: бачиш, я твій єдиний друг.

Стан виконуючого обов’язки плюс «єдиний друг» повинні зробити Наливайченка більш лояльним до Президента.

Я не хочу робити похмурі чи песимістичні прогнози. Але, скоріше за все, Президент знає, що буде дуже принизливе голосування, і він наче говорить Наливайченку: ось бачиш, я єдина людина, яка до тебе добре ставиться, тому ти повинен бути моїм другом. А це дуже важливо. Уявляєте собі: глава спецслужби країни, який протягом трьох років знаходиться в такому «підвішеному» стані. Дуже важко так керувати будь-якою організацією…»

А Генадій Москаль вважає, що, подаючи свою кандидатуру на посаду глави СБУ, Президент усього лиш захищає самого себе.

«Це реакція на прийняття 408 голосами закону про порядок імпічменту

(закон про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії ВР – ред.), – сказав депутат. – Є бездіяльність Президента. 22 грудня 2006 року з посади голови Служби безпеки України був звільнений пан Дріжчаний. Згідно із законом про тимчасово виконуючих обов’язки (посадових осіб – ред.), яких призначає на посаду Верховна Рада і звільняє, протягом місяця він (Президент – ред.) мав подати кандидатуру. Це його обов’язок. Він протягом місяця не подав. А подавав тільки два рази – пана Короля і пана Наливайченка. Тобто протягом двох років не виконував закони України. Тому я думаю, що це

Секретаріат Президента просто «підчищає», про всяк випадок закинули – приймуть-не приймуть, але будемо робити вигляд, що ми виконуємо закони й Конституцію України».

Новини

15 Лютого 2024

Українські підприємства 2023 року знизили імпорт нікелю

Світовий банк виділить 500 млн на підтримку українського бізнесу

ЄС витратить 2 млрд євро прибутків з ETS на модернізацію енергосистеми

У 2023 році частка викопного палива у світовій генерації знизиться з 61%

Казахстан продовжив заборону на експорт брухту

Бразилія збільшила експорт катанки

Франція на 50% наростила імпорт ЗПГ із Росії

Інтерпайп підвищив зарплати працівників на 20%

ЄС не бачить потреби продовжувати угоду про транзит російського газу через Україну

Кабмін розглядає варіант бронювання за 6000 -7000 тис грн/місяць

Угорщина заблокувала новий пакет санкцій проти Росії 

Дерипасці повідомили про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України

Українські перевізники почали протест на кордоні з Польщею 

Вартість відновлення в Україні становить 486 млрд дол

Liberty Galati відновлює виробництво, перезапустивши домну №5

УЗ у січні перевезла на експорт майже 3 млн тонн залізної руди

ВСІ НОВИНИ ⇢