МВФ пішов на поступки уряду

Точка зору

У четвер постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр зіграв на користь уряду. В очевидний суперечці, чи повинен НБУ віддати свої резерви до бюджету, він висловився в дусі "як вирішите, так і буде". Де-факто, це підтримка уряду.

"З точки зору МВФ, зобов'язання країни – це відповідальність самої держави-учасниці, а не окремого органа чи організації. Керівництво країни може прийняти рішення надати, перевести або розмістити такі пасиви серед різних внутрішніх організацій або органів", – сказав Альєр.

Нагадаємо, в середу в. о. міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що Нацбанк повинен віддати уряду 2 мільярди доларів з резервів. За його словами, ця операція була погоджена з МВФ.

"Рішення прийняте, воно схвалене Радою директорів МВФ, доведене до Мінфіну і Нацбанку. Тимчасом, воно не виконане Національним банком на жодну копійку", – сказав в. о. міністра.

Напередодні, 30 грудня, Рада директорів МВФ дозволила пом'якшити один з граничних показників, прописаних у меморандумі з Україною: фонд дозволив знизити мінімальну планку чистих резервів з 14,9 мільярда доларів приблизно на 2 мільярди.

Це технічне рішення дозволяло Україні розраховуватися за зовнішніми платежами і не порушувати умови меморандуму.

Вже на початку січня воно відпрацювало себе: НБУ викупив у "Нафтогазу України" держоблігації, які та отримала від уряду для поповнення статутного фонду. Отримавши від Нацбанку 893 мільйони доларів, НАК розрахувалася за постачання російського газу у грудні.

Однак Мінфін трактував рішення МВФ як дозвіл забрати гроші в НБУ. Є кредитор, який свого часу надав позику. Мова йде про те, щоб частину цієї позики разом з активами і зобов'язаннями передати іншому позичальникові.

"Нацбанк мотивує відмову нібито невідповідністю законів "Про Національний банк" та "Про банки і банківську діяльність", заявляючи, що це нібито нецільове використання золотовалютних резервів. Це не зовсім коректно, тому що, по суті, це є для Національного банку погашенням його зобов'язань перед МВФ. Тобто, він насправді не передає золотовалютні запаси, а передає активи і зобов'язання, тим самим погашаючи свої зобов'язання перед МВФ", – сказав чиновник.

Простими словами, Мінфін трактував так: МВФ дозволив зменшити резерви, а отже, він дозволив віддати гроші до бюджету.

В середу керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький сказав, що Нацбанк здивований заявою Уманського.

"МВФ не відкликав кредит у Нацбанку, щоб перенаправити його уряду. Без ухвалення такого рішення Фондом, ми не можемо передати валюту Кабміну… Особливо з урахуванням того, що в першому кварталі 2010 року не передбачено проведення будь-яких зовнішніх урядових платежів", – зазначив Литвицький.

Справа в тому, що кредит stand by видається центральному банку для того, щоб він міг підтримувати курс національної валюти у разі виникнення дисбалансу у платіжному балансі країни.

Простіше кажучи, це гроші на інтервенції, щоб не допустити різкі коливання гривні.

Втім, екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко ще в середу допустив, що МВФ може схвалити позицію уряду.

"У попередні роки існували чіткі критерії. Якщо виділявся кредит stand by, то гроші йшли в резерви Нацбанку, а уряд міг отримати щось через Світовий банк. Тепер ця система зруйнована. МВФ та інші продовжують виконувати свої функції, але при цьому позбулися принципів. Ця ситуація дає карт-бланш на подібні заяви. Виявляється, що всі мають рацію – і Нацбанк, і уряд. Ясно, що коли немає чим платити пенсії, починається виривання грошей з рук ", – підкреслив експерт.

Заява Уманського вважалася абсурдною рівно до сьогоднішнього ранку. Очікувалося, що МВФ зробить офіційну заяву, в якій розставить всі крапки над "i". А саме, скаже, що кредит stand by – це програма співпраці фонду з Нацбанком.

Тим не менше, спрацювало припущення Яременко. Альєр не захотів ставати ні на чий бік, і повністю зняв із себе відповідальність за те, що відбувається.

Замість чіткої відповіді, НБУ повинен дати гроші уряду чи ні, він визнав допустимим будь-який з варіантів. "Будь-які рішення щодо такого переказу або розподілу є виключно рішенням керівництва України", – зник за формулюваннями Альєр.

В четвер він розіслав пояснення до своїх слів. "Заява цього ранку мала на меті зазначити лише одне: державі, яка є членом МВФ (в цьому випадку – Україні), належить самій вирішувати, як саме розмістити свої зобов'язання перед фондом – керуючись при цьому власним законодавством і дотримуючись властивих їй інституційного порядку", – знову зняв з себе відповідальність Альєр.

Напевно, у Кабміні обидві заяви представника МВФ сприйняли з переможним "ура!". Як розповіло джерело "Економічної правди" в секретаріаті президента, спочатку ніяких шансів на отримання грошей в уряду не було.

"Минулого року, коли скінчилися гроші в бюджеті, Кабмін попросив грошей у МВФ. Там проти опинилися всі, крім Росії, яка була зацікавлена у справній оплату свого газу. Однак її позиція не виявилася досить вагомою. Рада директорів ухвалила технічне рішення про те, що Нацбанк при необхідності може порушити "маяки" за чистими резервами, визначеними в Меморандумі. Отримавши цей документ, Мінфін вирішив спробувати щастя", – зазначив чиновник.

"В уряду немає грошей у складі резервів НБУ", – підкреслив він.

Після заяви Альєра, директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик заявив, що мова не може йти ні про яке вилучення грошей з резервів.

"Законодавство прямо забороняє кредитувати уряд і фінансувати його витрати з резервів. Крім того, у договорах МВФ з Україною чітко зазначено – кредит stand by надходить у резерви. Те, що в 2009 році уряд два рази отримало гроші в рамках угоди stand by – це прецедент, виняток із правил ", – підкреслив Круглик.

За його словами, у договорах, які підписувалися під час виділення грошей, чітко зазначено – одні кошти надходять в резерви, а інші – до бюджету.

"Щоб отримати 2 мільярди, потрібно рішення Ради директорів МВФ про відкликання кредиту в Нацбанку і передачу його уряду. Природно, такого рішення Ради директорів бути не може. Інакше фонду доведеться пояснювати всьому світу, чому він пішов на порушення багаторічних принципів, і передав гроші центробанку до бюджету України ", – сказав Круглик.

Натомість, за його словами, Нацбанк виконує рішення про зниження рівня чистих міжнародних валютних резервів. Але у законний спосіб, про який є домовленості з МВФ.

"Рішення про зниження рівня чистих резервів виконується Національним банком. Рівень чистих резервів знижений, що надає можливість виконувати зовнішні платежі, які виникають у поточному році. Зокрема, з суми зниження чистих резервів був здійснений платіж, зокрема за імпортований газ майже 900 млн. доларів. Буде сплачений і наступний платіж за газ", – сказав Круглик.

Він висловив сподівання, що до того часу, поки відбудеться тарифна і структурна реформа "Нафтогазу", ресурси МВФ використовуватимуться згідно з основною метою програми stand-by, а саме – підтримки платіжного балансу, левову частку якого сьогодні і складають платежі за імпортований газ. Тобто, гроші залишаться у резервах Нацбанку.

Джерело в Секретаріаті президента також підкреслило, що абсолютно точно Нацбанк не має наміру віддавати 2 мільярди до бюджету. Однак, припустив він, уряд ще підніме багато шуму, щоб натиснути на керівництво Нацбанку.

Сергій Лямець

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢