Порошенко – новий голова МЗС. Офіційне досьє

Точка зору

У п'ятницю після піврічної перерви Україна нарешті отримала міністра закордонних справ. Ним став Петро Порошенко.

За проголосувало 240 депутатів. Не голосували регіонали, комуністи і ЄЦ.

Натомість майже одноголосно проголосували БЮТ, НУНС і литвинівці.

Напевно, для багатьох Порошенко логічніше виглядав би на посаді міністра фінансів чи голови Нацбанку. Втім для тих, хто нагадуватиме, що новий міністр закордонних справ не кадровий дипломат, у Порошенка є аргумент – ще 1989 він закінчив Київський інститут міжнародних відносин, а в 1992 – аспірантуру там же.

У 2002 році Порошенко захистив кандидатську дисертацію в юракадемії Сергія Ківалова.

З 1991 по 1993 рік керував АТ "Біржовий дім" Україна ". А потім до 1998 – був генеральним директором концерну "Укрпромінвест". Як відомо, цей промисловив гігант будує "Богдани" та судна (Ленінська кузня), випускає автозапчастини, вирощує агропродукти, варить пиво та соки "Рідна марка" і звісно ж випускає цукерки "Roshen", за що Порошенко і отримав прізвисько "шоколадний заєць".

Петро Порошенко симпатизував різним партійним течіям. На парламентських виборах 1998 року він був одинадцятим номером списку СДПУ(о). Проте депутатський мандат Петро Олексійович здобув у мажоритарному окрузі N12 (Вінницька область).

На початку 2000 року він залишив СДПУ (о) і створив власну лівоцентристську фракцію "Солідарність", а згодом – Партію солідарності України. Остання восени того ж року увійшла до ПРВ-ТСУ (Партія регіонального відродження "Трудова солідарність України"), яка була прообразом Партії регіонів. Втім і там Порошенко затримався ненадовго.

У грудні 2001 року партія "Солідарність" увійшла до виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", а Петро Олексійович став керівником виборчого штабу блоку.

З травня 2002 року Петро Порошенко – голова парламентського комітету з питань бюджету, а з липня 2004 року – заступник керівника штабу коаліції "Сила народу".

Після виборів президента Порошенко міг сміливо розраховувати на посаду прем'єра, але тут виринула Юлія Тимошенко зі своєю підкилимною угодою, де Ющенко вже пообіцяв їй друге крісло в державі.

Натомість Ющенко віддав Порошенку РНБО, яке, за словами Тимошенко, перетворилося на другий Кабмін.

З осені 2005 року для Порошенка зусиллями Юлії Володимирівни настали чорні часи – він став прообразом вселенського зла, яке заважало прем'єрці рятувати Україну. Як підсумок – Ющенко обох відправив у відставку. Той момент Тимошенко описала словами "Порошенко прибіг у сльозах і соплях". Порошенко оскаржив це висловлення в суді, і виграв.

Після цього гучного конфлікту Ющенко почав потроху відсторонюватися від кума і "любого друзя". Якщо в 2006 Порошенко ще потрапив до парламенту, то в 2007 році його навіть не взяли до списку. У відповідь Петро Олексійович перестав ходити на з'їзди партії, хоча й зберіг вплив на низку її осередків.

Весь 2007 Порошенко перебував у тіні, поки його не призначили в раду Нацбанку, яку він очолював донині.

За останній рік в політичній біографії Порошенка сталася одна неформальна, але кардинальна зміна – він помирився з Юлією Тимошенко. Точніше помирилася вона – в пошуках телевізійних і фінансових ресурсів перед виборами.

А з останніми у Петра Олексійовича, судячи з декларації, все гаразд.

За минулий рік його офіційний дохід склав 17,7 мільйонів гривень. Усе це дивіденди, проценти, роялті – свідчить декларація Порошенка за 2008 рік.

Петро Олексійович має квартиру в центрі міста на 402 квадрати. Його дружина – ще одну квартиру на 80 квадратних метрів і будинок на 343, 6 метрів.

Автопарк родини Порошенка, згідно з декларацією, дуже скромний – одна BMW. Зате в Порошенка є водний транспорт – катер Bayliner 185 BR.

Розмір внесків Порошенка до статутних фондів підприємств – 16,3 мільйони. А на його банківському рахунку – 68,6 мільйонів. Ще один мільйон лежить на рахунку родини. Дохід родини в 2008 році складав 228,6 тисяч гривень.

Разом з іншими документами Порошенко подав до Верховної Ради заяву, де наголосив, що не входить до складу керівних органів чи наглядових рад підприємств чи організацій, що мають на меті одержання прибутку.

Решту документів Порошенка, поданих до Верховної ради, дивіться нижче.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢