Піраміда з державними облігаціями відміняється

Точка зору

Міністерство фінансів продовжує розміщувати ОВДП за пристойною прибутковістю. Цього року максимальна ставка по державних облігаціях складала 28% річних. Тож банкіри цілком реально очікували на повторення 1998 року, коли банки замість видачі кредитів купували ОВДП.

Тим більше ставка рефінансування у 16% давала можливість непогано заробити, купуючи облігації Мінфіну. Однак, зі слів опитаних "Економічною правдою" учасників ринку, масовості це явище не набуде.

На минулому аукціоні, який відбувся 7 вересня, державі вдалося залучити цілком пристойний обсяг коштів – 392,5 мільйонів гривен – майже втричі більше, ніж на торгах 31 серпня. З початку року Мінфіну вдалося продати облігацій на 10,3 мільярди гривень.

Не в останню чергу, це відбулося завдяки високій запропонованій дохідності – від 21,9% до 23% річних. У попередні місяці вона була навіть вищою – порядку 22-28% річних. У вівторок відбудеться чергове розміщення держоблігацій "довжиною" півроку, рік і три роки. Найімовірніше, прибутковість залишиться пристойною.

Для порівняння, за словами джерела "Економічної правди" в НБУ, 2/3 нових кредитів в Україні цього року видавалися під 16-17% річних. Почасти, це завдяки реструктуризації. Однак і кредити під 27-28% річних, за словами самих банкірів, не затребувані підприємствами.

Теоретично, можливе виникнення явища, відомого в економічній науці як "ефект витіснення". Банкам вигідніше купувати безризикові інструменти з високою прибутковістю, ніж брати на себе ризики і видавати кредити.

"Теоретично, можливо все. Але повторення 98 року залежить від дій або бездіяльності уряду більшою мірою, ніж від дій банків", – вважає начальник управління казначейськими операціями "ОТП Банку" Владислав Анісімов.

"Я не виключаю такої можливості, з огляду на привабливість облігацій на сьогоднішній день. Але така ситуація не повинна тривати довго, і ринок повинен повернутися до кредитування", – зазначила в коментарі "Економічній правді" керівник служби зв'язків з громадськістю Ощадбанку Ярослава Титова

"З огляду на поточний економічний стан багатьох потенційних позичальників, ОВДП можуть бути цікавою альтернативою для банків, але про глобальний попит на папери строком більше одного року поки говорити не доводиться", – впевнений директор казначейства ВАТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.

"Існуючий кредитний портфель банків з поганими активами не дозволить відсунути його в бік, і заробляти на операціях з ОВДП. Крім, того існуюча система оподаткування операцій з ОВДП не стимулює такого роду ігри, як це було в минулі роки", – вважає аналітик ІФ "Інтерфон" Вікторія Кернеш.

Головний фактор, який сьогодні захищає від "ефекту витіснення", – політика НБУ. Сьогодні в банківській системі залишається видане рефінансування більш, ніж на 70 мільярдів гривень. З урахуванням цього, НБУ прагне не випускати в економіку зайву гривню.

Навпаки, в серпні регулятор істотно наростив операції по "зв'язуванню" зайвої ліквідності. За місяць він зібрав з банківської системи 14,2 мільярдів гривень. І ще приблизно 4,4 мільярди змусив тримати на окремих заблокованих рахунках. Тобто 18,6 мільярдів гривень тимчасово зникли.

Для порівняння, рефінансування за серпень видано лише на 814 мільйонів гривень, Або 4,4% від обсягів "стерилізації". За визнанням скарбника одного з банків, великим банкам також важко отримати рефінансування в НБУ – навіть під заставу ОВДП, під які регулятор завжди фінансував з радістю.

Слова експертів підтверджують цю думку. "Зараз НБУ дає рефінансування під заставу ОВДП тільки на ніч (overnight), тому, якщо така схема роботи і становить інтерес для банків, то тільки в короткостроковій перспективі. Сам процес одержання рефінансування НБУ під забезпечення ОВДП в теорії не є складним, однак на практиці сьогодні часто це виявляється досить проблематичним ", – зазначив Анісімов.

"Дуже складно отримати в НБУ рефінансування під заставу ОВДП, як і рефінансування в цілому. Занадто багато обмежень і вимог до банк для одержання грошей. Тому банки воліють отримувати тільки короткі ОВДП, а довгі ОВДП купують тільки банки, що мають гарантії в НБУ на отримання рефінансування ", – розповіла Кернеш.

"Як показує практика, наявність у портфелі банку ОВДП ще не стовідсоткова гарантія для отримання рефінансування. Але в будь-якому випадку, такі папери – оптимальний варіант для банків на випадок отримання рефінансування в терміновому порядку", – вважає Бондар.

Не працює належним чином ще один механізм, який використовується Нацбанком. Нещодавно регулятор оголосив, що буде підтримувати двосторонні котирування по держпаперам, і буде купувати і продавати їх за першою вимогою. Однак на практиці все виявилося складніше.

"Дані операції є гарною альтернативою в межах управління короткостроковою ліквідністю для банків, які залучали кредити рефінансування від НБУ і не можуть брати участь в аукціонах з розміщення депозитних сертифікатів НБУ. На сьогоднішній день, бажання працювати виявляють кілька великих банків-торговців. Але в майбутньому, я вважаю, число бажаючих має зрости ", – вважає Титова.

"Дійсно, Нацбанк оголосив про те, що буде продавати належні йому ОВДП з метою регулювання грошово-кредитного ринку. Але поки невідомо, чи це працює на практиці, і яким чином. У терміналі біржі ПФТС відсутні котирування по ОВДП від НБУ. Крім того, банки не отримують від регулятора ніяких листів щодо пропонованих паперів і цін на них. Яким чином Національний банк пропонує ОВДП учасникам ринку, незрозуміло. Принаймні, ми такою інформацією не володіємо, хоча є одним з найбільших гравців на ринку державних цінних паперів ", – меншоптимістичний Анісімов.

Втім, ринок ОВДП все ж впливає на кредитний ринок. "Виставляючи за облігаціями ставки 21-28% річних, Мінфін формує ціну грошей. Він дає економіці і людям сигнал про те, що депозити не повинні коштує дешевше, а кредити – тим більше. Поки це відбувається, будь-які наші спроби знизити ставки кредитування будуть безрезультатні ", – відзначив представник Нацбанку, що побажав залишитися невідомим.

Сергій Лямець

Новини

5 Січня 2024

Maersk поки не відновлюватиме рух суден через Червоне море

У російському Удокані пожежа пошкодила частину мідного заводу

У листопаді США збільшили імпорт слябів майже у 2,5 рази

Туреччина підвищила мита на металопрокат

Минулого року ТЕС ДТЕК виробили 15,2 млрд кВт-год електроенергії

В Україні розгортають мережу когенераційних установок

У фонді декарбонізації планують цього року накопичити 26 млн дол

Ціни на автогаз продовжують знижуватись

Малий та середній бізнес за півтора роки отримав 6,5 млрд грн грантів

Ворог обстріляв ТЕС у східному регіоні

За минулий рік міжнародні резерви України збільшились на 42%

Китай цього року імовірно збільшить виробництво сталі

Транзит російського газу через ГТС України знизився на 28,4%

Держгеонадра провели перші аукціони в 2024 році

Зростання світової економіки уповільнюється і становитиме цьогоріч 2,4%

Економіка України торік продемонструвала незначне відновлення – ООН

ВСІ НОВИНИ ⇢