Критичний валютний день

Точка зору

Четвер, 10 вересня, на міжбанківському валютному ринку може стати критичним днем. Курс долара або провалиться нижче 8 гривень, або підскочить вище 9 гривень.

"Усе буде залежати від поведінки Нацбанку. Якщо він "заллє" ринок доларами, то курс може піти глибоко вниз. Звичайно це буде тимчасово, тому що поганий стан платіжного балансу і девальваційні очікування ніхто не скасовував", – підкреслив скарбник одного з банків.

В середу здивувалися багато хто . Другий день поспіль курс, який майже доріс до позначки 9 гривень за долар, раптом почав стрімко знижуватися.

У вівторок 8 вересня вся країна, очевидно, знаходилася під враженням від заяви голови НБУ Володимира Стельмаха.

У понеділок він зробив заяву, яка вразила багатьох. Голова правління НБУ пообіцяв при необхідності витратити у вересні 1 мільярд доларів на стабілізацію валютного ринку. При цьому за доброю традицією він припустив, що обсяг інтервенцій за підсумком може бути менше від цієї суми – саме завдяки введенню системи валютних аукціонів.

Важко сказати, чому заява Стельмаха мала такий магічний вплив. Проте вже в середу населення побігло до обмінників, щоб здати долари. "Стояла черга, люди продають по тисячі, а хто й більше. Точно так само стояли черги, щоб купити по 8,99", – характеризує вчорашній ажіотаж один з банкірів.

У результаті, вже у вівторок курс долара на міжбанку опустився с до 8,84/8,92 гривень до 8,72 / 8,80. На готівковому ринку аналогічна ситуація – долар подешевшав з 8,79/8,92 гривень до 8,67/ 8,84.

У середу падіння курсу продовжилося. Безготівковий долар подешевшав до 8,44/8,56 гривень. До 16-00 був навіть момент, коли котирування на покупку опускалися нижче 8,4 гривень. На готівковому ринку в середу ціни стабілізувалися на рівні 8,33/8,65 гривень за долар.

Банкіри були щиро здивовані, а політики заговорили про перемогу над спекулянтами. Розгадка виявилася простою. За словами іншого скарбника, вчора три банки "продавлювали" ринок.

"Приватбанк і ще два з іноземним капіталом вийшли з істеричним продажем валюти. По-іншому це назвати не можна було – вони просто продавали за будь-яку ціну. Може, звичайно, наполягали клієнти або підійшли якісь терміни. Але, мені здається, там не обійшлося без дзвінка з Нацбанку ", – підкреслив заступник голови одного із системних банків.

Коментарі в НБУ отримати не вдалося. Втім, кількома днями раніше компетентне джерело з відомства пояснило, що за макроекономічними розрахунками курс 8 гривень за долар є абсолютно рівноважним – він приводить до балансу експорт та імпорт.

Зокрема, за підсумками двох кварталів, фізичний обсяг експорту з України впав на 40%, а імпорту в країну – на 60%. Однак у ціновому виразі експорт становить 81% рівня першого півріччя 2008, а імпорт – 106,3%. І в цьому спотворенні – велика частка від подорожчання газу.

Та й відтік валюти по зовнішніх платежах, за оцінками експерта, не настільки великий. Імпорт майже врівноважується експортом. У січні і травні експорт навіть був більший. Негативне сальдо фінансового рахунку, куди включаються і зовнішні платежі, склало 7 мільярдів доларів, але з них 5 – купівля валюти населенням.

НБУ прогнозує, що за підсумками 2009 року негативне сальдо платіжного балансу сумарно складе 12-13 мільярдів доларів. Тобто, "мінус" за півроку зросте лише вдвічі. Для погашення такої різниці наявних резервів НБУ цілком достатньо. На кінець року вони повинні скласти 16,6 мільярдів доларів, і це реально.

Так думають в Нацбанку, і додають: все, що штовхає курс вище 8 гривень – це девальваційні очікування. За словами джерела в НБУ, вони провокуються, перш за все, діями уряду. Точніше, відсутністю дій з виведення економіки з кризи.

"Економіка відновлюється повільно, сама по собі. І в третьому, і в четвертому кварталі будемо мати зростання. Але якість відновлення нас не радує, оскільки знову відроджуються сировинні галузі і металургія. Антикризових дій уряду ми теж не бачимо. Навпаки, постійно повторюються спроби зґвалтувати Нацбанк, щоб він дав емісію. Ми будемо цьому чинити опір", – підкреслив експерт.

Звичайні банкіри не мають розгорнутих балансів, і не можуть зрозуміти логіку НБУ. Проте в їхньому баченні ситуація відрізняється.

"У нас величезний тіньовий імпорт. У нас величезний попит з боку населення", – підкреслив заступник голови системного банку.

На думку скарбників, обіцяного Стельмахом мільярда доларів недостатньо. Більша його частина буде поглинена НАК "Нафтогаз України", якому потрібно закачувати в сховища російський газ.

Левову частку залишку поділять між собою ті підприємства та банки, що повинні робити виплати за зовнішніми боргами. Незважаючи на масові реструктуризації, відтік валюти все ще відбувається.

За словами Стельмаха, до кінця року тільки за обов'язками держави і держкомпаній доведеться виплатити 1,9 мільярда доларів. Відтік ще 11 мільярдів за боргами банків і підприємств у другому півріччі обіцяв глава Ради НБУ Петро Порошенко.

Якщо від мільярда щось залишиться, НБУ використає кошти на аукціони для населення і підприємств. На подібних торгах він продає валюту за особливою ціною, щоб люди і компанії могли погасити свої валютні кредити. У вівторок вже відбувся такий аукціон на 66 мільйонів доларів, і попереду ще не одні торги.

Таким чином, при найближчому розгляді великий мільярд виявляється дуже маленькою сумою для стабілізації ринку. Володимир Стельмах зробив ефектну заяву. Але за цими словами, на жаль, майже немає підґрунтя. Ринок "проковтне" цей мільярд дуже і дуже швидко. Не в силах НБУ зі своїм мільярдом піти проти очікувань цілої країни.

Володимир Хамлетс

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢